Изтребителят Су-57М счупи собствения си рекорд, пише MWM. С новия

...
Изтребителят Су-57М счупи собствения си рекорд, пише MWM. С новия
Коментари Харесай

Най-бърз в света: Изтребителят Су-57М счупи собствения си рекорд

Изтребителят Су-57М счупи личния си връх, написа MWM. С новия мотор обсегът на полета ще стане още по-голям, макар че нямаше различен еднакъв на тази машина. Сега Су-57М ще лети със свръхкрейсерска скорост без форсаж.

От 2025 година съветските Военновъздушни сили ще стартират да разполагат с усъвършенствана версия на изтребителя от пето потомство Су-57М, който, както беше обявено през октомври 2022 година, беше подложен на летателни тествания и в този момент ще получи нов мотор AL-51F.

Въпреки обстоятелството, че съветските изтребители постоянно се забавят с въвеждането на нови системи в употреба, съвсем несъмнено Су-57М ще стартира да се доставя не по-късно от 2027 година Въпреки че огромна част от опциите на новия мотор за Су-57 остава незнайна, последните отчети от съветски източници демонстрират, че AL-51F ще разреши на изтребителя да се движи без потребление на форсажни камери, освен със свръхзвукова (суперкрейсерска) скорост, само че също при скорости 2 и повече от Mach.

Единственият тактически военен аероплан, кадърен да доближи скорост над 2 Маха, е прехващачът МиГ-31 Фоксхаунд

Но с цел да направи това, той изисква потреблението на форсаж. Способността на Су-57 да работи без форсаж му разрешава да реагира на закани и да прави патрули доста по-бързо, без да се нарушава обсегът на полета. Факт е, че при потребление на форсажни камери разходът на гориво се усилва доста, което доста лимитира продължителността и обсега на полета при свръхзвукови скорости за множеството изтребители.

В момента единственият сериен изтребител от пето потомство, кадърен да лети със суперкрейсерска скорост, е китайският аероплан J-20. Въпреки че съумява единствено при ниски свръхзвукови скорости, малко надвишаващи Mach 1. Американският F-35 не може да лети със свръхзвукова скорост, без да употребява форсаж.

Двигателят AL-51F, прочут на стадия на разработка като Saturn-30, по името на компанията, виновна за програмата OEC-Saturn, съставлява втория опит на Русия да сътвори мотор от пето потомство след обещаващия AL-41F, който доближи индустриална подготвеност, само че се смяташе за прекомерно безценен за изтребителя МиГ 1.42, за който беше изработен.

Цената на Су-57 е почти на половина на тази на МиГ 1.42, а самият мотор АЛ-51Ф има по-ниски индустриални и експлоатационни разноски.

Новият мотор е добре усъвършенстван за стелт работа и разполага с дюза с следени клапи за понижаване на радарния си отпечатък. Според някои оценки неговата двигателна сила ще бъде с към 8% по-висока от тази на най-близкия американски съперник на F-22, F119, само че главното му преимущество се чака да бъдат доста по-ниски условия за поддръжка и способността за триизмерно векторизиране на тягата за нараснала маневреност при ниски скорости. Въпреки че обсегът на полета на Су-57 към този момент е повече от два пъти по-голям от този на американските му съперници F-35 и F-22, силовата установка AL-51F ще усили още повече тази цифра за съветския аероплан – с съвсем 10%.

Източник: Military Watch Magazine, Превод: SafeNews

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР