Източник на супер енергия е живата храна. Не само здравословни,

...
Източник на супер енергия е живата храна. Не само здравословни,
Коментари Харесай

15 вида ядки, които могат да бъдат вашата суперхрана

Източник на супер сила е живата храна. Не единствено здравословни, само че и извънредно вкусни, ядките са супер храна. За предпочитане е да заложите на техните потребни качества, като предпочетете тях пред нездравословните снаксове и чипсове.
Прочетете още
Важно е ядките да се наквасен във вода преди да ги консумирате. Ето за какво:

Бадеми
Едни от най-предпочитаните ядки, поради усета и опцията добре да се съхраняват. Ценят се поради наличието на протеини в великолепно биологично качество, калий, калций, желязо, магнезий и фосфор, както и витамин E. Включват ги в диети за предотвратяване на сърцето (самите бадеми наподобяват сърце). Помагат при малокръвие, нарушавания в зрението, хипертония. Намаляват риска от атерсклероза и меланхолия.

Бадемовото мляко е елементарно за храносмилане и не предизвиква стомашно-чревни ферментации. Поради това се предлага на кърмачки и дребни деца. Полезни обаче, са единствено сладките типове бадеми – горчивите съдържат огромни количества ефирни масла, които могат да нанесат щета на здравето.

Лешници
Богати на мазнини, само че елементарно гранясват. Подобно на бадемите, съдържат калий, калций, желязо, магнезий, фосфор, както и витамини от група B, витамин C, витамин E. Препоръчват се при бронхити, болки в ставите, хронична отмалялост, нервно напрежение, след тежки инфекциозни болести. Поради ниското наличие на въглехидрати, постоянно ги включват в диети за намаляване.

Кашу
Най-вкусната ядка, богата на протеини, желязо, магнезий, фосфор, цинк, витамини от група B и витамин A. Има изявени противовъзпалителни и противодиабетни свойства. С кашуто би трябвало да се внимава, защото съдържа оксалати и токсина урушиол. Последният се намира в обвивката на ядките и следва да бъде деликатно отхвърлен от фирмата-производител.

Орехи
Много добър източник на желязо, йод, мед, фосфор, цинк, фибри, витамини от група B, витамин C, витамин E. Предпазват сърдечно-съдовата система и мозъка. Поради високата си енергийна стойност, са подобаваща храна за хора, извършващи тежък физически труд. Благодарение на наличието на йод се употребяват като средство за лекуване на болести на щитовидната жлеза. Идеалният вид е да се изяждат по пет ореха на ден.

Фъстъци
Съдържат най-вече витамин B3 и фолиева киселина, евентуално тъй като порастват подземен. Това ги прави подобаваща храна по време на бременност. Понижават риска от сърдечен удар, защищават от Алцхаймер и други дегенеративни проблеми. Подобно на кашуто, фъстъците съдържат оксалати и би трябвало да се заобикалят от хора с проблеми с бъбреците или жлъчката.

Шамфъстък
Най-богати на желязо (след сусама) и са преди всичко по наличие на калий. Освен това съдържат шест пъти повече антиоксиданти от зеления чай, както и забележително количество аргинин (есенциална аминокиселина, която взе участие в построяването на мускулната тъкан). Допринасят за вярното действие на сърдечно-съдовата и нервната системи, за заздравяването на костите и зъбите (поради съществуването на фосфор и калций), покачват мъжката потентност.

Кедрови ядки
Изключително богати на протеини, което ги прави значима хранителна добавка, както за бременни и дребни деца, по този начин и за възрастни хора. Съдържат повече аминокиселини от месото и млякото, както и доста витамини и минерали. Влияят благотворно върху сърдечно-съдовата, храносмилателната и нервната системи, усъвършенстват обмяната на веществата, ускоряват либидото. Добре е да се ядат сурови, защото са чувствителни към топлината.

Макадамия  (известна още като австралийски орех)
Най-висококалоричната ядка, със характерен усет и редица потребни свойства. Добър източник е на протеини, въглехидрати, диетични фибри, калий, калций, желязо, селен, както и на витамини от група B и витамин PP. Помага при артрит, диабет, метаболитни нарушавания, мигрена, хипертония. Намалява равнището на “лошия ” холестерол в кръвта, предпазвайки от сърдечно-съдови болести. Маслото от макадамия е едно от най-предпочитаните в козметиката, поради мощно защитаващите и подмладяващите му свойства.

Бразилски орех
С най-високо наличие на мазнини и селен от всички ядки. Оказва незаменима помощ в битката с катарактата, мъжкото неплодородие и ранния климакс, атеросклерозата на сърдечните и мозъчните съдове. Укрепва имунната система и има антиканцерогенни свойства, които освен могат да предотвратят, само че и да спрат развиването на злокачествени тумори. Достатъчно е да се изядат две ядки и съдържащият се в тях селен (известен още като микроелементът на дълголетието) стартира да извършва своята невидима работа в човешкия организъм.

Сусам
Привлича с огромното наличие на калций – 4-5 пъти по-високо, в сравнение с при другите ядки и семена. Богат е също на желязо, магнезий, цинк, витамини от група B и витамин E. Препоръчва се по време на бременност и менопауза (за профилактика на остеопорозата). Подобрява метаболизма, въздейства върху качеството на кожата, косата и ноктите, работи като афродизиак. Наличието на фитостероли понижава риска от някои типове рак.

Ленено семе
Отличен източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини, диетични фибри и лигнани. Последните са виновни за разхлабващото му деяние. Лененото семе е доста потребно по време на диети, за профилактика на рак на дебелото черво и високо кръвно налягане, при болест на Алцхаймер. Добро е за хора с нарушена обмяна на веществата. Препоръчителната дневна доза е 1-2 с. л. (счукано или смляно) като добавка към салатата.

Конопено семе
С съвършен баланс сред омега-3 и омега-6 мастни киселини. Богато е на протеини, германий, калий, калций, желязо, магнезий, силиций, хром, цинк, както и на редица витамини (от група B, A, E, D, K). Стимулира храносмилането, сполучливо повлиява инфекции на отделителната система, лекува кожни проблеми (акне, екзема, псориазис).

Слънчогледово семе
Превъзходна храна с богато наличие на омега-6 и омега-9 мастни киселини, както и на витамини от група B и витамин E. Слънчогледовото семе е положително за мозъка, заради високото наличие на магнезий и фосфор. Намалява равнището на “лошия ” холестерол в организма и се предлага при високо кръвно налягане. Регулира телесната температура и киселинно-алкалното равновесие. Наличието на витамин P го прави чудесно профилактично средство против редица болести, в това число рак.

Тиквено семе
С най-голямо наличие на цинк и ненаситени мастни киселини. Осигурява и огромни количества протеини, витамини (от група B, C, E) и смолисти субстанции. Има противовъзпалително и противоглистно деяние. Помага в интервали, когато би трябвало да се засилят защитните сили на организма. Ако се счука и свари, се трансформира в лекарство срещу бодърствуване и непрекъснати болки.

Защо и по какъв начин да накиснете ядките си преди да ги консумирате:

Ядките, семената, бобовите и зърнените съдържат субстанции наречени ензимни инхибитори. Най-много от тези инхибитори се съдържат в ядките и семената. За тях те са доста значими, само че не и за нас. Инхибиторите са нещо като предпазен механизъм на ядките. Когато те попаднат в почвата, инхибиторите ги защищават от изгниване, до момента в който средата стане подобаваща, с цел да може ядката да покълне. Имаме ензими – храносмилателни, които разграждат храната и метаболитни, които подкрепят всички процеси в тялото. Ензимните инхибитори пречат на нашите ензими, като се свързват с тях или като ги деформират. Също по този начин ядките, семената, бобовите и зърнените съдържат фитинова киселина в обвивките си. Когато тя попадне в организмът ни, се свързва с калция, магнезия, медта, желязото и цинка и не ни разрешава да усвоим потребните субстанции от храната. Напротив, когато се употребяват огромни количества не накиснати ядки и семена, това може да ни докара до недостиг на минерали, да раздразни стомаха ни и да ни донесе други здравословни проблеми, пише Nirvana.bg. 

Когато се накисват, ензимните инхибитори се обезвреждат и фитиновата киселина се отстранява. Ядката се „ разсънва “, стартира процеса на поникване и тя става жива. Стимулира се произвеждането на потребни ензими, усилва се количеството на витамини, изключително на В групата, разрушава се глутена и ядките се усвояват доста по-лесно, протеинът става по-лесен за попиване, предотвратява се загубата на минерали, обезвреждат се токсините и се предотвратяват разнообразни болести. 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР