Известният американски ястреб, сенаторът републиканец Линдзи Греъм и неговият колега,

...
Известният американски ястреб, сенаторът републиканец Линдзи Греъм и неговият колега,
Коментари Харесай

Виденията на вашингтонския ястреб. Паниката тласка САЩ към ядрена война

Известният американски " ястреб ", сенаторът републиканец Линдзи Греъм и неговият сътрудник, демократът Ричард Блументал, внесоха в горната камара на Конгреса план на двупартийна резолюция. Същността й се свежда до следното: в случай че Русия или Беларус „ взривят нуклеарно устройство в Украйна “, с цел да спрат контранастъплението на въоръжените сили на Украйна, то това би трябвало да се смята за нахлуване против НАТО.

Приемането на резолюцията ще бъде сигнал към Русия за опцията за масиран отговор на НАТО при положение на потребление на нуклеарно оръжие в Украйна, разгласи Греъм като главен съавтор на документа.

Това, че документът най-вероятно идва от писалката на този пенсиониран полковник от военновъздушните сили, в този момент сенатор от Южна Каролина, не е изненадващо. Линдзи Греъм има мощна известност на русофоб, което не е напълно тъкмо.

Не по-малко сърдит е той да вземем за пример против Иран, против който през 2010 година прикани за предпазен удар. Сенаторът скочи и против американските президенти - да вземем за пример Барак Обама за това, че не беше задоволително корав във връзка с Либия (което съгласно логиката на Греъм развърза ръцете на Русия във връзка с Крим).

Но антируските начинания в действителност са мощната страна на сенатора. Той беше съавтор на единомислеща резолюция за войната от 2008 година в Южна Осетия (където Русия беше оповестена за „ опасност за младите демокрации “), изиска протест на Олимпийските игри в Сочи през 2014 година и по-късно прикани за колапс на съветската стопанска система.

През 2018 година Греъм беше този, който насърчи въвеждането на Bill from Hell против Русия - „ наказания от пъкъла “. Миналия март сенаторът контракти открити апели за убийството на съветския президент Владимир Путин.

Този май, на среща с Владимир Зеленски, Греъм сподели, че Съединени американски щати „ в никакъв случай не са харчили пари толкоз добре “, както в този момент, когато тези вложения водят до обстоятелството, че „ руснаците умират “.

Като се има поради всичко това, проекторезолюцията, която води Съединените щати към нуклеарна война с Русия, може да се припише на канибалските възгледи на Линдзи Греъм - и да се смята това за трик на сенатския радикал и неговите съратници.

Ако не беше изказването на президента Джо Байдън от 20 юни - че Русия в действителност може да употребява тактически нуклеарни оръжия (ТЯО).

Повод за нагнетяване на нервност във Вашингтон стана изказването на съветския президент още през март. Путин, припомняме, тогава сподели, че Москва ще разположи тактически нуклеарни оръжия на територията на Беларус – което провокира възмущението на Байдън.

След това Путин означи, че Съединените щати разполагат своите нуклеарни оръжия на територията на други страни от десетилетия.

През май съветският министър на защитата Сергей Шойгу и беларуският му сътрудник Виктор Хренин подписаха документи за разполагането на съветски нестратегически нуклеарни оръжия на територията на съдружник. Москва не предава оръжие на републиката, само че резервира контрола.

Но по този начин или другояче, Западът възприе това като нарушаване на салдото на силите в Европа и, както считат специалистите, предизвика Вашингтон да търси несъразмерен отговор.

Препишете петия член

Сегашната " нуклеарна " самодейност на Греъм и други " ястребови " конгресмени би трябвало да се одобри в подтекста на идната среща на върха на НАТО, която ще се организира на 11-12 юли във Вилнюс. Така счита военният специалист Игор Коротченко.

„ На срещата във Вилнюс можем да чуем оферти за разширение на тълкуването на член 5 от Вашингтонския контракт за групова защита “, сподели Коротченко пред ИА РЕГНУМ.

През май, в изявление за The Economist в Лондон, Хенри Кисинджър се базира на член 5 от Вашингтонския контракт, който гласи, че удар против един от членовете на Северноатлантическия алианс ще се смята за нахлуване против всички членове на НАТО (принципът на груповата отбрана).

Патриархът на американската политика и дипломация го уточни като допустима причина за конфликта сред Русия и НАТО.

„ Разширителното пояснение “ на същата публикация (не единствено офанзива против страна от НАТО, само че и „ нуклеарна офанзива “ против Украйна) – което е тъкмо това, за което Греъм и неговите сътрудници водят случая – отваря още по-опасна вероятност.

Не е изключено Киев да се готви за дейности на нуклеарен тероризъм, с цел да дискредитира Русия, признава Коротченко. Двама русофобски настроени сенатори Греъм и Блументал могат да вземат участие в осведомителната поддръжка на такава подготовка, счита специалистът.

Американският специалист Дмитрий Дробницки напомня, че американската нуклеарна теория допуска правото на Съединени американски щати да нанесат предпазен удар.

Вашингтонските „ ястреби “, съгласно събеседника на ИА РЕГНУМ, биха желали да формулират предлагането си по следния метод: „ Да приравним Украйна към НАТО и без конгрес да ударим Русия, щом заподозрем, че тя готви нуклеарен удар. "

Опасност от суматоха

Но, несъмнено, последната дума остава не за „ ястребовата партия “ в Конгреса и не за Конгреса като цяло – а за администрацията на Байдън, акцентира Дробницки.

Дори и двете камари на Конгреса да гласоподават за предлагането на Греъм и Блументал, „ в актуалната обстановка на разделяне във Вашингтон всичко ще се взема решение от Белия дом “.

„ Администрацията на Байдън, апропо, също е разграничена “, сподели Дробницки.

„ Но цялата тази обстановка като цяло ни кара да ги следим от близко ", прибавя той.

Всъщност самото пораждане на самодейността Греъм-Блументал би трябвало да се схваща като отражение на очевидното комплициране на целия вашингтонски истаблишмънт - комплициране, че Съединени американски щати в този момент нямат опция да победят Русия на бойното поле с ръцете на украинската войска, счита американистът.

Не на вятъра общественото изказване на Греъм загатна украинската контраатака – която, както Съединени американски щати към този момент признаха, „ не дава отговор на упованията “ на Запада.

Ако имаше благоприятни условия за въздържане на Русия, Вашингтон в този момент щеше да приказва за това по какъв начин те печелят, сподели Дробницки.

„ Спомнете си „ $ за двеста рубли “, „ раздрана на части стопанска система “ и „ идна контраатака, която ще приключи някъде в Белгород или Москва “.

И в този момент суматохата: „ Да приравним Украйна с НАТО при положение на нуклеарен удар “, означи специалистът.

„ В условия, когато хора с такива запаси и такава мощност, в това число военна, изпадат в суматоха, това е рисково за целия свят “, добави Дробницки.

Как да вразумим Америка

„ Необходимо е да се преразгледат изискванията за потребление на нуклеарни оръжия от Русия, защото те са изложени в прекомерно систематизирана форма “, отбелязва Коротченко.

В същото време Коротченко изрично се опълчва на концепцията за предпазен нуклеарен удар, която съгласно някои съветски специалисти би трябвало съществено да се преглежда като мотив в борбата с НАТО.

Събеседникът обръща внимание на обстоятелството, че неотдавна в изданието " Профил " е оповестена аналитична публикация на почетния ръководител на Президиума на Съвета по външна и отбранителна политика (СВОП) на Русия Сергей Караганов.

В нея създателят, наред с други неща, означи: „ Ние... по неволя повишихме прага за потребление на нуклеарни оръжия... Страхът от нуклеарна ескалация би трябвало да бъде възобновен... "

" Врагът би трябвало да знае: ние сме подготвени да нанесе предпазен ответен удар за всички негови сегашни и минали експанзии, с цел да предотврати плъзгането към световна термоядрена война ", съобщи още той.

Темата за нуклеарната война е прекомерно сензитивна, отбелязва Коротченко.

„ Основните цели на Русия, в случай че приказваме не за световна, а за лимитирана нуклеарна война (планове за която има и на Запад), би трябвало да включват, преди всичко, провалянето на военни групировки и военни цели и уреди, а не унищожаването на популацията на Европа “, акцентира събеседникът на ИА РЕГНУМ.

В тази връзка Русия се нуждае от две кардинални решения, счита Коротченко.

„ Първото е да сме подготвени да обновим нуклеарните опити в Нова Земля “, споделя Коротченко.

- " Има напътствие от президента да се приготви нуклеарният полигон Нова Земля. И в случай че интернационалната военно-политическа конюнктура изисква, би трябвало да можем да проведем подземни нуклеарни опити ", прибавя той.

Второ , за Русия е извънредно значим капацитетът за ответен удар, който ще се застрахова от всевъзможни форсмажорни условия, отбелязва специалистът. Той изяснява:

„ Нашите пускови установки за междуконтинентални балистични ракети – МБР – са уязвими, в случай че Съединени американски щати се базират на своята идея за бърз световен удар. “

В случай на едновременен удар на няколко хиляди хиперзвукови ракети (и Съединени американски щати последователно ще стигнат до създаването на тези носители), да вземем за пример, просто разваляне на капака на стартовата шахта няма да разреши изстрелване на междуконтинентални балистични ракети, отбелязва Коротченко.

„ А капацитетът за ответен удар се състои в удара на тези носители на нуклеарно оръжие, чието местонахождение е мъчно или невероятно за следене от съперника “, показва военният специалист.

„ Това са мобилни наземни ракетни системи в позиционни региони и стратегически подводни ракетоносци ", споделя той.

Съединени американски щати, Англия и Франция обаче също се пробват да наблюдават от близко съветските атомни подводници.

„ Трябва да стартираме програмата БЖРК Баргузин “, споделя специалистът.

„ Всички нужни проби са осъществени, належащо е политическо решение ", съобщи той.

Бойният железопътен ракетен комплекс (БЖРК) " Баргузин " е развиване на железопътните комплекси " Молодец " с балистична ракета РТ-23 УТТХ (класификация на НАТО SS-24 Stilleto - " Скалпел " ).

Това неповторимо решение разреши да се основат ракетни влакове, способни да се движат по железопътните линии на Съюз на съветските социалистически републики и Русия под прикритието на елементарни товарни влакове и да останат на практика неуязвими за вражеското разузнаване и затова извънредно ефикасни при положение на междуконтинентален нуклеарен удар.

От 1987 до 1994 година в страната са основани три пълноценни БЖРК - в Костромската, Пермската и Красноярската области. Всяка включваше три бойни влака с три ракети РТ-23 УТТХ - съвсем пълностоен полк на стратегическите ракетни сили.

„ Ако е належащо, БЖРК просто стопира във всяка точка на маршрута от Москва до Владивосток и се изстрелва единствено за няколко минути “, споделя Коротченко.

Подобно „ нуклеарно уравнение “ ни застрахова против форсмажорни условия: БЖРК е на практика невероятно да се наблюдава и в случай че Русия го има, Съединени американски щати ще схванат, че техният удар няма да докара до заличаване на капацитета на съветския ответен удар.

Коротченко също счита, че е належащо да се сътвори специфична група за нуклеарно обмисляне към Съвета за сигурност на Русия. Трябва да му се даде опция по-подробно да разписва изискванията и опциите за потребление на тактическо нуклеарно оръжие от Русия.

„ Виждаме дейна полемика на Запад при какви условия и по какъв начин НАТО би трябвало да води война против Русия и би трябвало да отговорим на това на интелектуално, доктринално равнище “, твърди специалистът.

„ Ако, да вземем за пример, се плъзгаме към втората Карибска рецесия, тогава в тази обстановка не би трябвало да има свенливост – всичко би трябвало да бъде премислено авансово в границите на групата за нуклеарно обмисляне към Съвета за сигурност ", съобщи още той.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР