Източник: Фрог Нюз, снимка: БулфотоСтрува ми се, че да бързат

...
Източник: Фрог Нюз, снимка: БулфотоСтрува ми се, че да бързат
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Бойко Борисов похарчи всичко. Вземането на заем може да означава, че във фискалния резерв няма нищо

Източник: " Фрог Нюз ", фотография: Булфото

Струва ми се, че да бързат да създадат това нещо, на процедура значи, че във фискалния запас няма не 10 милиарда, а няма нищо. Защо ще взимаме заем, откакто можем да се преборим за тези безлихвените пари от Фонда за възобновяване? Ние, в този момент, в края на годината, когато е най-трудно и най-скъпо, ще вършим сесии да продаваме облигации. И всичко се прави безшумно, потайно.

Това сподели пред " Фрог Нюз " финансовият специалист Мика Зайкова. Ето какъв разбор направи тя пред екипа ни.

- Г-жо Зайкова, през днешния ден финансовият министър Кирил Ананиев разгласи, че ще бъде взет заем от 5 милиарда лв.. Вчера сумата беше 4 милиарда. Как ще коментирате това?

- Това е извънредно притеснително. Трябва незабавно някоя от парламентарно показаните партии да изиска подробна и точна информация за положението на фискалния запас и най-много за положението на „ Сребърния фонд “.

Бързането е притеснително. В момента е най-неблагоприятният миг да се тегли заем. Защото лихвите няма да бъдат дребни. Ситуацията е такава сега, че даже да го създадат във тип на облигации, надали ще могат да ги пласират. Вече два пъти се опитваха и два пъти не съумяха да пласират за един лев облигации, в случай че си спомняте.

Сега обаче, министърът твърди, че към 30 годишните облигации, които са предложили, има доста по-голям интерес и даже това е повода да бъде нараснал заемът.

- Така ли? Ще забележим какво ще съумеят да продадат. Дори да има интерес ще бъде безценен, в смисъл подобен, че облигациите, които са с по-дълъг период на възвръщаемост нормално имат ниски лихви.

Но при сегашната обстановка, когато цяла Европа е в криза и това е реалност, когато към този момент госпожа Лагард (б.а. – Кристиан Лагард, началник на Международния валутен фонд) се затруднява да оказва помощ и от ден на ден мисли, че би трябвало да се разчита на фискалните дейности, в сравнение с паричната политика, т.е. да се изкупуват акции или да се пласират облигации.

Г-жа Лагард също е разтревожена за положението, тъй като задълженията стават страхотни, доста високи. Можете ли да си визиите какво значи трилионен дълг? А Европа върви към три трилионен дълг.

Отново желая да кажа – това е най-неблагоприятният миг да пласираме наши скъпи бумаги, които нямат кой знае каква огромна стойност, тъй като вложителите се въздържат от пазаруването на облигации, тъй като това е краткотрайна инвестиция без значение дали са 10, 15 или 30 годишни. Такава краткотрайна инвестиция всеки миг може да бъде преподадена, изтеглена или ликвидирана от съответния вложител. Проверих и се вижда, че облигациите са взети, само че каква е цената. Това е въпросът.

Струва ми се, че да бързат да създадат това нещо, на процедура значи, че във фискалния запас няма не 10 милиарда, а няма нищо.

И „ Сребърния фонд “ ли имате поради? Моля ви кажете малко повече за този фонд, допустимо е за доста хора да не е ясно какъв е той.

- „ Сребърният фонд “  е фондът за пенсионната система, тъй като самата пенсионна система някъде към 2040 година ще изпитва много сериозен недостиг. Причината е, че тя не е направена добре от две гледни точки.

Първата причина е, че главната тежест на пенсиите е в първия дирек, т.е. разходно-покривния дирек, а вноските, отчисленията за финансовите фондове са извънредно дребни – 5 -7 %. Не единствено това, само че и заради наслагването на двете рецесии. Светът влизаше в отрицателен стопански цикъл още в края на предходната година, а към това се наслагва и пандемията – това са две рецесии, които сътвориха огромен проблем, изключително на нашите пенсионни фондове, които, почтено казано, вървят на самотек, те не се ръководят добре.

Първо от самия закон има ограничавания за вложение на парите от тях и второ парите са малко. Не може с 5 и 7 % да правиш кой знае какви вложения, без значение, че там би трябвало да има към 3 милиарда. Така или другояче, ръководството върви на самотек. Аз мисля, че и управлението на фондовете не се старае изключително от една страна. Другото е, че те имат, както знаете, доста високи такси, които взимат за ръководство, приблизително някъде от порядъка на 5 %, които в действителност понижават действителните пари в обособените партиди. Ако те не се ръководят добре, първото и второто тримесечие всички фондове имаха негативни приходи, а с цел да се усилват парите би трябвало да има позитивни приходи.

Много добре знаете, че  2021 година първата кохорта дами, които са родени след 1 януари 1940 година ще имат право, някъде през есента, да получават пари и от втория дирек. Там парите са напряко смешни, в случай че получат по 30 лв. отново ще е добре.

Да Ви върна към дълга и това което казвате, че би трябвало някоя от опозиционните партии в Народното събрание да попита за положението на фискалния запас. Не може ли различен да попита – цивилен организации, НПО-та?

- Да, би трябвало да бъде парламентарно показана партия. Вместо да се занимават със личните си там проблеми. Извинявам се, само че на комунистите пък, това тяхното на нищо не наподобява. Виждате какъв брой е значим моментът, хората към този момент 70 дни стачкуват, другите се вършат на разсеяни.

На Бойко Борисов му се вижда края, щом и американците поддържаха Цветан Цветанов, той е приключен. Но не в това е работата, а в това, че не подава оставка. А другите в тъкмо този миг вършат избори, ще вършат конгреси и не престават да се карат вътре, вместо да си правят работата, т.е. най-малко да желаят доклад.

Защото, подсещам ви, те настояват, че е 10 милиарда. Знаете, че по бюджет във фискалния запас не може да има по-малко от 4 милиарда и половина. Така написа в бюджета. В рамките на тази сума, към 3 милиарда е „ Сребърния фонд “, който е във състава на фискалния запас. Фактически би трябвало да има някакви 4-5 милиарда.

Според мен няма стотинка.

Бойко Борисов похарчи всичко. Знаете по какъв начин хвърля, а това което прави е призрачен сън – тук хвърля едни милиони, там други хиляди и стотици хиляди и непрестанно настояват, че имат остатък. Този остатък е имагинерен и ще ви дам единствено един образец за това – в бюджета написа, какви са финансовите разноски, които би трябвало да направи държавното управление, а те са доста значими, тъй като други финансови инвестиции няма. Никой вложител не идва тук, с цел да влага, тъй като никой вложител няма доверие, тъй като има корупция и няма правосъдна система. Това са единствените същински финансови инвестиции, които могат да се вложат според плановете в бюджета.

Само че за пологодието, в случай че погледнете ще видите, че от 2,8 милиарда, които би трябвало да бъдат изразходвани, са вложени само  254 хиляди лв., т.е. някъде към 10%. Това не са спестени пари. Той разхищава парите, които могат да родят нови технологии, артикули с висока добавена стойност, в случай че те в действителност се вложат като финансови разноски в взаимни или даже държавни предприятия.

Работата е там, да се поучават артикули и услуги с висока добавена стойност, а това става като влагаш пари в нова техника и нова технология, неестествен интелект  и така нататък

Това е по този начин нареченият остатък, само че този остатък, който харчи той е имагинерен. Той би трябвало да се върне в финансовите разноски. За да харчи по този начин значи, моето персонално съмнение е, че там няма и стотинка. И това е покруса. За това бързат с този заем. Защо го взимат в този момент?

Ако бяха създали народен проект, подплатен с планове, с цел да могат да получат тези имагинерни, отново имагинерни пари. Става въпрос за тези 29 милиарда от които 16 милиарда са в оперативните стратегии, само че останалите са във фонда за възобновяване. Освен това, което през днешния ден сподели Европейската комисия за върховенството на закона и тези неща, по този начин или другояче Европейска комисия е споделила, че половината от тези пари могат да бъдат градове, по-малко от половината. Само че те ще се получат против утвърден от цялото общество народен проект за възобновяване на стопанската система. В този народен проект би трябвало да има съответни планове, които не да съживяват умрели бизнеси, не да дават пари на футболни отбори  и казина, а да дават пари за зелена стопанска система, за внедряване на нови технологии, за цифровизация. За това става въпрос – такива планове ще бъдат утвърдени и единствено за такива планове ще се дават пари. Това са големи пари, тъй като като се извадят 16 милиарда от 29 милиарда, остава една забележителна сума, която може да бъде изхарчена за стопанската система ни.

Защо ще взимаме заем, откакто можем да се преборим за тези пари? Ние, в този момент, в края на годината, когато е най-трудно и най-скъпо, ще вършим сесии да продаваме облигации. Защо не вземем от безлихвените заеми от Фонда за възобновяване? Само сметнете какъв брой е 1,375 %, което е близо 1.5 върху 5 милиарда. Взимаме в този момент скъпо и прескъпо. И всичко се прави безшумно, потайно и единствено едвам крадат, оправдавам се за израза, само че е по този начин.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР