Изтощен лешояд е бил спасен в сливенското село Глушник навръх

...
Изтощен лешояд е бил спасен в сливенското село Глушник навръх
Коментари Харесай

Изтощен лешояд е бил спасен в сливенското село Глушник навръх Коледа

Изтощен лешояд е бил избавен в сливенското село Глушник точно на Коледа, заяви Елена Стоева от Федерация на природозащитните сдружения " Зелени Балкани ".

Глушник, Сливен
 © фотография: АРХИВ
Птицата е била прибрана от хора в ромската махала на селото, които са алармирали природозащитниците. По думите на Елена Стоева, в последните дни лешоядът евентуално е оживял, защото е бил хранен от ловци от ловните дружинки в селата Блатец и Глушник. Птицата е K93, който е маркиран със сателитен предавател и от седмици се придържа в региона на Сливен, откакто е бил освободен наново от волиерата за акомодация над града, уточни Стоева.

Тя напомни, че преди този момент лешоядът дни наред се разхождаше в Сливен. Според еколозите, K93 към момента не се е приспособил към дивата природа и не възприема себе си като дива птица, постоянно се придържа наоколо до хората. Той е дошъл в България от Испания.

В момента лешоядът е настанен във волиера в планината край Сливен дружно с още към двайсетина птици. След време ще бъде изработен нов опит да бъде пуснат в природата. Екипът на Зелени Балкани напомня, че белоглавите лешояди за предпазен и необичаен тип, за чието " завръщане " в Стара планина се работи от години. Природозащитниците изрекоха признателност на всички хора, които подават сигнали за следени или бедстващи птици.
 Нова вяра за египетския лешояд Нова вяра за египетския лешояд
Нов трансграничен план сплотява институции и организации от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР