Извънредно в парламента бяха изслушани министър-председателят, министрите на отбраната, на

...
Извънредно в парламента бяха изслушани министър-председателят, министрите на отбраната, на
Коментари Харесай

НС изслуша извънредно Кирил Петков и министри за напрежението Русия-НАТО

Извънредно в Народното събрание бяха изслушани министър-председателят, министрите на защитата, на външните работи и ръководителите на службите по отношение на напрежението Русия-НАТО и българската позиция.

България не е страна потребител на сигурност - това съобщи министър председателят Кирил Петков пред Народната заседание. И добави, че в създалата се обстановка ще се приоритизира българската войска с батальон, който евентуална ще бъде образуван април-май. Има подготвеност и за евакуиране на български дипломати от Украйна, само че няма такава потребност към тази миг.

Военният министър открои дефицитите в българската войска. Външният министър посочи, че страната ни дава превес на дипломацията.

Депутатите обрисуваха разговора като най-хубав механизъм за решение на рецесията. Изразиха терзания за положението на българската войска и за възможните стопански последици от ескалация на напрежението.

Деескалацията на напрежението е главен приоритет за България, препотвърди и пред Народното събрание министър председателят Кирил Петков.

" Ескалацията е действителна. Следим на ежедневна база всички развития в този спор. Нашата тактика за пръв път има концепцията да не сме потребители на сигурност, а да сме сътрудници. През годините се откриват ясни дефицити в оборудването в българската войска. Имаме разнообразни разновидности - да приоритизираме българската войска, с български войски, с българско командване ", съобщи Кирил Петков.

Военният министър доразви концепцията за приоритизиране на българската войска.

" Един български батальон да бъде изработен и всичко ще става през национални информационни канали. Това значи, че този батальон ще усили темпа на подготовка. Ние не предвиждаме ескалация. Не предвиждаме проекти за отбрана на национална територия. Нито предвиждаме проекти екип да върви на друго място ", съобщи Стефан Янев - министър на защитата.

Външният министър посочи, че страната ни дава превес на дипломацията.

" Очевидно русия се пробва да внесе разделяне сред съдружниците като ти дели на категории ", съобщи Теодора Генчовска - министър на външните работи.

От ГЕРБ показаха терзание, че страната ни може да се държи като страна потребител на сигурност.

" Ще подкрепим, в случай че престанете да вдигате прахуляк с изречения като народен интерес. За нас националния интерес е да сме мощен член на НАТО. Правителствата на ГЕРБ са създали доста за отбранителните ни качества - платихме и кугърите и спартани, вие ще поръчате и платите ли идващите F-16. Акo ни предложите смислена позиция - сме подготвени да подкрепим ", съобщи Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

" Единствено да кажем дали сме потребител е по какъв начин слагаме нашите цели. Нашият приоритет е българската войска с български войски ", съобщи Кирил Петков.

От " Демократична България " показаха терзания за положението на българската войска.

" Мисията на българската войска е конституционно заложена, само че всички сме наясно каква е степента на готовност на остарялата техника и забавена рационализация ", разяснява Христо Иванов.

Движение за права и свободи обрисуваха най-хубавото решение на проблемите в тази рецесия.

" Чрез разискване, бистрота и всичко, което докара до военни дейности. Какви биха били икономическите последици? ", съобщи Мустафа Карадайъ.

" Главните опасности са в областта на енергетиката ", отговори Кирил Петков.

И от " ИТН " сложиха акцент върху възможни стопански последствия при ескалация на напрежението.

" Има ли сюжет за бранш енергетика? ", попита Виктория Василева от Има Такъв Народ.

" Имаме явен проект и сме в връзка с Европейски Съюз по какъв начин може да се случи това. Българските семейства и бизнес ще могат да разчитат ", съобщи Кирил Петков.

Отляво приветстваха решението на ръководещите приоритет да бъде деескалация на напрежението.

" Ключово за България е да резервира позиция в тази истерична обстановка. България няма да се ангажира във враждебни и военни дейности ", съобщи Кристиан Вигенин.

От " Възраждане " запитаха премиера дали счита, че Русия съставлява опасност за националната сигурност на България.

" В България има ескалация на нервността в България. Руските войски си вършат общоприетите учения. Това се употребява във вътрешнополитическия спор. Ние не просто сме потребител на сигурност, само че се използваме за плацдарм ", съобщи Костадин Костадинов.

" Ние нямаме стопанин. Никой не може да си мисли, че това друго ", съобщи Кирил Петков.

След пленарното съвещание, депутатите изслушаха на закрито съвещание отчети на шефовете на службите.

По тематиката работиха: М. Кирова, В. Александрова, Т. Игнатов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР