Известният сръбски журналист и публицист Бошко Савкович е арестуван около

...
Известният сръбски журналист и публицист Бошко Савкович е арестуван около
Коментари Харесай

Заради транспарант с обесен Вучич арестуваха известен журналист и публицист

Известният сръбски публицист и журналист Бошко Савкович е задържан към обяд в жилището си в Белград, защото е носил транспарант с кукла на " обесения президент Александър Вучич " по време на следващия митинг против насилието в сръбската столица.


Според дъщерята на Савкович, Емилия, четирима мъже са се появили на вратата на дома им без заповед за арест и без да се показват. Те са отвели нелегално журналистът с извинението, че ще проведат „ диалози “.

Савкович е арестуван за така наречен „ разяснителна сказка “ по отношение на куклата, прикрепена към носения от него транспарант по време на всеобщия митинг " Сърбия против насилието ", който се организира за пети път и събира десетки хиляди души.

Протестите под този наслов се трансфораха в едни от най-масовите манифестации, откогато преди повече от две десетилетия необятни демонстрации провокираха рухването на военнопрестъпника Слободан Милошевич.

Случаят на задържането на Савкович кореспондира с репресивните способи на югославските секрети служби от времената на Йосип Тито и по съответно със способите на „ Управлението за държавна сигурност “ (УДБА), напомня БГНЕС.

По думите на Емилия Савкович татко ѝ е създател на сатиричния вестник „ Naša krmača “, знак на битката за независимост на публицистиката – концепция, която е „ разрушена на улицата “ от хората на Вучич.

По последна неофициална информация Бошко Савкович ще се яви пред сръбската прокуратурата още на следващия ден. Очаква се той да бъде упрекнат в апел за принудително събаряне на конституционния ред и сигурност. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР