Източник: Лятото и слънцето са щастие и здраве! Ползите от

...
Източник: Лятото и слънцето са щастие и здраве! Ползите от
Коментари Харесай

Слънцето може да бъде опасно за някои ревматологични болести

Източник:

Лятото и слънцето са благополучие и здраве! Ползите от вярно провежданите слънчеви бани е обвързвана с добър загар, закаляване, синтез на витамин Д и калций . Това неоспоримо е потребно за тялото, само че с някои дребни детайлности. Докато при множеството хора лятото носи наслада и изгоди със своето крепко слънце и хубави температури, то за една дребна група то по-скоро предвещава паники.

Пример са болните със болести на съединителната тъкан (колагенози)

Има някои автоиумунни заболявания, като

систематичния лупус еритематодес, при които слънцето може и да вреди. Лятото, когато слънцегреенето е по-силно и дълготрайно, а температурите на открито са по-високи, хората имат податливост да обличат леки и изрязани облекла. Поради цялост от всички тези аргументи точно този сезон най-явно се демонстрира раздразването на откритите телесни зони след излагане на слънце (фоточувствителност)

Кожата може да се зачерви (появява се еритем), да се усеща сърбеж и даже болежка. След разчесване и даже непринудено, е допустимо даже да се открият разранявания. Засегнатите зони са нормално ръцете, краката, шията, деколтето. Най-типично е засягането на региона на лицето. Обикновено се следи присъща руменина по носа и двете странични елементи на лицето във тип на „ крила на пеперуда “ .

Този характерен белег на систематичния лупус е допустимо да се появява или утежнява след излагане на слънце. Обикновено обаче остава дълготраен белег на заболяването и по-рядко отминава след реализиране на трайна ремисия. При задълбочаване на заболяването обаче леката фоточувствителност хронифицира до положение на трайни кожни деформации и фиброза.

Болните с лупус нормално се приучават да съблюдават метод на живот с следено излагане на ярка слънчева светлина. Нужно е потребление на защитни леки шалове или ефирни облекла, които да покриват рамената, гърба и глава при разходка. Шапките са с по-големи периферии. Хубаво е като цяло да се заобикаля яркото слънцегреене. А слънцезащитните кремове са неизменим асистент в поредицата защитни ограничения.

Други ревматологични заболявания, имащи свръхактивност към слънцето, са

заболяването на Сьогрен , анкилозиращ спондилит (Бехтерев), дерматомиозит, синдром на Райтер и така нататък Те имат подобен механизъм на пораждане и сходно на систематичния лупус нерядко имат и кожна демонстрация. Те може да се появят рано в развиването на заболяванията или да бъдат късен техен признак.

Някои медикаменти, употребявани при ревматологичните заболявания, също водят до фоточувствителност.

Медикаментозно провокираната хиперреактивност на кожата е различен постоянно срещан проблем. Така е при някои от групите медикаменти за битка с

ревматоидния артрит, систематичния лупус еритематодес и доста други. След техния банкет, даже и при добър надзор на болестта, от време на време се следи по-голяма сензитивност на кожата към слънце. Това нормално постанова преосмисляне на лечебната скица и вероятно прекъсване на медикамента. Фоточувствителност предизвикават и някои антибиотици, диуретици, хранителни добавки.

Свързани публикации.. Един на 2 000 души страда от лупус 0 Как да ограничим вредите от безразсъдно излагане на слънце? 0 Системен лупус еритематозус - по какъв начин се развива? 0

Дори и да не е сложена диагноза редовно ревматологично заболяване, а има подозрение за това, една фоточувствителност е „ алармираща лампа „ за повишено внимание. Сама по себе си тя не е задоволителна, с цел да бъде сложена диагноза систематичен лупус, само че постоянно е от голяма важност щом се откри. При подозрение за фоточувствителност е желателно да бъде осъществена консултация с доктор и то относително бързо.

За появяването на фоточувствителност може да има и редица други аргументи. Такива са да вземем за пример първоначални кожни болести (уртикария, псориазис, розацея и доста други). Болести на храносмилателния тракт и обменните процеси са различен чест образец за това (болест на Крон, порфирия и т.н).Макар и рядко, хубаво е да се значе, че фоточувствителност провокират и менингит, някои тумори, както и някои отравяния. 3738
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР