Източник: Синдромът, известен в чуждоезичната медицинска литература с названието Holiday

...
Източник: Синдромът, известен в чуждоезичната медицинска литература с названието Holiday
Коментари Харесай

Синдром на сърдечно увреждане след прекарана почивка. Защо?

Източник:

Синдромът, прочут в чуждоезичната здравна литература с названието Holiday heart syndrome, най-просто може да се разтълкува като синдром на сърдечно увреждане след прекарана отмора . Защо макар, че сме си отпочинали и са се отстранили някои от факторите, увреждащи сърцето, то все пак може да страда? Отговорът се крие един фактор, присъстващ в по-големи количества при някои от почивките, а точно – алкохолът.

Добре известна е връзката на алкохола във възникването и прогресията на диабетната кардиомиопатия. Това е една от най-тежките и мъчно коригируемите аргументи за хронична сърдечна непълнота. Дори при преустановен алкохолен банкет, нормално болестният развой прогресира. Факт е и неподходящият резултат на етанола върху съдовете на сърцето, което утежнява исхемичната болест на сърцето. Не толкоз знае се обаче, че алкохолът може да повлияе отрицателно на сърцето и след напълно къс банкет на малко по-големи количества. Идеалната композиция от тези фактори се случва точно при ваканции на млади и другояче здрави хора.

По какъв механизъм се развива този синдром?

Проучвания разказват наблюдения върху огромни групи от хора в течение на години. Сравняват се здрави хора, конумиращи алкохол в повишени количества случайно, при почивки и към празници. С тях се съпоставят и групите на неконсумиращите и хронично злоупотребяващите. Установява се взаимозависимост сред инцидентния повишен банкет на алкохол и острите ритъмни нарушавания на сърцето. Те нормално са по вида на надкамерна тахиаритмия (най-често предсърдно мъждене и екстрасистолия). Наблюдения демонстрират сходна взаимозависимост и при употребяващите марихуана.

Ролята на алкохола при този вид аритмии е дозозависим. Той има аритмогенен резултат с помощта на увеличената секреция на адреналин, нараснала интензивност на симпатиковата нервна система, увеличените равнищата на свободните мастни киселини в кръвта, както и въздействието на директните метаболити на етанола. Спонтанното прекосяване в предсърдни фибрилации и назад към здрав синусов темп става няколко часа след ексцесивен банкет или неговото непринудено прекъсване. Често рецидивира, т.е. може да се повтори.

Провеждането на електрокардиограми при тази група хора демонстрира доста изменение в сърдечния темп. Електрическата интензивност на ЕКГ демонстрира деформирани електрически шпации, което директно подготвя към поява на ритъмни нарушавания. Наблюдава се и нараснала реактивност на сърдечния мускул, което благоприятства процеса.

Каква е прогнозата пред тези заболели?

Синдромът с изолирани ритъмни нарушавания след инцидентни почивни или празнични дни има несигурна прогноза. Възможно е сходна аритмия да не се повтори в никакъв случай през живота нито да докара до каквото и да било сърдечно заболяване. В останалите случаи обаче съществува вероятността за развиване на трайно ритъмно нарушаване с годините. Предразположеност към дисбаланс на сърдечната електрическа интензивност може би се крие надълбоко още в инцидентните аритмии.

Свързани публикации.. Кръвоснабдяването на сърцето въздейства на неговата функционалност 0 Алкохолът може да провокира увреждане на сърдечния мускул 0 Къде се намира сърцето и какво значение има това? 0

Лечението на синдрома изисква съблюдаване на протоколите за съответното настъпило ритъмно нарушаване. Извън припадък може да не се постанова банкет на лекарства или поддържаща профилактика. Спазването обаче на известни защитни ограничения, може да понижи броя и тежестта на рецесиите. Първо място тук заема избягването на изключително огромни количества алкохол, изключително в случай че това е съсредоточено в дребен период от време.

Спазването на физически и прочувствен режим, който да е обвързван с щадене на нервната и сърдечносъдовата система също не е без значение. Добре известна е връзката сред ритъмнте нарушавания и тези два фактора. Не на последно място са антиаритмичните лекарства, които по преценка на доктор биха могли да се одобряват в друга доза и самостоятелна дълготрайност. 3700
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР