Извършените оценки от двама експерти от Националата художествена галерия, както

...
Извършените оценки от двама експерти от Националата художествена галерия, както
Коментари Харесай

Откритата картина на Джаксън Полък у нас е била подарък за холивудска актриса

Извършените оценки от двама специалисти от Националата художествена изложба, както и експерт- реставратор на картината, открита в България, за която се допуска, че е на Джаксън Полък, сочат, че стилът на изобразяване дава отговор на творчеството на известния художник.

Това оповестиха от Софийската градска прокуратура. „ Стил, техника на осъществяване и художествена специфичност картината дават отговор на естетическите особености за живописта на Джаксън Полък от интервала от 1945 – 1950 година “, съобщи представителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

Специалистите са предложили осъществяването на още една експертиза и тя споделя: „ Извършеният флуоресцентен разбор, който демонстрира точния химичен състав на всеки цвят, демонстрира, че употребяваните пигменти са сходни с пигментите, употребени от Полък в други творби. Това е значим, само че не решителен детайл от авторската идентификация “, добави тя. Комисия от трима български специалисти предлага да се направи разбор на свързвателя на боите, за което е належащо вземането на проба - нещо, невероятно на този стадий, разясниха от СГП.

Интересен подробност е посвещение на гърба на творбата, което съставлява надпис горе в ляво на анлийски език и гласящ:

„ На моята доста надарена и скъпа другарка Лорън Бекол. Честит рожден ден! 16 септември 1949 “.

Датата 16 септември съответствува с рождения ден на американската актриса, която през 1949 година е била млада, изгряваща холивудска звезда. Бекол е носителка на „ Златен глобус “ и има номинация за „ Оскар “. Освен филмовата ѝ кариера, тя се изявява и на театралната сцена зад океана, за което има премия „ Тони “. Омъжена е за Хъмфри Богарт, до който остава до гибелта му.

По инструкции на наблюдаващия прокурор се приготвя спомагателна експертиза на творбата. Ще се търси и интернационална правна помощ.

Към момента няма данни картината да е била категоризирана, нито да е била обявявана за търсене. Антимафиотите у нас са реагирали на сигнал, че се приготвя продажбата на значимо произведение на изкуството.

Задържаният българин, у който е открита картината, не е бил нейн притежател, а я е съхранявал. Той споделя, че не е знаел дали платното е достоверно или не.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР