Изцяло е провалена евакуацията на хората от наводнените райони от

...
Изцяло е провалена евакуацията на хората от наводнените райони от
Коментари Харесай

Окупаторите оставиха на произвола хората в наводнените райони по левия бряг на Днипро

Изцяло е провалена евакуацията на хората от наводнените региони от левия бряг на р. Днипро, които са под контрола на окупаторите, съобщи Униан.

„ Във вразка с това Украйна ще се обърне към интернационалните организации “, съобщи президентът Володимир Зеленски след извършено през днешния ден съвещание, на което е изслушан началникът на щаба по превъзмогване на последствията от взривяването на Каховското водохранилище – министърът на вътрешните работи Игор Клименко.

Обсъдена е евакуацията на хората, незабавното обезпечаване на питейна вода, както и дълготрайни решения за обитаемоте места, които са се снабдявали от водохранилището. В дневния ред е участвала и оценката на материалните и екологичните вреди.

На евакуация подлежат общо 40 хиляди души, само че популацията от наводнените региони на левия бряг на Днипро е оставено от окупаторите на произвола на стихията. Много хора се спасяваха по покривите, защото равнището на водата беше толкоз високо, че домовете бяха потопени.

Нещо повече – окупаторските войски, които след взривяването на Каховската Водноелектрическа централа се изтеглиха от левия бряг, стрелят против търсещите избавление хора и им пречат да се изтеглят.

„ Нивото на водата се подвига от ден на ден, само че не разрешават на хората да се изтеглят, стрелят в краката. Имаше няколко опита. Хвърляха гранати против хората, когато виждаха, че желаят да излязат отвън рамките на улицата. Забраняват им да напущат. И разстрелват, хвърлят гранати. “ – споделя Татяна Ахтеменко, жителка на Антонивка, Херсонска област.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР