Нелсън Чамиса: Завръщащият се проповедник, който иска да бъде президент на Зимбабве

...
Известен със своите костюми по мярка и дизайнерски бижута, основният
Коментари Харесай

Известен със своите костюми по мярка и дизайнерски бижута, основният опозиционен лидер на Зимбабве Нелсън Чамиса може да работи с тълпа с всички драма на петдесятния проповедник, какъвто е той.

Сега той ще подложи тази харизма на изпитание на общите избори на 23 август, когато отново ще се изправи срещу президента Емерсън Мнангагва, след като загуби от него в оспорвано гласуване през 2018 г.

Г-н Чамиса ще се кандидатира за президент под знамето на Гражданската коалиция за промяна (CCC), партията, която той създаде миналата година, след като беше изхвърлен от това, което беше основната опозиционна партия, Движението за демократична промяна.

Това дойде, след като в партията избухна ожесточена борба за власт след смъртта на нейния лидер-основател Морган Цвангираи.

Г-н Chamisa беше обвинен от съперниците си в MDC, че е организирал преврат, за да изтръгне контрола над партията, и тъй като битката ставаше все по-ожесточена, той беше изгонен от централата на партията , и загуби съдебна битка, в която претенциите му към ръководството на партията бяха оспорени.

Това отбеляза ниска точка за г-н Chamisa, но той се завърна с формирането на CCC. Поредицата от победи, които той отбеляза на междинните парламентарни избори, беше обявена от неговите поддръжници като жълта революция - препратка към партийните цветове.

По пътя на кампанията той звучи оптимистично за перспективите си, въпреки че каза, че политическото поле е наклонено срещу CCC, с малък достъп до държавните медии и избирателна комисия, която според него е съставена от поддръжници на управляващата партия.

Президентът Мнангагва обаче каза, че изборите ще бъдат свободни и честни.

„Страхотна опозиция“

Кампанията на 45-годишния мъж се фокусира върху относителната му младост, като поддръжниците скандират лозунга на езика шона „ngaapinde hake mukomana", което означава „пусни момчето да влезе“.

Но остава да се види дали той може да победи 80-годишния г-н Mnangagwa, известен като „крокодила“, който е в политиката по-дълго от г-н Chamisa беше жив.

Все още изключително популярен сред градските и младите гласоподаватели, г-н Chamisa се приписва на прехода към своя собствена марка опозиционна политика през последните две години и създаване на идентичност, отделена от човека, когото смята за свой наставник, г-н Цвангираи.

„Създаването на страхотна опозиция за кратък период от време беше най-голямата му победа“, казва политологът Александър Русеро,

Подобно на покойния г-н Tsvangirai, това, че е лице на опозицията, го превърна в мишена. Г-н Чамиса казва, че 63 срещи са били или забранени от полицията, или прекъснати - потенциално предварителен преглед на предстоящите избори.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР