Изтребителите F-16 са абсолютно неефективни срещу балистични ракети, не могат

...
Изтребителите F-16 са абсолютно неефективни срещу балистични ракети, не могат
Коментари Харесай

Експерти не очакват чудеса от изтребителите F-16 за Украйна

Изтребителите F-16 са безусловно неефективни против балистични ракети, не могат да ги видят и прехванат. Това съобщи военният специалист и летец-инструктор Роман Свитан пред „ Киев24 “, цитира Факти.

Американските изтребители ще засилят противовъздушната защита на Украйна, само че ще бъдат неефективни против някои ракети, уточни той.

Свитан означи, че тези изтребители ще бъдат много ефикасни в битката с атакуващите безпилотни самолети, с които Руската федерация тероризира украински градове. Освен това F-16 е доста ефикасен против съвсем всички крилати ракети, споделя специалистът.

В края на декември 2023 година американското издание Newsweek пусна материал, в който се допуска, че изтребители F-16 може към този момент да са в Украйна. Говорителят на военновъздушните сили на украинските въоръжени сили Юрий Игнат разяснява обявата и акцентира, че тази информация не дава отговор на истината.

Тъй като през идващите месеци се чака Украйна да получи изтребители F-16, мненията за тяхната полза варират от смяна на обстановката във войната с Русия до цялостно разхищаване на запаси. Но има един метод, по който тези самолети ще навредят на Русия, даже в случай че в никакъв случай не смъкват ракета, изтребител или хеликоптер: те ще костват на съветските въздушно-космически сили скъпоценния живот на самолетите, пише Майкъл Бонерт - лицензиран инженер в мозъчния концерн Rand, някогашен инженер във военноморска нуклеарна лаборатория. Коментар за “Defense News ”, написа БГНЕС.

Коментарът му е от август 2023 година.

Преди нахлуването в Украйна през 2022 година съветските Въздушно-космически сили, или Върховен касационен съд, притежаваха към 900 тактически самолета. Те включват изтребители, щурмови самолети и изтребители-бомбардировачи. След нахлуването те са изгубили сред 84 и 130 от тях поради въздушна защита, изтребители и произшествия.

Това обаче е единствено част от общите загуби. Прекомерното потребление на тези самолети също коства скъпо на Русия, защото войната се проточва.

В ранните стадии на един спор от голяма важност е общата бойна мощност на всички дейни платформи; тя съставлява оптималната огнева мощност, която може да бъде ориентирана към врага през цялото време. В една продължителна война, в която едната мощ се пробва да изтощи другата, от голяма важност е общата дълготрайност на военната мощ. И тъкмо там се намира Върховен касационен съд сега.

Според моите калкулации спомагателните часове, в които тя изтощава самолетите си в употреба от февруари 2022 година насам, на процедура ѝ костват спомагателни 27 до 57 самолета под формата на условни загуби.

Въздухоплавателните средства имат период на употреба. Те са проектирани с сбор предстоящи летателни часове, които се употребяват почти отмерено през целия живот на самолета и се сегментират с периодическа поддръжка и ревизия.

Например, в случай че въздухоплавателното средство е проектирано за 3000 летателни часа с предстояща дълготрайност на потребление 30 години, то ще лети почти 100 часа годишно. Ако по време на инспекция се откри, че износването на самолета е по-голямо или по-малко от предстоящото, плануваните оставащи часове се поправят надлежно. Тези числа диктуват всички типове обмисляне - от снабдяването с гориво до наземната поддръжка и образованието на водачите.

Предполагаемите загуби значат, че руснаците са изразходвали по-голяма част от упования период на употреба на своите самолети по-бързо от плануваното. За да компенсират това, те ще би трябвало да закупят повече самолети, да усилят поддръжката, да понижат интервенциите или да одобряват по-малки сили - или някаква композиция от тях.

Върховен касационен съд към момента са в развой на прекосяване от самолети от руската ера към по-модерни платформи, като всяка година към силите се причисляват към 18-36 от тези по-нови тактически самолети. Почти половината от силите на Върховен касационен съд към момента са осъвременени самолети от руската ера.

Докато по-новите съветски самолети са проектирани за 3500 до 4500 летателни часа, а някои доближават до 6000, тези самолети от руската ера са проектирани да бъдат във въздуха единствено 2000 до 3500 часа. Въпреки че няколко платформи, като МиГ-31, са осъвременени, с цел да се удължи експлоатационният им период, доста от тези по-стари самолети (Су-24, Су-25, Су-27, МиГ-29) са към края на експлоатационния си период. В най-хубавия случай им остават от 500 до 1000 часа.

През първите месеци на войната в Украйна Върховен касационен съд извършваше от 150 до 300 полета дневно - спрямо към 60 полета дневно в спокойно време. Дори и да са спаднали до 100 полета дневно от този момент, Върховен касационен съд на процедура са летели двойно повече от нормалните си годишни часове от началото на войната.

Това в допълнение потребление, по общоприетите ограничения, е еднакво на загубата на към 34 самолета от началото на нашествието. Това обаче отразява единствено загубите спрямо продължителността на живота на по-новите самолети. Тъй като по-старите самолети имат доста малко оставащи часове, това в действителност е еквивалентно на загубата на към 57 самолета на Върховен касационен съд.

За да бъдем ясни, точният състав на силите на Върховен касационен съд и точната възраст и историческото потребление на всички техни самолети не са тъкмо известни. Освен това някои тактически самолети на Върховен касационен съд не работят в Украйна; те или „ тормозят “ самолети на НАТО, или се употребяват за образование. Тези полети са в допълнение към по-рано упоменатите полети, свързани с Украйна, и надвишават потреблението, изчислено нагоре. Те се изключват от потреблението, което се ползва към общите сили. Тези фактори евентуално значат, че моята оценка за 57 хипотетични загуби е занижена.

Така общите действителни загуби се приближават до 187 самолета на Върховен касационен съд. Екстраполирайки това, Върховен касационен съд ще продължат да губят от 30 до 60 самолета годишно вследствие на бойни дейности, повреди и условни загуби.

Съществуват някои способи, по които руснаците биха могли да понижат тези загуби: да правят по-чести и детайлни проверки; да усилят техническото обслужване; да трансформират профилите на полетите и метода на ротация на самолетите; да понижат часовете за образование. Всички тези ограничения могат да понижат хипотетичните загуби до повече от 34 самолета. Но тези дейности са скъпи от позиция на човешка мощ, време и запаси - всички те евентуално са на лимита от продължаващия спор.

До лятото на 2024 година бойните загуби и хипотетичните загуби на летателни часове могат да доведат до това, че Върховен касационен съд ще доближат под 75% от предвоенната си бройка. За да компенсират това, Върховен касационен съд ще би трябвало или да усилят производството, или да понижат потреблението, или да понижат структурата на силите през идващите 30 години. Като цяло обаче това не е болежка за умиране.

Скоро обаче Върховен касационен съд ще бъдат изправени пред напълно друга украинска опасност: изтребители F-16, повече противовъздушна защита и крилати ракети. След като Върховен касационен съд посветят по-голяма част от намаляващите си сили за противопоставяне на тях, ще им останат по-малко самолети за поддръжка на съветските сухопътни интервенции.

Изтребителите на Върховен касационен съд в небето също ще бъдат по-малко способни, което е резултат от двугодишното им преизползване. Това ще се случи даже в случай че F-16 не съумеят да отбележат нито една разпродажба " въздух-въздух ", а осъвременените украински изтребители и опасността от Противовъздушна отбрана ще отбележат доста такива.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР