Изтощени, нервни и с желание да напуснат палатите на Пловдивския

...
Изтощени, нервни и с желание да напуснат палатите на Пловдивския
Коментари Харесай

Приключи обработването на протоколи в Пловдив! Над 95% от книжата в “Източен“ били грешни

Изтощени, нервни и с готовност да изоставен палатите на Пловдивския панаир. Така заварваме последните членове на секционни изборни комисии от РИК 16 и РИК 17  около 9 часа сутринта през днешния ден. Повече от денонощие след началото на изборния ден, десетки хора към момента правят последни сметки по протоколите и минават през първа и втора контрола на районните комисии.  
Прочетете още
А забавянето пристигнало освен поради безпределно усложнените правила, признати в Изборния кодекс, само че и поради неточности в протоколите, които се дължат на елементарна аритметика.

„ Районната изборна комисия, мисля, се оправи доста добре на фона на обстановката, в която бяхме сложени. Секционните изборни комисии всеобщо започнаха да идват в 22 ч. през вчерашния ден, което значи, че не са положили задоволително усърдие в изборните пространства, когато са пренасяли резултатите в изборните протоколи “, съобщи пред TrafficNews Калоян Сухоруков – ръководител на РИК 16.



Най-много неточности са били позволени в протоколите на секционните изборни комисии в регион „ Източен “ . Над 95% от тях са били комплицирани, а коригирането им е лишило доста време на РИК да ги в профил.

„ За първите два часа имахме малко над 30 обработени секции, което е под 10%. Това в един миг чисто математически ни изправи пред обстановка, в която би трябвало да обработваме към 30 часа. В тази връзка се наложи да направи метаморфоза, като целият вероятен запас като членове на РИК се включихме в корекцията на неточности. Те за жалост се оказваха по-сериозни. Повечето нямаха въобще правилно калкулации в тях, по тази причина пресмятахме отначало. За благополучие не се наложи да се броят отначало бюлетини “, разяснява още шефа на РИК 16.

И „ Източен “ не е бил казус. При над 85 на 100 от протоколите за Пловдив-град са имали потребност от корекция. Изводът – тези, които са остани повече време в секциите и са прецизирали изборните бумаги, са минали извънредно бързо през Първа контрола в Панаира.



„ 2021 година, когато бяхме при същата обстановка със смесено гласоподаване, РИК 16 завърши в 19 часа вечерта, при над 85% неточност. Този път при сходна обстановка, завършваме към 10 сутринта “, добави Сухоруков.

Той дефинира нововъведените изборни правила като „ неуместни “. По-важното обаче е, че контролните членове на ОССЕ (Организация за сигурност и съдействие в Европа) също са ги определили като такива.

„ През миналата седмица се срещнаха в цялостни детайлности в изборните правила в България. Категорично не са следили толкоз комплициран развой – на никое място по света. Видеонаблюдението пък ги изуми “, съобщи ръководителят.

Затова, че бързата работа е позор за майстора удостоверява и Михаил Михайлов - ръководител на 40 секция към СУ „ Св. Константин-Кирил Философ “ – Пловдив. Той е един от последните, които се усмихват в Палата 2 на Панаира. Пристигнал дружно с останалите членове на СИК късно към 5 часа след изборния ден -  01:30 ч., тъй като отделили повече време да обмислен вярно преброените гласове. 

„ Влезнахме на първа контрола в 8:30ч. изборния ден мина обикновено, въпреки че имахме много проблеми с машината. Проблемът е прочут – с отрязъците, само че с доста старания успяхме да приключим с сполучливо функционираща машина. Вечерта обаче беше стресова – всички са изтощени, изтормозени, всеки желае да си тръгне. Доколкото разбрах се е наложило и интервенция на медицински екип, който оказал помощ на един от по-възрастните членове на СИК. Но вижте, за нас младите към този момент стартира да става извънредно изтощително. Аз съм на крайник 26-и час към този момент “, разяснява пред Михаил Михайлов.

Той удостовери, че протоколите са доста усложнени, само че неговата комисия не е имала проблем с пресмятанията. В протокола им е имало потребност от напълно лека промяна, поради неточност, зародила при преместването.



Нелепа обстановка срещнали в РИК 17 поради пропуснат протокол. При преснемане на протокола с резултати, истинският лист останал в ксерокса в секционната изборна комисия в село Искра, община Първомай. Че това е по този начин обаче било открито щом членовете на СИК почнали да предават книжата си на Първа контрола.

„ При нас гласоподаваха доста малко хора. От 616 по лист гласоподаваха 130. Към 23ч. приключихме, с рейс ни докараха към, 2:30ч. в Пловдив. Но поради успяхме да минем през първа контрола едвам към 9ч. сутринта. Член от СИК отиде и го взе, по-късно доста бързо преминахме през контрола на РИК, тъй като всичко беше правилно пресметнато “, разяснява Мария Демирева, член на СИК в Искра.

Около 10 ч. през днешния ден завърши обработката на протоколи в палатите 2 и 11 на Пловдивския панаир.

Припомняме, че по последни данни на ЦИК - ГЕРБ-СДС са първа политическа мощ, следвани от ПП-ДБ. При обработени 93.39% от протоколите, борбата за 49-ия парламент партията на Бойко Борисов събира 26.47 на 100 от гласовете. Съвсем непосредствен е и процентът на обединението " Продължаваме Промяната-Демократична България ” - 24.96.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР