Известен египтолог настоява Берлинския музей да върне бюста на Нефертити

...
Известен египтолог настоява Берлинския музей да върне бюста на Нефертити
Коментари Харесай

Известен египтолог настоява Берлинския музей да върне бюста на Нефертити

Известен египтолог упорства Берлинския музей да върне бюста на Нефертити
Бюстът на брачната половинка на фараона Ехнатон, един от шедьоврите в сбирките на Новия музей в Берлин, е тяхно "незаконно" владеене съгласно египтолога Захи Хауас. Той изиска бюстът да бъде върнат в Египет, с цел да бъде изложен при откриването на новия египетски музей в Кайро, планувано за 2020 година

Истинско богатство за човечеството, хубостта на бюста на Нефертити крие толкоз мистерии, колкото и загадъчната усмивка на Мона Лиза. И ето за какво, египтологът Захи Хауас, някогашен министър на антиките, още веднъж настоя на конференция в Сао Пауло, под егидата на египетското посолство в Бразилия, известната статуя да бъде върната в нейната люлка в Гиза, край Нил. Понастоящем това произведение на древноегипетското изкуство се пази в берлинския музея.

Днес археологът приканва към един тип исторически национализъм у египтяните: „ Бюстът на Нефертити е изнесен нелегално от Египет. Моля моите сънародници да изискат той да бъде възложен на обществеността при откриването на Египетския музей през 2020 година "

Историята на бюста на Нефертити датира от 1912 година, когато немска археологическа задача, ръководена от египтолога Лудвиг Борхард, подпсва в Кайро контракт с египетското държавно управление, който му дава право да придобие някои артефакти, открити в покрайнините на Тел ел-Амарна, столицата, издигната по време на ръководството на Ехнатон (около 1371-1338 година прочие Хр.). Сред съкровищата, пренесени от тази задача, е и бюстът на брачната половинка на строителя-фараон. Скулптурата се е трансформирала в културен знак на Берлин, което постоянно провокира разногласия сред немските и египетските културни служители.

Нефертити била брачна половинка на фараон Ехнатон, един от царете на XVIII-та династия в античен Египет. Те двамата са в основата на религиозна промяна, учредена на култа към слънцето, или Атон. Открит от немските археолози през 1912 година, бюстът е експониран за първи път през 1924 година Но за Захи Хауас аргументът не е задоволителен. Нефертити и нейната легенда принадлежат на крайбрежията на Нил. И той в никакъв случай няма да се откаже. / Фигаро
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР