Изтребителите са най-значимата част от всяка военновъздушна сила, а често

...
Изтребителите са най-значимата част от всяка военновъздушна сила, а често
Коментари Харесай

Десетте най-добри изтребители в света

Изтребителите са най-значимата част от всяка военновъздушна мощ, а постоянно и най-важната. Бързи, маневрени и мощни, актуалните воени самолети могат да извършват разнородни функции.


Много страни употребяват по-стари и по-евтини модели изтребители. Водещите армии обаче постоянно се пробват да имат преимущество пред своите съперници и получават най-модерното съоръжение.


Колкото по-модерен е изтребителят, толкоз по-ефективен може да бъде при осъществяването на дилемите си, а при тези самолети постоянно се употребяват най-новите технологии. Мощните мотори, комплицираните оръжейни системи и усъвършенстваните радари разрешават на тези машини да бъдат многоцелеви.

Порталът AeroTime проучва изтребителите на разнообразни страни и сформира лист на най-хубавите през 2023 година

10. Су-35С на Сухой

Руските Сухой Су-30, Су-35 и Су-37, както и китайският Шънян J-16, са основани на фамозния модел Су-27, с разнообразни модернизации, предлагащи благоприятни условия от 4,5 потомство. Всеки аероплан има голям брой разновидности и модификации.

Но Су-35С може да се смята за най-хубавата версия от всички тях. Той разполага с най-новите електронни системи, които се създават в Русия, както и с голям брой усъвършенствания на корпуса. Отличителната му линия са дюзите на моторите с вектор на тягата, които могат да се въртят във всяка посока, което прави самолета извънредно маневрен.

9. „ Рафал “-F3

Dassault Rafale и Eurofighter Typhoon си наподобяват много, и то освен тъй като създаването им стартира като един аероплан. В средата на 80-те години обаче Франция взема решение да раздели програмата и да сътвори обособен изтребител за личните си потребности.

Rafale има повече разновидности от Typhoon, в това число стелт технология (невидим за радарите) и трансформация, подобаваща за самолетоносач.

Франция също по този начин непрестанно модернизира своите самолети. F3 е най-новият вид и включва най-модерните оръжейни системи и датчици.

В момента се създава F4, който ще включва спомагателни усъвършенствания на радара и авиониката. Франция, ОАЕ, Индия и редица други клиенти ще стартират да получават този вид в близко бъдеще, до момента в който доста по-стари разновидности ще бъдат осъвременени.

8. Eurofighter Typhoon

Както подсказва името му, Eurofighter Typhoon е планиран да бъде общ европейски изтребител. Той се отличава с впечатляваща продуктивност и усъвършенствани технологии.

Въпреки това, той е получил огромно внимание отвън Европа и в този момент се употребява от някои от най-силните военновъздушни сили на континента и в Близкия изток, в това число Обединеното кралство, Германия, Италия, Катар и Саудитска Арабия.

И за това има основателни аргументи. Typhoon е един от най-усъвършенстваните и мощни изтребители от 4-то потомство, а последният му вид, Tranche 3, употребява най-новите технологии. През 2020 година беше показан още по-усъвършенстван Tranche 4, в който електрониката и оръжейните системи са усъвършенствани.

Typhoon беше толкоз сполучлив, че Европа прескочи създаването на своя аероплан от 5-то потомство и мина напряко към 6-то потомство.

7. Боинг F-15EX Eagle II

Боинг F-15EX Eagle II е един от първите изтребители от 4-то потомство и е мъчно да се повярва, че този аероплан чества 50-ия си рожден ден през 2022 година


Въпреки това, той към момента е мощна бойна машина и единственият военен аероплан в света, който е постигнал повече от 100 извоювани дуела във въздуха и не е претърпял загуби във въздушен пердах.

Освен това платформата непрестанно се модернизира, като в новите разновидности се внедряват най-модерните технологии.

F-15EX, създаден от Боинг, е най-новият вид на този аероплан. Той разполага с нов радар, актуализирана авионика и съвременни оръжейни системи, както и с безчет други усъвършенствания, гарантиращи неговата новост в актуалната въздушна война.

6. Шънян J-31

Китайският първообраз Шънян J-31 (Shenyang FC-31 Gyrfalcon), който в началото беше показан преди повече от 10 години, в този момент е покрай реализация. Въпреки че FC-31 към момента не е разгласен публично, самолетът, под разнообразни обозначения, има положителни шансове да се трансформира в новия китайски изтребител, основан на самолетоносач.

Той е предопределен най-вече за евентуални купувачи от чужбина, само че не е изключен като вид от китайския флот.

Представители на американската военна промишленост считат, че когато J-31 влезе на въоръжение, той евентуално ще бъде повече от заслужен съперник на съществуващите американски изтребители от четвърто потомство като F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon и F/A-18E/F Super Hornet, оповестява USNI News, порталът на Военноморския институт на Съединени американски щати.

Предполага се, че способността на J-31 да се опълчи на най-новите изтребители, като американските F-22 и F-35, ще зависи от разнообразни фактори, като броя на платформите, от които може да лети, качеството на образование на водачите, опциите на радарите и другите датчици.

5. Сухой Су-57

Сухой Су-57 е първият съветски стелт аероплан. Разработването му обаче се забавя заради редица проблеми и закъснения и макар че в началото е планувано да влезе на въоръжение преди доста години, това към момента не се е случило.

Су-57 е доста новаторски изтребител, създаден в сходство с изцяло нови тактически и механически условия. Той е многоцелеви свръхманеврен, свръхподвижен и стелт изтребител, създаден да размени руските изтребители от 4-то софтуерно потомство МиГ-29 и Су-27.

През идващите години Су-57 би трябвало да получи нов, по-мощен мотор, който в допълнение ще усъвършенства характерностите, както и разнообразни други усъвършенствания, което ще направи този изтребител доста по-добър от концепцията на Су-27.

Той разполага с отлична маневреност при ниски скорости, както и със стелт характерности и съвременни радарни системи.

4. KAI KF-21 Boramae

Изтребителят KAI KF-21 Boramae, създаден от Южна Корея в партньорство с Индонезия, съставлява забележителна стъпка в корейската авиационна промишленост.

Този изтребител има стелт характерности, усъвършенствана радарна система AESA (способна да наблюдава безпилотни самолети с размер на лист хартия) и технологии, основани на F-35, което го слага някъде сред изтребител от 4,5 и 5-то потомство.

Първият KF-21 прави първия си полет едвам през юли 2022 година, а сега в произвеждане и тествания са още няколко прототипа. Целта на компанията е да стартира да доставя тези самолети на военните през 2026 година

В близко бъдеще Boramae ще получи и спомагателни усъвършенствания. Сензорите и интегрираната система за електронна битка, усилват възможностите му да оцелее в борба и го трансформират в същински изтребител от 5-то потомство.

3. Lockheed Martin F-22 Raptor

F-22 е първият в света изтребител от пето потомство, въведен в оперативна приложимост от Военновъздушни сили на Съединени американски щати. Самолетът може да лети по-бързо от скоростта на звука при базова двигателна сила, без да включва форсаж на мотора. В този режим той може да лети дълго време, при осъществяване на задания п,r повикване. Основното предопределение на Raptor е реализиране на предимство във въздушното пространство, а вторичното му влияние e върху цели на земята (суша/море) и електронна война.

Военновъздушните сили на Съединените щати са единствените, която експлоатират F-22, защото се смята, че той е прекомерно напреднал, с цел да бъде предаден на друга страна. Въпреки това F-22 постоянно се разполага в чужбина, където е употребен в голям брой бойни задачи и цената му е потвърдена.

Освен това военновъздушните сили непрестанно модернизират своите „ раптори “, което значи, че макар че в началото са проектирани преди повече от две десетилетия, те остават измежду най-модерните самолети в света.

2. Chengdu J-20 Mighty Dragon

Първият китайски изтребител от пето потомство, Chengdu J-20, именуван още Могъщият змей, е тежък и мощен изтребител, планиран да се конкурира с F-22 и Су-57.

Този изтребител е огромна стъпка напред в развиването на китайските изтребители, с усъвършенствана авионика и превъзходни характерности.

Той е " предпазлив " и видимостта му е понижена. Това би трябвало да му обезпечи по-трудно разкриване, следене и " хващане " от вражеските радари и други датчици, по време на интервенции във въздушното пространство.

Въпреки че точните характерности на този аероплан не са засекретени, непрекъснатите усъвършенствания подсигуряват, че той продължава да съставлява опасност във въздушната война.

В момента се създават нови разновидности, в това число двуместен, предопределен за ръководство на безпилотни летателни апарати. В момента на този аероплан се тества нов, по-мощен мотор.

1. Lockheed Martin F-35 Lightning II

F-35 Lightning II е върхът в развиването на изтребителите от пето потомство на Съединени американски щати.

Откакто влезе в произвеждане през 2006 година, F-35 е най-новата технология в региона на изтребителите. Той се отличава с ненадминати стелт характерности, синтез на датчици, най-мощния самолетен мотор в света, благоприятни условия за работа в мрежа за данни и най-усъвършенствания радар.

Пилотите му даже употребяват специфичен шлем за " добавена действителност " (термин, употребен за изложение на визията на потребителя за света, допълнена с компютърно генериран текст, изображения и звук), който им предлага невиждани равнища на ситуационна информираност.

Твърди се, че този аероплан употребява оптимално сливането на зрението на водача и датчиците, което го прави съвсем несломим в борба.

През 2017 година, по време на първото обучение " Червено знаме " (тренировъчен полет за въздушни боеве, провеждан няколко пъти годишно от Военновъздушни сили на САЩ), F-35 реализира резултат 20:1, което значи, че е постигнал 20 победи за всяка загуба във въздуха.

Самолетът може да наблюдава и поразява цели във всички направления, тъй че даже тези, които са зад опашката му, не са в сигурност от ракетите му.

F-35 има и три разнообразни разновидността: F-35A с стандартно политане и кацане, който работи като елементарен изтребител; F-35B, който има опция да излетява и каца вертикално; и вид F-35C за кацане и политане от самолетоносачи.

Първоначално този изтребител има редица проблеми при създаването и макар че е умислен като евтина опция на F-22, бързо се трансформира в най-скъпата оръжейна система в света. Въпреки това, с намаляването на цената на новия F-35 и отстраняването на дефектите, от ден на ден страни поръчват F-35, който реализира и непредвиден експортен триумф. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР