Извънредното заседание на НС за гласуване на отказа на Мария

...
Извънредното заседание на НС за гласуване на отказа на Мария
Коментари Харесай

Орманджиев: Твърде е кратко времето за избори 2 в 1 – за ЕП и парламентарни

Извънредното съвещание на Народно събрание за гласоподаване на отхвърли на Мария Габриел за министър председател и външен министър е констативно . То се задейства по одобрена процедура. Целта е да има нотификация на президента. За да продължи конституционната процедура, е належащо да се вземе такова решение на изключително съвещание на Народно събрание. Това разяснява в изявление пред  преподавателят по Конституционно право във Великотърновския университет гл. ас. Христо Орманджиев.

На процедура не е посочен срокът да се връчи мандатът, само че откакто има решение на Народно събрание, президентът може да връчи на втората  - ПП-ДБ.

Орманджиев изясни, че е прекомерно малко времето за избори 2 в 1 – за Екологичен потенциал и парламентарни.

„ Разписана е процедурата в член 99 на Конституцията, че при несполучлив трети мандат тогава сме пред тази догадка длъжностен кабинет и избори. Времето е малко. Хипотеза има за избори дружно и разделно, само че всичко зависи от връчването на мандатите и дали ще се върнат незабавно. Този двумесечен период не зависи от президента “, изясни преподавателят по Конституционно право.

На изключително съвещание във вторник Народно събрание гласоподава отхвърли на Габриел от кабинетРумен Радев чака решение на Парламента, по-късно връчва втория мандат
И показа, че е допустимо едната седмица през юни да са евроизборите, а идната да са парламентарните. 

 „ Твърде пай е срокът за избори 2 в 1. Но след решението на Народно събрание на следващия ден, няма спънки процедурата да бъде придвижена “, разяснява Орманджиев и изясни и изборът на претендент за министър председател всред посочените в новите конституционни промени кой има право.

„ Кандидатът за министър председател има право да си избере министрите и да дефинира състава на служебния кабинет, без да е длъжен да съветва решенията с президента. Тази смяна ограничи пълномощията на президента, макар че политическата процедура изисква да има консултиране с президента. А Конституцията споделя, че предлагането е на претендента за длъжностен премиер - да предложи и президента да го записва с Указ. Възможно е и претендентът да го съгласува с президента – политическа уместност, само че не е длъжен да го направи “, изясни Орманджиев.

Той разяснява, че в случай че се стигне до длъжностен кабинет и Конституционния съд излезе с решение за законосъобразността на конституционните промени, в частта длъжностен кабинет, то това ще важи за последващи кабинети и няма да засегне сегашно служебно държавно управление.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР