Източник: PR Care Акад. проф. д-р Иван Миланов е председател

...
Източник: PR Care Акад. проф. д-р Иван Миланов е председател
Коментари Харесай

Акад. проф. Иван Миланов: В България неврологията е на европейско ниво

Източник: PR Care

Акад. проф. доктор Иван Миланов е ръководител на Българското сдружение по неврология и изпълнителен шеф на УМБАЛ „ Св. Наум “. Той беше измежду главните лектори на интердисциплинарната научна конференция „ Вдъхновяваща просвета и нововъведения “, проведена от Фондация „ В помощ на здравето “, с поддръжката на Мерк България.



- Акад. Миланов, до къде е стигнало развиването на неврологията в България?


- В международен мащаб в последните 10 години неврологията бе в прочут застой. Преди това имаше съществени открития. И в този момент, през последните 2 години, стартират да излизат доста нови неща в лекуването на редица неврологични болести. Огромен е напредъкът в ранната диагностика и лекуването на множествената склероза. Фундаментални открития предстоят за това какво провокира паркинсоновата болест. Що се отнася до България, самоуверено мога да кажа, че неврологията в последните 15-20 години, по нищо не се разграничава от останалите страни в Западна Европа. Имаме извънредно положителни контакти с водещи експерти от еропейските страни – те идват у нас, български невролози вървят там. В България се ползват всички най-съвременни и новаторски способи на диагностика и лекуване на неврологичните болести, които са известни в целия свят. Не може да се оплачем. Същото се отнася и за медикаментите – българските пациенти получават същите лекарства, както и в останалите европейски страни. Бавим се единствено в генетичните проучвания, които са скъпи и някои от тях не се вършат у нас. Но всичко във връзка с оперативната диагностика, което го има в Европа, има го и у нас.



- В подобен случай може ли да се каже, че неврологията у нас е любимец на здравната система?


- В никакъв случай! Само да погледнем цените на неврологичните клинични пътеки, не може да се каже, че сме галеници. Но всички, които в този момент не обръщат внимание на неврологията, ще дойдат при нас да ги лекуваме един ден.



- Кой е повратният миг в развиването на българската неврология?


- В нашата компетентност, във връзка с науката неврология, повратните моменти пристигнаха след 10 ноември 1989 година Ако отворите един български учебник от преди 30-ина години и един западно европeйски, ще видите голямата разлика. В сегашния миг обаче те към този момент са идентични. Нашето потомство невролози направихме доста, с цел да въведем в България всички най-нови достижения на медицината в региона на неврологията.



- Увеличават ли се неврологичните болести?


- Увеличават се откритите случаи на хора с неврологични болести. Това, значително, се дължи на диагностиката, която в този момент е доста по-добра, в сравнение с преди 20-25 години. Погледнете единствено какъв брой лечебни заведения разполагат с ядрено-магнитен резонанс. Достъпът на пациентите е доста улеснен и до високотехнологичните проучвания, и най-много – до невролозите. Затова считам, че няма кой знае какво нарастване на неврологичните болести – те са константни, дребна е ролята на напрежението и други външни фактори. Заболеваемостта в България да вземем за пример е същата, каквато е и в други страни.

Свързани публикации.. Проф. доктор Иван Миланов: България се нуждае от центрове за лекуване на инсулт 0 Проф. Иван Миланов: За да има опазване на здравето, би трябвало да има политическа воля (І част) 0 Функционално неврологично разстройство 0

- Какви са прогнозите Ви за бъдещето на българската неврология?

- В момента не бих споделил, че има кадрова рецесия в неврологията – към 800 са невролозите. Дори до 300 да спаднат, няма да е съдбовно. Големият проблем е, че 80% от тези 800 експерти са в пенсионна и даже следпенсионна възраст. Трудно ми е да предвидя след 5 години какъв брой ще са невролозите в страната. Може да се окаже, че ще останем с по-малко и от 300 експерти и тогава неврологията може да се окаже галеното дете на българското опазване на здравето.



- Каква е фантазията Ви за българската неврология?


- Да заеме полагащото й се почтено място и най-накрая у нас да се осъзнае, че неврологията е сериозна просвета и не може да има клинични пътеки по 200 лева Според мен сега у нас неврологията е измежду неглижираните специалности. Въпреки това, за мен е горделивост, че българската неврология е на европейско равнище, има извънредно способни и почтени експерти, макар сложните условия, в които са сложени българските лекари.



- Споменахте за връзката сред заболяването на Паркинсон и тютюнопушенето. Каква е тя?


- Категорично е потвърдено, че по странна на пръв взор причина, тютнопушенето защищава от паркинсонова болест, само че единствено, до момента в който човек пуши. Когато спре, стопира и протекцията. Но да не забравяме, че тютюнопушенето като цяло вреди на човешкия организъм.

Като част от дълготрайната си тактика и честване на 350 години от основаването си по целия свят, Мерк България поддържа мултидисциплинарната конференция „ Вдъхновяваща просвета и нововъведения “, която се организира в София на 3 май 2018 година Там бяха разисквани забележителните научни открития и достижения свързани с човешкото здраве, както и какво следва да се случи в региона на медицината и науката през идващите години. Участие взеха лекари, учени, обществени бизнесмени и представители на разнообразни институции. Организатор на събитието беше фондация “В помощ на здравето” и асоциация „ Грижа за пациента “.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР