Известният писател почина на 19 февруари 2016 година на възраст

...
Известният писател почина на 19 февруари 2016 година на възраст
Коментари Харесай

Правилата за живот на Умберто Еко

 Умберто Еко

Известният публицист умря на 19 февруари 2016 година на възраст от 84 години в Милано. Ето по какъв начин живееше той:

Родих се в Алесандрия – градът, прочут с шапките си борсалино.

Не би трябвало да се счита, че Италия е страна на интелектуалци. Фактът, че Рафаело и Микеланджело са родени тук, в действителност не значи нищо.

Мисля, че в случай че бях се родил в Средните епохи, към този момент щях да бъда мъртъв.

Баща ми в юношеството си бил огромен фен на книгите. Но родителите му имали 1 деца, фамилията едвам свързвало двата края и да си купи книга татко ми не можел да си разреши. Тогава той четял в уличните павилиони. Отивал, взимал от тезгяха книга и започвал да чете, до момента в който притежателят не го прогонвал. Тогава той се местил в идващия павилион, отварял книгата на тази страница, на оято спрял, и продължавал да чете. Аз държа доста на този спомен – неговият дебелоглав в гонене на книгите.

Когато дядо ми се пенсионира, той се занимава с поръчка на книги. Старинни, прелестно илюстровани издания на Гьоте и Дюма лежаха на всички места в дома му. Това бяха първите книги, които видях. Когато той умря, през 1938, доста притежатели на книги не си взеха техните поръчки и книгите просто ги струпаха в голяма кутия, която се озова в мазето на родителите ми. От време на време ме пращаха там – за въглища или вино, а аз единствено това и чаках.

Да, аз също съм писал стихове. Казал съм: в избрана възраст поезията е равносилна на тийнейджърско акне. Това е стадий без който не може. На петнадесет, или да речем, на шестнадесет поезията е мастурбация. И разликата сред неприятния от положителния стихотворец се състои в това, че положителният стихотворец изгаря своите ранни опити, а неприятният – ги разгласява.

Преди няколко месеца си купих за няколко хиляди $ тромпет. Вие знаете: с цел да свирите на тромпет, би трябвало непрекъснато да упражнявате устните, само че аз не бях правил това от доста, доста от дълго време. Така че в този момент изсвирвам неприятно, а преди дванайсет години свирех великолепно. Но си купих тромпета не с цел да изсвирвам на него. Купих си тромпета, като удостоверение за това какъв съм бил.

Какъвто и персонаж да си измислил, той ще бъде изразен от твоя опит и твоята памет.

Детективската литература ме притегля с това, че задава централния въпрос на философията – кой направи всичко това?

Всеки път, когато стартирам да пиша книга, се усещам наказан на двегодишен период, тъй като книгата е като дете. Първо, би трябвало да й дадеш живот, след това да се грижиш за нея, едвам тогава тя стартира да върви, и най-после, да приказва.

Хубавата книга постоянно е по-умна от своя създател. Често тя споделя за неща, за които даже създателят не знае.

Първостепенното обвързване на културния човек е постоянно да бъде подготвен да препише енциклопедия.

Обичам малкия екран и имам вяра, че на света няма нито един сериозен хуманитарист, който не обича да гледа телевизия. Възможно е просто да съм единственият, който не се опасява да си го признае.

Възможно е да не съм толкоз умен, колкото си мисля и надалеч не толкоз умен, колкото си мислят хората.

Хората доста бързо се уморяват от елементарни неща.

Никога не съм считал Средновековието за мрачно време. Това е била плодорона почва, от която е израснал Ренесанса.

Всяка международна просвета желае едно – да направи безкрайността разбираема.

Аз съм безусловно уверен, че всяка прочетена книга те кара да прочетеш идната.

Няма никакви правила и никакъв верен режим, в случай че искаш да напишеш книга.

Понякога предефинирам една страница по десетина пъти, а в случай че и това не оказва помощ – чета написаното на глас, пробвайки се по този метод да схвана какво не е наред.

Да напишеш книга напълно не значи да нанесеш думи върху хартия. Можеш да напишеш в мозъка си цяла глава, до момента в който закусваш или се разхождаш.

Чуждата нелепост в никакъв случай не понижава твоята.

Пределът на човешките благоприятни условия е изключително отегчителен и разочароващ – гибел.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР