Известната народна певица Величка Станева отбелязва 60 години, посветени на

...
Известната народна певица Величка Станева отбелязва 60 години, посветени на
Коментари Харесай

Голямата певица Величка Станева празнува творчески юбилей

Известната национална певица Величка Станева отбелязва 60 години, отдадени на българската национална ария. Творческият й път стартира още като ученичка в гимназията на град Дългопол. Тогава учителката й Менча Жечева образува фолклорна група, а Величка е определена за солистка. По това време в ефира на Радио Варна се излъчва рубриката " Младежта запява националната ария ". За тази графа Величка Станева е поканена да направи първите си записи още като ученичка.

След довеждане докрай на гимназията стартира да пее в състава на Радио Варна, в който са и най-известните певици от този край - Добра Савова и Соня Кънчева. През 1960 година прави първите записи в Радио Варна - " Знаеш ли, мъри Тудоро ", " Иван на Янка думаше " и " Зелена, равна ливада ".

Величка Станева е измежду участниците на първия събор на националното творчество в Копривщица през 1965 година С песните " Стоян на Грозда думаше " и " Тръгнал момко лов да лови ", тя печели златен орден, връчен й персонално от Филип Кутев.

Песента " Стоян на Грозда думаше " е първият й запис в Българското национално радио с оркестъра на Коста Колев. Регистрира записи и със Странджанската група. " Балкантон " включва песните й в сборна дългосвиреща плоча. Днес във фонда на радиото се съхраняват повече от 100 нейни записи. Има публикуван компактдиск с песните й, както и книга, в която е събрана огромна част от творчеството й.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР