Източник: Roche Традиционният Национален експертен форум по ревматоиден артрит, васкулити

...
Източник: Roche Традиционният Национален експертен форум по ревматоиден артрит, васкулити
Коментари Харесай

Гиганто-клетъчен артериит се открива трудно, но лечението е възможно

Източник: Roche

Традиционният Национален експертен конгрес по ревматоиден артрит, васкулити и други (НЕФРА 2017) се организира на 20 – 22 октомври 2017 година

За шеста поредна година Българското сдружение по ревматология и Рош България ЕООД провеждат този конгрес като платформа за шерване на научна информация и последни новости от действителната клинична процедура в региона на ревматоидния артрит, васкулити и други ревматологични болести. Тази година тематиката беше новите благоприятни условия в лекуването на васкулити с акцент върху така наречен

гиганто-клетъчен

артериит (ГКА).

Гиганто-клетъчният артериит (от британски - Giant cell arteritis, GCA) е съществено и мъчно за диагностициране автоимунно заболяване . Причинява инфектиране на артериите, огромните кръвоносни съдове, които доставят кръв от сърцето до другите органи. Обикновено се засягат артериите на главата и шията, само че и от време на време тези в гръдния панер са също изумени.

В множеството случаи гиганто-клетъчният артериит се развива след 50-годишна възраст и визира два пъти по-често дамите, в сравнение с мъжете. Гиганто-клетъчният артериит може да аргументи главоболие , сензитивност на скалпа, болки в челюстта и ръката и в случай че не се лекува – може да докара и до слепота или мозъчен удар.

Някои хора с гиганто-клетъчен артериит могат да имат болежка при дъвчене . Това се получава, когато възпалените кръвоносни съдове доставят по-малко О2 и питателните субстанции в мускулите и тъканите. В редки случаи, при пациенти с гиганто-клетъчен артериит може да настъпи некроза на езика , тъй като клетките му умират без О2. Някои пациенти се оплакват и от нарушавания в зрението, което също се дължи на болестта – към 20% от пациентите с гиганто-клетъчен артериит трайно изгубват зрението си.

Пациентите с ГКА страдат и от отмалялост, болежка, тресчица и всекидневно имат потребност от поддръжката на своите сътрудници и членове на фамилията.

До скоро лекуването на гиганто-клетъчния артериит се ограничаваше единствено до приемането на високи дози стероиди, което играе ролята на дейно лекуване при незабавна потребност за предварителна защита на увреждания като загубата на зрение. В някои случаи, обаче, при някои типове стероидни медикаменти няма опция болестта да се управлява за дълъг интервал от време.

Симптомите на гиганто-клетъчен артериит са толкоз разнообразни, че това затруднява доста диагностицирането на заболяването. ГКА като диагноза може да се сложи посредством биопсия на артерията и по някои други признаци.

Поради разнообразните признаци, пациентите с това заболяване нормално посещават разнообразни експерти – общопрактикуващи лекари, ревматолози, невролози, кардиолози, офталмолози и дентални лекари, преди да получат вярната си диагноза .

Специалистите, които организират лекуването и наблюдението на пациентите с гиганто-клетъчен артериит, са лекарите със компетентност ревматология . Те организират лекуването, наблюдението, както и дефинират медико-диагностичните действия, нужни за следене развиването или стопирането на заболяването.

Ето няколко изненадващи обстоятелства за гиганто-клетъчния артериит:

Първият случай на гиганто-клетъчен артериит е бил разказан преди 125 години. Доклад от 1890 година разказва възрастен мъж с „ червени линии “ на челото; Въпреки ранното разкриване на заболяването терминът гиганто-клетъчен артериит не се употребява през идващите 50 години; В публикация от 1941 година в списанието по патология Journal of Pathology, Джей Ар Гилмор (J.R. Gilmour) назовава положението „ Гиганто-клетъчен артериит “ по сходство на микроскопския аспект на възпалени артерии ; Този термин се употребява, тъй като клетките на имунната система – макрофагите – могат да се захванат за възпалените стени на артериите;

За Рош
Рош е световен модернист в областите медикаменти и диагностика, фокусиран върху насърчаване на науката за възстановяване живота на хората. Комбинирането под един покрив на мощните ни страни при създаване на медикаменти и диагностика, направиха Рош водач в персонализираното опазване на здравето - тактика, която има за цел да напасне вярното лекуване за всеки пациент по най-хубавия метод.

Свързани публикации.. Медикамент с нов триумф при великански артериит 0 Артериит на Такаясу - безпулсова болест 0 Болест на Кавазаки – измежду най-честите васкулити в детска възраст 0

Рош е най-голямата биотехнологична компания в света с разнообразни медикаменти в онкологията, имунологията, инфекциозните болести и болести на централната нервна система. Също по този начин, Рош е международен водач и в инвитро диагностиката, тъканната диагностика на ракови болести и модернист в грижите за хора с диабет.

Основана през 1896 година, Рош продължава да търси по-добри способи за предварителна защита, диагностика и лекуване на болесттите и да има резистентен принос към обществото.

Тридесет

медикаменти, създадени от Рош, са включени в листата на Световната здравна организация (СЗО) с медикаменти, които имат изключителна значимост, като измежду тях участват животоспасяващи антибиотици , антималарици и противоракови медикаменти.

Рош е отличен 9 следващи години като водач в устойчивото развиване в категория Лекарства, Биотехнологии и Естествени науки от Dow Jones Sustainability Indices (DJSI).

Със седалище в Базел, Швейцария, групата Рош има действия в над 100 страни и през 2016 година за нея работят над 94000 души по целия свят. През 2016 година

Рош влага 9,9 милиарда Швейцарски франка в развойна активност. Дженентек, Съединени американски щати, е напълно благосъстоятелност на групата Рош. Рош е мажоритарен притежател на Шюгай Фармасютикъл, Япония.

Повече за компанията можете да намерите на www.roche.bg.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР