Източноевропейски държави изразиха опасения след , че предстои по-голяма регионална

...
Източноевропейски държави изразиха опасения след , че предстои по-голяма регионална
Коментари Харесай

"Вагнер" в Беларус: Източна Европа се тревожи, НАТО обеща защита от "Москва или Минск"

Източноевропейски страни показаха опасения след, че следва по-голяма районна неустойчивост. От генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг чуха, че отбранителният съюз е подготвен да ги пази, само че ограничения следва да се обсъдят.

Полският президент Анджей Дуда съобщи, че счита " фактическото прекачване " на ЧВК " Вагнер " в Беларус за " отрицателен сигнал " за Полша. " Искаме да представим (сигналите - бел. ред.) на съдружниците си ", сподели Дуда пред публицисти преди съвещания в Хага, свързани със срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Polsat.

Латвия и Литва приканиха НАТО да укрепи източните граници след събитията в отговор на идването на Пригожин в Беларус. " Трябва да погледнем събитието от нов ъгъл, обвързван със сигурността. Запознати сме с опциите на тези наемници ", сподели латвийският външен министър Едгарс Рингевичс.

 Лукашенко за Пригожин: Изпуснахме обстановката, никой от нас не е воин Лукашенко за Пригожин: Изпуснахме обстановката, никой от нас не е воин

Ако " Вагнер " разположи своите серийни убийци в Беларус, всички прилежащи страни са изправени пред още по-голяма заплаха от неустойчивост ", съобщи литовският президент Гитанас Науседа след среща в Хага със Столтенберг и държавни и държавни ръководители от още шест съдружници в НАТО, съобщи " Ройтерс ". Литовският първи посланик Габриелиюс Ландсбергис пък посочи бързината, с която " Вагнер " напредваше към Москва, и поуките от това за Балтика.

Отбранителните проекти би трябвало да са по-ефективни - по-бързо да се реагира, по-бързо да се предислоцират батальонни групи, ситуирани в нашата част на Европа. Тези цели желаеме да реализираме.Анджей Дуда, президент на Полша

Столтенберг: Твърде рано е да се каже

Столтенберг съобщи, че е прекомерно рано да се каже какво може да значи за съдружниците от НАТО преместването на " Вагнер " в Беларус и посочи укрепхването на източния фланг в последните години. Според него следва да се вземат във Вилнюс " спомагателни ограничения " за укрепане на груповата защита " с повече сили с висока степен на подготвеност и повече качества ".

Според генералния секретар Алиансът би защитил " всеки съдружник, всеки сантиметър от територията на НАТО " против закани от " Москва или Минск ". По думите му, представени от Българска телеграфна агенция, метежът е посочил, че " противозаконната война " на Путин против Украйна е задълбочила разделянето в Русия. " Същевременно ние не би трябвало да подценяваме Русия, тъй че е още по-важно да продължим поддръжката си за Украйна ".

Анджей Дуда сподели, че се надява опасността, която съставляват силите на " Вагнер ", да бъде включена в дневния ред на срещата на високо ниво на НАТО в литовската столица Вилнюс на 11 и 12 юли.

Основателят на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин е в Беларус според договореност, реализирана с Кремъл с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко. Очаква се в Беларус да дойдат част от бойците, които не желаят нито да работят с Министерството на защитата, нито да се приберат вкъщи (руският президент Владимир Путин изреди тези три благоприятни условия пред бойците в послание в понеделник).

Не е известно, само че Лукашенко даде да се разбере, че такива случаи ще има. " Те бяха в предните редици на атакуващите сили. Ще ни кажат каквото е значимо в този момент ", изясни той през вчерашния ден. По думите му те може да обяснят кои оръжия са работили добре в Украйна и по какъв начин сполучливо може да се водят нахлуване и отбрана. " Това е доста скъпо. Трябва да го вземем от бойците на " Вагнер ". "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР