Източното партньорство на Европейския съюз бе замислено като навлизане на

...
Източното партньорство на Европейския съюз бе замислено като навлизане на
Коментари Харесай

ЕС ще отбележи 10 години от създаването на Източното партньорство без поводи за радост

Източното партньорство на Европейския съюз бе замислено като нахлуване на западната народна власт в тогавашните комунистически републики на някогашния Съветски съюз. Десет години след установяването на партньорството доста от шестте страни, към които то е ориентирано, затъват във все по-дълбока рецесия, до момента в който Русия се гневи.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко отхвърли поканата да участва на вечерята, планувана идната седмица в Брюксел, за отпразнуване на 10-годишния празник на Източното партньорство. Европейският съюз реши да означи знаменателния празник в понеделник без среща на върха на своите водачи, а Беларус избра разновидността да изпрати своя външен министър. Авторитарното беларуско държавно управление би предпочело охолно посрещане на Лукашенко, което да означи партньорство при равноправни условия.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който би трябвало да освободи поста тази година, ще даде вечерята без наличието на водачите на страните от Европейски Съюз, защото мнозина от тях се притесняват от отрицателни асоциации с разширението на съюза в миг, когато техните страни се готвят за избори. Европейски Съюз също по този начин е прекомерно зает с предстоящото английско овакантяване на блока, с цел да обърне уместно внимание на проблемите на своите партньорски страни. Освен с Беларус Европейски Съюз има съглашение в границите на Източното партньорство с някогашните руски републики Украйна, Молдова, Грузия, Армения и Азербайджан.

Въпреки някои позитивни резултати тези 6 някогашни комунистически страни нямат доста за празнуване на тази годишнина. Украйна, Грузия, Армения и Молдова означиха прогрес в произвеждането на демократични избори. Има обаче и

неосъществени упования.

На последната среща на върха през ноември 2017 година аспирациите на Украйна за участие в блока бяха попарени. Разширяване на Европейски Съюз не е на дневен ред, сподели тогава ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Как обаче страните от Европейски Съюз могат да дадат ясна вероятност на своите сътрудници, когато не могат да се съгласят даже каква е тяхната лична вероятност?

Малко откакто Европейски Съюз подписа съглашение за асоцииране с Украйна - най-голямата от шестте някогашни руски републики в партньорството, избухна сепаратистки спор край украинската граница с Русия. Над 10 хиляди души починаха в сраженията сред украинските военни и подкрепяните от Русия сепаратисти. След като Киев се обърна на Запад, Русия анексира черноморския Кримски полуостров, който съгласно интернационалното право остава част от Украйна. Русия от дълго време счита Източното партньорство за

силов инструмент на Европейски Съюз за агресия към съветските граници,

а затова и за посягане против съветските ползи. Тя непрекъснато предизвестява, че (такива) партньорства не би трябвало да се развиват за сметка на нейните тесни връзки с някогашните й себеподобни страни от Съюз на съветските социалистически републики. Москва се опасява най-много от загуба на повече въздействие в постсъветското пространство, което ще се отвори за западни компании.

Отбелязвайки 10-годишнината на Източното партньорство, ясно е, че борбата с Русия се ускорява. И от двете страни се вършат съпоставения с напрежението сред Изтока и Запада в Студената война. Европейски Съюз от дълго време е основал усещането, че неговите евентуални сътрудници ще би трябвало да избират сред тесни връзки с Европейски Съюз или с Русия. Точно този проблем породи гражданската война в Украйна.

Армения от дълго време се отхвърли от курс, който би могъл да я изправи против Русия. Ереван разчита на Русия като защитна мощ в териториалния си спор със прилежащ Азербайджан. Само по този метод Армения може да си върне контрола над противоречивия район Нагорни Карабах.

В светлината на рецесиите в Молдова и Украйна може да се спори коя от тези две страни от Източното партньорство е най-бедната в Европа. Що се отнася до Украйна, отиващият си президент Петро Порошенко съумя да извърши обещанието за безвизов режим с Европейски Съюз. Той би трябвало да отпразнува това достижение на банкета с Туск като един от най-големите си триумфи. Повечето украинци обаче надали могат да си разрешат такива пътувания. Това, че Порошенко се провали в опита си да бъде избран отново в конкуренцията с комика Володимир Зеленски, който го победи повече от безапелационно, може да се счита за

присъда от украинския народ.

Мнозина са изгубили вяра за разцвет посредством партньорство с Европейски Съюз. В нощта на успеха си Зеленски сподели, че Украйна е блестящ образец на народна власт в постсъветското пространство. В Беларус, както и в Азербайджан, либерален прогрес няма съгласно правозащитници. Авторитарният президент на Азербайджан Илхам Алиев държи юздите на властта по-здраво от всеки път.

" Политически промени все по този начин или няма, или има връщане обратно, или пък те са " изпуснали парата си " в обширни елементи от Източното партньорство ", сподели наскоро политологът Тобиас Шумахер на интернационална конференция във Варшава преди годишнината. Дали и по какъв начин ще продължи Източното партньорство би трябвало да стане предмет на полемика и на идния прием в Брюксел.

Междувременно продължава да се приказва за допустимо съдействие сред Европейски Съюз и основания от Русия Евразийски стопански съюз. Германският канцлер Ангела Меркел предложи такава опция на среща с съветския президент Владимир Путин още през 2015 година Русия във всеки случай към момента наподобява отворена за подобен разговор. Путин от дълго време е предложил самодейност за общо комерсиално пространство от Лисабон до Владивосток. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР