Извънредният труд, през събота и неделя, се заплаща 75% съгласно

...
Извънредният труд, през събота и неделя, се заплаща 75% съгласно
Коментари Харесай

Работите на Коледа? Ето колко трябва да ви плащат

Извънредният труд, през събота и неделя, се заплаща 75% според Кодекса на труда

Работодателят дължи най-малко двойно възнагражение на своите чиновници, в случай че работят по време на коледните празници.

„ Работещите по време на празниците би трябвало да знаят, че когато са на сумарно пресмятане на работното време, това на заменен режим на работа – би трябвало да имат графици. А хората, които са на петдневната работна седмица, празниците се падат събота и неделя, би трябвало да имат наложително заповед от работодателя ”, съобщи Мария Лазарова, регионален координатор на КНСБ в Монтана пред Нова телевизия.

Лазарова изясни, че по този метод работещите могат да потвърдят през Инспекция по труда, в случай че не са получили възнаграждение, което е открито от Кодекса на труда и групов трудов контракт.

„ Работодателите би трябвало наложително да изготвят графици и наложително би трябвало да пускат графици, когато се работи ексклузивен труд или се работи по празници ”, добави тя. И изясни, че когато се прави труд по време на празници, той би трябвало да бъде обезщетен 100%, като означи, че при сделка в групов трудов контракт, може и да е повече.

Извънредният труд, през събота и неделя, се заплаща 75% според Кодекса на труда, уточни още Лазарова.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР