Източници от гръцкото министерство на културата са опровергали публикациите, че

...
Източници от гръцкото министерство на културата са опровергали публикациите, че
Коментари Харесай

Гърция отрича да е близо до споразумение с Британския музей за фризовете на Партенона


Източници от гръцкото министерство на културата са опровергали изявленията, че Гърция и Англия са покрай съглашение, което да позволи дългогодишния спор за частта от фризовете на Партенона, която се намира в Британския музей в Лондон, заяви АНА-МПА.

Слуховете се появиха след обява в „ Блумбърг “, съгласно която двете страни са на път да сключат съглашение, което да отвори пътя за последователно връщане на скулптурните композиции в границите на стратегия за продан, по силата на която Британският музей да даде на заем част от фризовете против заем на други експонати от Музея на Акропола, написа Българска телеграфна агенция.

Днес гръцкият държавен представител Янис Иконому също отхвърли да има ново развиване по въпроса за релефите от античния храм.

Скулптурите на Партенона, фамозен архитектурен монумент от V в. пр.Хр. на Акропола в гръцката столица, които през днешния ден се намират в Британския музей, са свалени от храма при започване на XIX в. от английския дипломат в Османската империя лорд Елгин, заради което и постоянно са наричани " Мраморите на Елгин ". Според изказванията на Елгин той е изнесъл творбите от намиращата се тогава под османска власт Атина по силата на султански ферман, който обаче и до момента не е открит.

През 1816 година английският парламент изплаща от Елгин релефите и ги дава на Британския музей, където се намират и до през днешния ден. Изчислява се, че " Мраморите на Елгин " съставляват към 30 % от оживялата скулптурна украса на Партенона. Други 30 % и до ден сегашен са в Атина, а останалите към 40 % са разпръснати в многочислени други музеи в Европа - във Ватикана, в Лувъра в Париж, в Копенхаген, Виена, Мюнхен и други

Гърция стартира акция за връщане на скулптурите в Атина от 1983 година насам. Тогава въпросът беше издигнат от министърката на културата Мелина Меркури и към този момент съвсем 40 години тематиката се слага от Гърция на редица интернационалните конгреси, както и в двустранните връзки с Лондон.

В края на предходната година папа Франциск реши да върне на Гърция трите фрагмента от статуи на Партенона, съхранявани от епохи във Ватиканските музеи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР