Извеждането на продажбата на лекарства извън аптеките крие много рискове

...
Извеждането на продажбата на лекарства извън аптеките крие много рискове
Коментари Харесай

Фармацевт: Продажбата на лекарства извън аптеките крие много рискове

Извеждането на продажбата на медикаменти отвън аптеките крие доста опасности и е една нездравословна и рискова процедура. Това разяснява пред БНР Васил Ходжев, притежател на аптека в Бургас и член на УС на БФС.

Той е безапелационен, че слагането на вендинг машини за медикаменти отвън аптеките няма да реши казуса с достъпа до медикаменти.

Фармацевтът изрази безпокойство, че сходен метод би довел до нови нелоялни търговски практики, като да вземем за пример слагането на вендинг машина на всевъзможни места, в това число до работещи аптеки в дребни обитаеми места, които са единствени за района.

„ Това би могло да унищожи тази аптека на процедура “, акцентира Васил Ходжев.

По думите му, слагането на вендинг машини за медикаменти от една страна може да има морални последствия за връзките в съсловието, а от друга да аргументи негативи, свързани със здравето на хората.

„ Отпускането на медикаменти във вендинг машините би могло да допусна безотговорно разпределяне на медикаменти. Една вендинг машина със свободен достъп от жители е със свободен достъп и от деца. Бихте ли искали деца да имат свободен достъп до медикаменти? В нашата процедура има предписание – безвредни медикаменти няма. Аз не бих желал моите деца да имат свободен достъп да си купуват каквото решат, в това число болкоуспокояващи. Всички тези медикаменти могат да имат странични резултати, които могат да бъдат рискови “, разяснява фармацевтът.

Според него страната би трябвало да намерения по-скоро по какъв начин да подтиква разкриването на аптеки в дребните обитаеми места и този метод би трябвало да се създаде въз основата на националната аптечна карта, като се разпознават местата с недостиг на аптеки.

„ В България има приблизително по 4 аптеки на 10 000 души по отношение на към 3 за Европейски Съюз. Виждаме огромна централизация на аптеки в огромните градове и съвсем никаква в дребните обитаеми места “, добави още фармацевтът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР