Известният спортен журналист Румен Пайташев разказа за началото на съперничеството

...
Известният спортен журналист Румен Пайташев разказа за началото на съперничеството
Коментари Харесай

Журналистът Румен Пайташев за историята на Вечното дерби

Известният състезателен публицист Румен Пайташев описа за началото на съперничеството сред ЦСКА и Левски преди финала за SESAME Купа на България. Ето какво показа той в предаването " Домът на футбола ".

" Тогава " армейците " под името Септември при ЦДВ завоюва шампионската купа през 1948 година и хвърля ръкавицата към Левски. Първите финални мачове за купата през 1949 година се чакат с голям интерес и той е изцяло оневинен. Тогава регламентът е подобен, че след тъждество в постоянното време следват продължения, само че и след тях остава равенството, само че няма дузпи, както е в този момент. Играе се идващ мач, който отново приключва наедно и е очакван трети, който в последна сметка след продължения приключва с победа за Левски. Това е началото на безконечното съревнование. Именно тези първи финали дават началото на най-успорваното съревнование в българския футбол. Трябва да кажем, че и през 1950 година сюжетът се повтаря и Левски печели с 1:0 в третия мач.
 Чиликов: Левски е любимец, само че в един край това не значи нищо
Чиликов: Левски е любимец, само че в един край това не значи нищо

Ето какво показа някогашният футболист, който игра при " сините " и " алените "

В първите години в двата тима играят огромни български футболисти. В ЦСКА са Стефан Божков, Манол Манолов, Димитър Миналов. От страна на Левски това са Васил Спасов, Апостол Соколов, Георги Пачеджиев, Георги Дойчинов. Публиката е имала опцията да се радва на майсторството.

За настоящия край се получи огромна нервност за билети, откакто 17 години двата тима не са играли на край за купата. Надявам се най-малко 30 000 индивида да бъдат тази неделя на стадион " Васил Левски ". Това е феномен, тъй като това е най-емблематичен мач в българския футбол, както е на Балканите с Панатинайкос - Олимпиакос, Цървена Звезда - Партизан, Фенербахче - Галатасарай. България си има своето постоянно дерби и то няма да бъде променено, без значение от превратностите на ориста ", показа Румен Пайташев.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР