Известната турска актриса и бивш кмет на район Шишли в

...
Известната турска актриса и бивш кмет на район Шишли в
Коментари Харесай

Почина една от най-големите легенди на турското кино

Известната турска актриса и някогашен кмет на регион Шишли в Истанбул Фатма Гирик умря нощес на 79-годишна възраст.

През последните години тя живееше в квартал Торба в южния егейски курорт Бодрум. Гирик преди 6 месеца се е върнала в Истанбул заради здравословни проблеми. Последните 10 дни тя е била лекувана за хипертония и други болести. Починала в нощес в истанбулска частна болница от множествена органна непълнота.

Муамер Кескин, актуалният кмет на квартал Шишли в Истанбул, първи разгласи гибелта на Гирик в профила си в обществените мрежи.

„ Дълбоко съм тъжен от загубата на нашия някогашен кмет на Шишли, скъпа Фатма Гирик, която е огромната полезност на обичайното турско кино и нашия Шишли. Щастлив съм, че имах достойнството да работя с нея. ", написа Кескин в Туитър.

Емблематичната актриса е известна с функциите си в десетки паметни филми, като 60-те и 70-те са нейните най-продуктивни години.

Фатма Гирик е родена на 12 декември 1942 година Заедно с Хулия Кочит, Филиз Акън и Тюркян Шорай, тя е икона от " златния век " в турската кинематография и се смята за една от четирите най-големи актриси в турското кино.

Завършила е девическа гимназия в Истанбул. Първата й изява пред камерата е като статист. След някои дребни функции, тя получава основната във кино лентата " Леке " (The Stain) през 1958 година

Три години по-късно става уважавана кино звезда с основната си роля в " Смъртта ни преследва " (Ölüm Peşimizde).

По-късно се впуска в политиката, като става кмет на квартал Шишли в Истанбул сред 1989 и 1994 година

До 2010 година се е снимала в 199 и е продуцент на 6 кино лентата. Тя е взе участие в редица сериали, някои от които са предавани и в България: Не плачи за мен (Benim İçin Ağlama) 2001 година, Емигрантката (Gurbet Kadını) 2003 година, Копнеж (Hasret) 2006 година, За синът ми (Oglum için) 2007 година, Златни девойки (Altın Kızlar) 2009 година, Бащи и деца (Babalar ve Evlatlar) 2012 година

В България е позната и с филмите „ Али от Кешан “ и „ Кьороглу “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР