Известният български режисьор Галин Стоев, който е директор на Националния

...
Известният български режисьор Галин Стоев, който е директор на Националния
Коментари Харесай

Директорът на театъра в Тулуза Галин Стоев със съсипващо писмо до Борисов |

Известният български режисьор Галин Стоев, който е шеф на Националния трагичен спектакъл в Тулуза, Франция, изпрати извънредно остро писмо до премиера Бойко Борисов.

Според драматурга той е трансформирал българската народна власт във фасадна " с руско-азиатски привкус, подхранвана от връзкарство и въпиеща непросветеност ".

" Това, което обаче пропуснахте да видите с идването на COVID-19 е, че той физически върна в родината голямо количество млади българи, а също и попречи на други такива да заминат да учат или работят на открито. Така се появи онази сериозна маса от образовани и мислещи мъже и дами, които медийната империя на един локален олигарх пренебрежително назовава «умните и красивите». Това извращаване на превъзходната фраза на писателя Георги Господинов е единствено част от официализираното пренебрежение като средство за разговор с съперника. Именно тази маса, за която всички бяхме уверени, че е дефинитивно затрита от културния геноцид на Вашата политика, в този момент е на улицата и, убеждавам Ви, те не са нито толкоз наивни, нито толкоз неориентирани, както на Вас би ви се желало ", написа Галин Стоев.

Според него при ръководството на Борисов редовно е погазвана всякаква правда, посредством мрежа от обвързани компании за предрешени държавни поръчки, изпълнени калпаво, поради пренасочени средства, посредством откровени обири на сполучливи бизнеси, разпределение на зони на въздействие и балкански клиентелизъм, който обезпечава гладко замогване на върхушката от доближени за сметка на обедняването на елементарния жител.

Стоев е безапелационен, че в момента българското общество, или най-малко най-будната му част, се бори за своето оцеляване.

" Аз поздравявам протестиращите, аз поздравявам тези, които се сплотяват в името на едно ново схващане, съзнанието, че по този начин повече не трябва и че е неотложно на сцената да излязат некомпрометирани и виновни хора, които чисто и просто да свършат работа. Същата онази работа, за която Вие бяхте определен и която по този начин и не свършихте. А не я свършихте не тъй като не искахте, а тъй като сте евентуално некадърен да я свършите или с други думи некадърен сте да превърнете гетото в правова страна. Отвъд кварталния небосвод Вие не виждате нищо, с изключение на може би съучастническото безмълвие на някои огромни играчи в Европейския парламент, поради тесните им партийни ползи. Но времето на този вид мислене завършва и Вие въплъщавате родния вид на този залез ", написа още известният ни драматург.

Ето и цялостният текст на писмото му до премиера Борисов:

Господин Министър-председател,

Обръщам се към Вас като жител. Артистът и индивидът в мен мъчно биха намерили пресечни точки с Вас. С това писмо се обръщам и към всички политици, които скрито или очевидно стоят зад Вашия план за държавност.

В България повече от месец се случва нещо. Нещо, което Вие очевидно не разбирате или по-скоро не можете да разберете: Един непредвиден изблик на обществена сила, който съгласно предварителните Ви сметки би трябвало бързо да отече в плаващите пясъци на родните непукизъм, нихилизъм и слабоволие. Но той продължава по-дълго от предвижданото, макар сменящите се тактики да го омаловажите или оклеветите. Защо става по този начин?

COVID-19 докара в домовете ни страха и суматохата. Същите тези боязън и суматоха, които Вие експлоатирахте с PR акции и с обиколки с джип, които с изключение на да дадат своя дан за световното стопляне, демонстрираха и гения Ви да превърнете даже ария от италианската опозиция в домашна чалга, допринасяйки, за кой ли път, за бетонирането на неприятния усет като само средство за легитимност в очите на електората. Представяхте свойствения си мачизъм като достолепие, с което ще погалите или пък отвъртите някой пестник там където би трябвало, само че който ще Ви обезпечи това, което в логиката на психиката се назовава Стокхолмски синдром или с други думи парадоксалното привързване на жертвата към мъчителя си. Българинът от години живее в сходен психически и физически тормоз и за плашещо огромна част от популацията той се е трансформирал в неизбежна нормалност. Това, което обаче пропуснахте да видите с идването на COVID-19 е, че той физически върна в родината голямо количество млади българи, а също и попречи на други такива да заминат да учат или работят на открито. Така се появи онази сериозна маса от образовани и мислещи мъже и дами, които медийната империя на един локален олигарх пренебрежително назовава «умните и красивите». Това извращаване на превъзходната фраза на писателя Георги Господинов е единствено част от официализираното пренебрежение като средство за разговор с съперника. Именно тази маса, за която всички бяхме уверени, че е дефинитивно затрита от културния геноцид на Вашата политика, в този момент е на улицата и, убеждавам Ви, те не са нито толкоз наивни, нито толкоз неориентирани, както на Вас би ви се желало. И когато към този момент не можете да говорите от позицията на силата, презрението се трансформира в подмазване, само че в никакъв случай в разговор, колкото и да се кълнете в противоположното. Това в известната логика на психиката се назовава пасивно-агресивен метод, който безотказно обезпечава отбягване на равнопоставеност в разговора и от там води до липса на подобен.

Според теорията на колапса, една система може да прекара години и години в струпване на пасиви под забележимата повърхнина, които в един миг доближават равнището, от което процесите стават необратими. В края на 80те и политици и жители към този момент знаеха, че системата в България не действа, само че на никой не му и хрумваше, че тя може да бъде преобърната. Печално известната имитация за танковете издава този вид некомпетентност. Онзи злополучен политик още не беше схванал, че времената са се сменили. Вие също не разбирате залозите на протичащото се, с изключение на несъмнено тези, касаещи персоналните Ви ползи и тези на субектите, които обслужвате. И през днешния ден това недоумение се трансформира в измама на тематика политическа отговорност. Но все по-малко хора могат да ѝ повярват. Оказа се, че сериозна маса, способна да обърне статуквото, въпреки всичко съществува и това е голям късмет за другояче измъчения развой на демократизация, който толкоз от дълго време предъвкваме, че към този момент се изпразни от смисъл. А вие разчитате точно на това неявяване на смисъл, на тази празнина и измама, тъй като се храните с тях. Нищото поражда нищо и от нищото не произлиза нищо, с изключение на примиренческата безизходност на обществото.

Този климат роди новото животно на политическата сцена - Популистът. Популистът флиртува със страховете на хората, трансформира държавническото говорене в диалог на маса, фамилиарничи до момента в който споделя едно, мисли друго, а прави трето, служи си с откровени неистини, с цел да поляризира до дъно обществото, а в случай че мине номерът, би оглавил и митингите против себе си. И всичко това с една единствена цел – да резервира властта и статуквото, в чието създаване е вградил сянката си. Той по хипотеза счита хората за простаци или най-малко за страдащи от загуба на краткосрочната памет. Как другояче би си разрешил да мълчи пред лицето на безсрамни аудио записи с неговия глас и фотоси, на които - въпреки кралят да е гол - револверът е наоколо, а пачките доста. И това, уви, не е неприятен гангстерски филм, това е част от целенасоченото втълпяване на концепцията, че видите ли, «няма неприятна реклама» и че всичко това е обикновено. С други думи, няма коректив, всичко е допустимо, тъй като всичко е разрешено. На средностатистическия неподвижен субект това може и да му харесва, тъй като то легитимира личното му безволие и непочтеност. Но сходна тактика в дълготраен проект неизбежно се увенчава с неуспех заради една елементарна причина – тя не може да сътвори полезност, не може да мине за блян, не може да породи смисъл. А човек не може да съществува без Смисъл.

Опасявам се, че Вие в никакъв случай не сте имали политически план или визия оттатък дребната мисъл «да усвоим едни пари». А визията на политика се дефинира от неговите хоризонти. Ако хоризонтите са тези на махалата, страната се третира като отдалечено и запуснато гето, а управленческата логичност е тази на главатар на квартална тайфа. И тъй като в гетото Законът отсъства, бандата открива свои правила и правила, собствен шариат със свои сараи, смазвайки всяка опозиция по пътя си. В взаимозависимост от географската широчина това става на правилото на кървави саморазправи или с по-префинени способи за всяване на боязън, до момента в който не трансформира цялата страна в добре смачкан корупционен механизъм. Той на собствен ред поражда недоброкачествен политически и стопански хайлайф. Така стигнахме до фасадната народна власт с руско-азиатски привкус, подхранвана от връзкарство и въпиеща непросветеност.

В годините на Вашето ръководство тази логичност се просмука във всички равнища на страната посредством редовно тъпчене на всякаква правда, посредством мрежа от обвързани компании за предрешени държавни поръчки, изпълнени калпаво, поради пренасочени средства, посредством откровени обири на сполучливи бизнеси, разпределение на зони на въздействие и балкански клиентелизъм, който обезпечава гладко замогване на върхушката от доближени за сметка на обедняването на елементарния жител. Тези процеси бяха институционализирани като функционалности на страната, подкрепени от прокуратура, която, вместо правораздаване, предлага палячовщини и подпомагани от искрено жълта преса, която има малко общо с правилата на публицистиката. Това ли е Вашият политически план? Най-обикновена Cosa nostra или преведено на български « нашето си нещо, нашите ползи, нашия бизнес ». Това са единствено част от метастазите на Вашето ръководство, довело до невиждани ракови формирания в обществената и икономическа тъкан на страната. Ако организмът не задейства имунитета си, той е жертван на крах. В момента българското общество, или най-малко най-будната му част, се бори за своето оцеляване. Аз поздравявам протестиращите, аз поздравявам тези, които се сплотяват в името на едно ново схващане, съзнанието, че по този начин повече не трябва и че е неотложно на сцената да излязат некомпрометирани и виновни хора, които чисто и просто да свършат работа. Същата онази работа, за която Вие бяхте определен и която по този начин и не свършихте. А не я свършихте не тъй като не искахте, а тъй като сте евентуално некадърен да я свършите или с други думи некадърен сте да превърнете гетото в правова страна. Отвъд кварталния небосвод Вие не виждате нищо, с изключение на може би съучастническото безмълвие на някои огромни играчи в Европейския парламент, поради тесните им партийни ползи. Но времето на този вид мислене завършва и Вие въплъщавате родния вид на този залез.

Днес главната думата на митинга е ЗАЕДНО, без значение от нормалните опити той да бъде яхнат, килнат и отпаднал. Вие се оказахте зад борда и е безконтролно да си играете с концепцията за Велико национално заседание, като че ли това е следващ фокус изваден от торбичката на PR екипа Ви.

Защото Историята Ви гледа, а нейният съд е безмилостен.

Благодаря за времето, което отделихте, с цел да прочетете това писмо.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР