Източна Гута е предградие на Дамаск. През 2013 година районът,

...
Източна Гута е предградие на Дамаск. През 2013 година районът,
Коментари Харесай

Ужасите на войната през погледа на един фотограф и журналист от Сирия

Източна Гута е предградие на Дамаск. През 2013 година регионът, по това време под контрола на опозицията, е обсаден от сирийската войска. В капан се оказват близо 400 000 души. Сред тях е Фирас Абдула - фотограф и публицист. Днес, той живее в Истанбул. Голямата му фантазия е да продължи образованието си.

„ Имам една цел – желая да оказа помощ на тези хора, които са онеправдани, които са забравени, желая те да бъдат чути. Най-вече от политиците. Живеем в нечовечен свят. Гласът на хората, измъчвани от войни, би трябвало да бъде чут. Надявам се, че с това, което върша, ще мога да им помогна”, споделя Фирас Абдула.

Докато е в Сирия, Фирас си води видео-дневник, в който споделя на света за обстановката в страната.

„ Това е една от трите ракети с хлор, които удариха Дума тази заран. А в този момент чухте гърмеж, бомба се взриви до нас. Това е една от ракетите, които режимът на Асад изстреля по нас” – това е единствено дребна част от записите в дневника.

„ Само на метри от първата ракета, открихме и втората. Ето я. Трите ракети удариха западните квартали, виждате, че се намираме в регион, където има доста ферми. Миризмата е ужасна” – не престават видео разказите.

Фирас споделя, че доста негови другари са починали в Сирия. Освен това, неговият дом бил опустошен при въздушен удар. Въпреки всичко той не стопира да се надява, че някой ден ще може да се завърне в своята татковина.

Как той е оживял в продължение на години в регион, разкъсван от непрекъснати бомбардировки, апетит и заболявания? Неговия роман може да гледате довечера, в bTV Репортерите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР