Известният като кума на Путин - Виктор Медведчук, заподозрян в

...
Известният като кума на Путин - Виктор Медведчук, заподозрян в
Коментари Харесай

Медведчук свидетелства срещу Порошенко по делото за въглищата и газопровода -

Известният като кума на Путин - Виктор Медведчук, обвинен в държавна измяна и подкрепяне на тероризма, разкрива скица по какъв начин страната лишава част от петролопровода Самара-Западно направление, с цел да продължи изпомпването на дизелово гориво по него. Освен това той свидетелства по така наречен дело за въглища, в което е забъркан петият украински президент Петро Порошенко.

Това заяви Службата за сигурност на Украйна, представена от УНИАН.

Описвайки същността на схемата, Медведчук в детайли акцентира ролята на Порошенко в нея. Порошенко освен моли Медведчук да се свърже с съветското управление, само че и подсигурява, че нужните решения са получили благословията на всички украински инстанции.

" За да стане този газопровод частна благосъстоятелност, а в действителност благосъстоятелност на Порошенко, трябваше да бъдат подхванати редица дейности... Съдилищата, прокуратурата, Антимонополният комитет, Фондът за държавна благосъстоятелност - всички те взеха решения, нужни, несъмнено, за персоналните ползи на президента Порошенко ", сподели Медведчук.

Задържаният народен представител на Думата твърди, че се е занимавал с въпросите на газопровода по молба на някогашния украински президент. През годината на употреба тръбопроводът е спечелил за притежателите си два пъти повече пари, в сравнение с са били вложени в закупуването му - до 42 милиона щатски $. От май 2019 година, т.е. след прекратяването мандата на Порошенко, изпомпването на дизелово гориво по тръбопровода стопира.

Медведчук приказва и за основаването през 2014-2015 година на механизъм за покупка на въглища за енергийните потребности на Украйна във краткотрайно окупираните територии на така наречен ЛНР и ДНР, на практика от водачите им.

" В това е забъркан съвсем целият държавен уред, като се стартира от президента и се стигне до министрите, правоприлагащите органи и тези, които директно са ползвали схемата ", твърди той.

По време на разпита Медведчук назова съответни имена на длъжностни лица, забъркани в работа против ползите на Украйна - някогашни служители, някогашен началник на националната банка, депутати и представители на правоохранителните органи.



" Хармонизиране " на дейностите за финансиране на терористични организации. СБУ

Разследването на случаите продължава, с цел да се открият всички обстоятелства, условия, уредници и участници в осъществените закононарушения.

Задържането на Медведчук

СБУ задържа Виктор Медведчук през април, откакто той избяга от домакински арест при започване на пълномащабното навлизане на Русия на 24 февруари.

През 2021 година службата за сигурност разгласи няколко съмнения против Медведчук. Той е обвинен в осъществяване на държавна измяна, подкрепяне на терористична организация и опит за плячкосване на национални запаси във краткотрайно окупираната територия на Крим.

Един от случаите се отнася до организирането на противозаконни схеми за доставка на въглища от тези територии. Горивото е закупено в брой и по този метод проруските сили са финансирани с общо над 200 млн. гривни.

Вторият случай е противозаконното завладяване от страна на " Прикарпатцападтранс " ООД на сектор от държавния петролопровод на стойност над 200 милиона гривни. През февруари 2021 година газопроводът става държавна благосъстоятелност.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР