Известният финансист Уорън Бъфет веднъж описа себе си като 85%

...
Известният финансист Уорън Бъфет веднъж описа себе си като 85%
Коментари Харесай

Принципите за инвестиране на Фил Фишър, от който се учил самият Бъфет

Известният финансист Уорън Бъфет един път разказа себе си като 85% Бенджамин Греъм и 15% Фил Фишър. Той постоянно е казвал, че те оказват най-голямо въздействие върху стила му на вложение. И макар че Греъм към момента има доста почитатели по целия свят, за Филип Фишър се напомня доста по-рядко, в сравнение с би трябвало. Заедно с Томас Роу Прайс, Фишър е считан за бащата на вложението в напредък.

В продължение на 60 години, до 1991 година, Фишър ръководи личния си фонд Fisher & Co. През 1957 година той написва книгата " Обикновени акции и ексклузивен приход ", която от този момент е претърпяла няколко издания и през днешния ден е указател за доста начинаещи и опитни вложители. В него можете да намерите известните 15 точки, на които съгласно Фишър би трябвало да обърне внимание вложителят, който избира акции. Това е пример за качество за намиране на компании с чудесно ръководство и отлични вероятности за напредък. Какви са тези точки?
 Не купувайте акции, в случай че не минават теста на Бъфет!
Не купувайте акции, в случай че не минават теста на Бъфет!

Определете дали можете " рационално да оцените диапазона на облагите за пет или повече години

1. Компанията има ли артикули или услуги с задоволителен пазарен капацитет за доста увеличение на продажбите за най-малко няколко години?

Компания, която търси впечатляващ или най-малко резистентен напредък, би трябвало да има артикули, ориентирани към огромни или бързоразвиващи се пазари.

1. Ръководството има ли решимостта да продължи да създава артикули или услуги, когато актуалният капацитет за напредък е значително употребен?

Всички пазари узряват с течение на времето и с цел да поддържа над междинния напредък в продължение на десетилетия, една компания би трябвало непрестанно да създава нови артикули, да уголемява съществуващите пазари или да навлиза в нови.

2. Колко ефикасни са изследователските и развойните старания на компанията по отношение на нейния размер?

За да се разработят нови артикули, напъните на компанията за научноизследователска и развойна активност не би трябвало да бъдат несъразмерни, само че в това време ефикасни.

4. Компанията има ли организация на продажбите над междинната?

Фишър написа, че в конкурентна среда малко артикули или услуги са толкоз привлекателни, че да се продават с оптималната облага без експертен мърчандайзинг.
 Не купувайте акции, в случай че не планирате да ги държите най-малко 10 години
Не купувайте акции, в случай че не планирате да ги държите най-малко 10 години

Започва ли нов бичи пазар?

5. Компанията генерира ли прилични облаги?

Бившият вицепрезидент на Berkshire Hathaway Чарли Мънгер обичаше да споделя, че в случай че нещо не си коства да се прави, не си коства да се прави добре.

По същия метод една компания може да изпита голям напредък, само че този напредък би трябвало да генерира прилични облаги, с цел да възнагради вложителите. С други думи, търсете компании, които порастват дейно.

6. Какво прави компанията, с цел да поддържа или усилва растежа на облагите?

Фишър споделя: " В международен мащаб това, което е значимо за един вложител, не е облагата от предишното, а облагата от бъдещето. " Тъй като инфлацията усилва разноските на компанията и съперниците оказват напън върху маржовете на облагата, би трябвало да обърнете внимание на тактиката на компанията за понижаване на разноските и увеличение на облагите в дълготраен проект.

7. Компанията има ли положителни трудови връзки и грижи ли се за чиновниците?

Според Фишър компания с положителни трудови връзки като цяло е по-печеливша от такава с посредствени. Това е по този начин, тъй като е по-вероятно щастливите чиновници да бъдат по-продуктивни.

Няма обединен аршин за премерване на здравето на трудовите връзки в една компания, само че има няколко неща, които вложителите би трябвало да проучат. Първо, такива компании нормално поставят всички старания за бързо разрешаване на недоволствата на чиновниците.

Освен това те би трябвало да предложат на служащите почтени заплати - над междинните. И най-после, вложителите би трябвало да извърнат внимание на отношението на висшето управление към останалата част от екипа.
 10 именити вложители
10 именити вложители

Трудно може да реализираме техния триумф, само че можем да се поучим от препоръките им

8. Има ли взаимно схващане на висшето равнище на ръководство в компанията?

Фишър означи, че в фирмите, където семейството-основател резервира контрола, членовете на фамилията не би трябвало да бъдат повишавани над по-способни ръководители.

В допълнение, заплатите на управителните фрагменти би трябвало да бъдат минимум в сходство с индустриалните правила. То също би трябвало да се преразглежда постоянно, с цел да се подсигурява, че се дават заслужени нараствания на заплащането, без да е належащо да се изискват.

9. Компанията има ли дълбочина на ръководство?

Тъй като една компания продължава да пораства през десетилетията, от решаващо значение е вярното развиване на изчерпателен набор от мениджърски гении. Фишър предизвести вложителите, че е значимо да се заобикалят компании, чието висше управление не желае да делегира значими задания на мениджъри от по-ниско равнище.

10. Колко добър е анализът на разноските и счетоводният надзор на компанията?

Една компания няма да може да реализира изключителни резултати в дълготраен проект, в случай че не може деликатно да следи разноските на всеки стадий от своята активност.

Фишър сподели, че е мъчно да се получи точна картина на разбора на разноските на една компания, само че вложителят може да разпознава кои компании са небрежни и да ги избегне.

11. Има ли други аспекти на бизнеса, ненапълно характерни за промишлеността, които ще дадат на вложителя значими инструкции за това какъв брой изключителна може да бъде компанията спрямо нейните съперници?

Фишър назова тази точка всеобхватна, тъй като " значимите улики " ще варират доста според от промишлеността. Уменията, които са значими за търговците на дребно на Walmart или Costco, включват ръководство на техния мърчандайзинг и инвентар.

Въпреки това, в промишленост като застраховането е значим изцяло друг набор от бизнес фактори. От решаващо значение е вложителят да разбере кои индустриални фактори дефинират триумфа на една компания и по какъв начин тя се изправя против своите съперници.
 Съветите на великите вложители
Съветите на великите вложители

Какво поучават Бъфет, Джордж Сорос, Стенли Дръкенмилър и други?

12. Компанията има ли краткосрочна или дълготрайна вероятност за облага?

Фишър твърди, че вложителите би трябвало да имат дълготраен взор и затова би трябвало да избират компании, които също мислят стратегически и дълготрайно.

Освен това фирмите, фокусирани единствено върху постигането на тримесечните прогнози на Уолстрийт, с цел да избегнат разочароващите вложители, могат да се откажат от потребни дейности, които биха могли да се трансфорат в дълготрайни мотори на растежа.

Още по-лошо, управлението може да се изкуши да направи нападателни счетоводни догатки, с цел да регистрира допустима сума за тримесечна облага.

13. Компанията ще понижи ли капитала си, с цел да финансира напредък?

Като вложител би трябвало да търсите компании с задоволително пари или кредитен потенциал за финансиране на напредък, без да влизат в спор с ползите на актуалните им притежатели.

14. Може ли управлението да приказва искрено с вложителите за бизнеса, без значение дали върви добре или не?

Всеки бизнес, колкото и огромен да е, от време на време е изправен пред провокации. Инвеститорите би трябвало да търсят мениджмънт, който комуникира искрено с акционерите за всички аспекти на бизнеса, положителни или неприятни.

15. Компанията има ли безупречна известност?

Счетоводните кавги, довели до банкрутите на Enron и WorldCom, би трябвало да подчертаят какъв брой е значимо да се влага единствено в компании с безукорен мениджърски екип.

Дори в случай че една компания дава отговор на предходните 14 точки, в случай че има въпроси по отношение на нейната известност или репутацията на нейните мениджъри или акционери, не би трябвало да инвестирате в нейните акции.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР