Източник и снимка: Novini.bgЕлектронните винетки, купени от български и чуждестранни

...
Източник и снимка: Novini.bgЕлектронните винетки, купени от български и чуждестранни
Коментари Харесай

Купените е-винетки за 2019 г. са за над 392 млн. лв.

Източник и фотография: Novini.bg

Електронните винетки, купени от български и задгранични притежатели на леки или тежки транспортни средства през 2019 година, са на стойност над 392 млн. лева Това е с към 35 млн. лева повече от постъпленията от винетни стикери през 2018 година

Към приходите от такси за прилагане на платената пътна мрежа би трябвало да се прибавят и над 7 млн. лева от наказания - обезщетителни такси и санкции. Това оповестиха от пресцентъра на Агенция " Пътна инфраструктура ".

Общо 8,233 млн. броя е-винетки са купени през цялата 2019 година, от които близо 6 млн. бр. са за леки коли. Още над 200 000 притежатели на пътни транспортни средства имат е-винетки, отпуснати от Агенцията за обществено подкрепяне.
Приходите от леки коли за прилагане на пътната мрежа са близо 270 млн. лева, а от тежките коли – към 122 млн. лева

Камионите и рейсовете са предпочитали дневни е-винетки, изключително тези с задгранична регистрация, за които България е единствено част от маршрута им. Шофьорите на леки коли са предпочитали седмични е-винетки, следвани от годишни и от месечни. Уикенд винетката, която за първи път беше въведена през 2019 година, е определена от малко над 600 хиляди души. Близо половината от тях са водачи на транспортни средства с задгранична регистрация, като от тях най-вече са от Румъния и от Германия, следвани от Гърция.

Българските притежатели или ползватели на пътни транспортни средства са купили над 5 млн. бр. е-винетки от всички над 8 млн. бр., като за леки коли са били повече от 4 млн. бр. Те са били на стойност близо 234 млн. лева от всичките над 317 млн. лева платени за е-винетки от български ползватели.

Февруари е месецът, в който са купени най-вече е-винетки от български водачи – над 700 хиляди бр. Общо през първите два месеца на годината над 1,434 млн. броя транспортни средства с българска регистрация са получили правото да употребяват платената пътна мрежа против 117 млн. лева

За цялата 2019 година за леки и тежки коли с задгранична регистрация са купени близо 3 млн. е-винетки на стойност 79 млн. лева Най-голям е бил ползата през летните месеци – юли и август. Броят на е-винетките, получени от пътни транспортни средства с непозната регистрация през юли е повече от тези, купени за пътни транспортни средства с българска регистрация. Общо близо 1 млн. е-винетки са продадени на чужденци за двата месеца, на стойност повече от 21 млн. лева

От всички пътни транспортни средства с задгранична регистрация, най-вече е-винетки са купили тези от Турция, Румъния, Гърция и Германия. Българските камиони и рейсове са взели над 1,2 млн. броя е-винетки за цялата 2019 година на стойност над 83 млн. лева, тези от Турция – над половин милион е-винетки за близо 17 млн. лева Румънските транспортни средства са най-многобройните от всички с задгранична регистрация, платили за прилагане на пътната мрежа, само че измежду тях доминират леките коли – близо 600 хиляди броя е-винетки на стойност над 10 млн. лева

Цените на е-винетките за 2020 година остават същите като през 2019 година След въвеждането на тол системата пътните транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 т ще преминат от винетна такса на тол такса т.е. ще заплащат за прилагане на пътната мрежа на база на изминато разстояние.

Напомняме на потребителите да бъдат деликатни при въвеждането на данните на автомобила и интервала на годност на новата е-винетка. Електронната система не разрешава корекции при положение на неточности.

На уеб страницата www.bgtoll.bg в секцията “Въпроси и отговори “ има подробни инструкции за заплащането на пътната такса.

Необходимо е потребителите деликатно да преглеждат и ревизират въведената от тях или от съответния чиновник информация преди да потвърдят финалното заплащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на правилна информация за номер на пътното транспортно средство, категорията му и интервала на годност на винетката е на притежателя или ползвателя му. В случай на погрешно декларирани данни се смята, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил. Kорекции поради неверно въведени данни в системата не се позволяват.

Вписването на регистрационния номер може да бъде както на кирилица, по този начин и на латиница, само че би трябвало да подхожда на знаците в самия регистрационен номер. Въвеждат се единствено букви и числа. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или период, те не се вкарват.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Из
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР