Известен либерален свещеник е изправен пред отлъчване от Руската православна

...
Известен либерален свещеник е изправен пред отлъчване от Руската православна
Коментари Харесай

Той отказа да прочете молитва за победа на Русия и Украйна, а сега патриарх Кирил иска да го отлъчи

Известен демократичен духовник е изправен пред отделяне от Руската православна черква. Той отхвърли да прочете молитва, в която се моли Бог да води Русия към победа над Украйна.

В присъда, оповестена в събота, църковеният съд споделя, че Алексий Умински би трябвало да бъде „ изпъден от свещения ранг “ за нарушение на свещеническата му клетва.  Решението беше изпратено за утвърждение на патриарх Кирил, главата на Руската черква. Той твърдо поддържа президента Владимир Путин

Случаят демонстрира по какъв начин църквата потиска вътрешното противоречие, до момента в който дава поддръжката си зад Путин и неговата „ специфична военна интервенция “ в Украйна

Църковният съд споделя, че Умински е нарушил клетвата си, като е отказал да прочете „ Молитвата за Света Рус “. Тя е била направена наложителна за църковните служби от патриарх Кирил.

„ Ето, тези, които желаят да се бият, подвигнаха оръжие против Света Рус, надявайки се да разделят и унищожат нейния единен народ “, се споделя в молитвата, произнесена за първи път от Кирил на 25 септември 2022 година, седем месеца след нахлуването на Русия в Украйна. „ Стани, о, Боже, с цел да окажеш помощ на своя народ и ни подари победа посредством силата си. “

Десетки съветски православни свещеници са били осъдени за оборване на църковната линия във връзка с войната

Това се е случило посредством четене на молебствия за мир вместо победа, настояват Християни против войната, онлайн група, която е документирала техните случаи.

Умински е най-известната жертва до момента. Той е служил 30 години като старши духовник в църквата на животворящата Света Троица в Москва. Този месец той ненадейно беше уволнен тъкмо преди православната Коледа, в ход, който проправи пътя за съботната присъда. Той беше прочут с работата си в приют за умиращи деца и възрастни. Именно Умински управлява погребението на някогашния руски президент Михаил Горбачов през 2022 година

В изявление предишния ноември Умински сподели, че езикът на войната и „ специфичната военна интервенция “ е „ по никакъв метод несъответстващ “ с църковната литургия.

Той насърчи вярващите да търсят свещеници, които „ се молят повече за мир, в сравнение с за победа “

„ Те схващат, че всяка победа постоянно е пирова победа в тези войни. В актуалните войни всяка победа съвсем постоянно е еквивалентна на самоизтребление “, добави той.

Ксения Лученко, специалист по Руската православна черква в Европейския съвет за интернационалните връзки, сподели, че присъдата против Умински е неоснователна, защото молитвата, която той е упрекнат в отвод да чете, не е била прегледана и утвърдена от най-висшия орган на църквата, Светия Синод.

Тя сподели, че наказването му е „ доказателство за узурпацията на властта от патриарх Кирил в Руската православна черква и нарушение на нейните уставни документи “.

Умински не е коментирал обществено уволнението си. Църковният съд сподели, че решението за експулсирането му е взето в негово неявяване, откакто той не участва, макар че е бил свикан три пъти.

Общо 11 627 православни вярващи са подписали отворено писмо в негова поддръжка, откогато той беше отхвърлен като духовник в църквата „ Света Троица “

Постът му бе ангажиран от Андрей Ткачов, звучен поборник от войната.

Те споделиха, че решението им е предизвикало огромна болежка и ще лиши хиляди хора от духовна поддръжка.

„ Това е огромна покруса за доста вярващи, за пациентите на детски приюти, за стотици пандизчии и хиляди бездомни хора.

Източник: The Guardian/Превод: SafeNews

Още вести четете в категорията Свят 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР