Източна Европа може да бъде лидер в сферата на дълбоките

...
Източна Европа може да бъде лидер в сферата на дълбоките
Коментари Харесай

Министър Стойчева: Източна Европа може да бъде лидер в сферата на иновациите

Източна Европа може да бъде водач в областта на дълбоките софтуерни нововъведения и по този начин да увеличи конкурентоспособността на Европа като цяло. Това може да се случи и посредством културата и историческо завещание. В сходство с новата Европейска стратегия за нововъведения, предвиждаме основаването и свързването на районни иновационни долини на основата на стратегическите преимущества на районите и тяхната специализация. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа по време на интернационалния конгрес за смисъла на финансовото включване и цифровата промяна в румънския град Клуж-Напока. Основният фокус на събитието е образованието и образованието за поощряване на икономическия напредък, нововъведенията и основаването на работни места.

Във форума вземат участие още Богдан Иван, министърът на проучванията, нововъведенията и цифровизацията на Румъния, министърът на финансите на Румъния Марсел Болош, Емил Бок, кмет на Клуж-Напока, Алфред Симонис, ръководител на Камарата на депутатите в Румъния, Мария Мец, основен изпълнителен шеф на NTT DATA Румъния и други

Министър Стойчева акцентира, че партньорството сред дълбоките софтуерни иновационни долини във Варна и Клуж може да е образец за съгласуваност за Европа. Усилията в тази тенденция би трябвало да бъдат подкрепени по всевъзможен начин на локално и национално равнище, посредством потребление на финансови и нефинансови принадлежности, от хората, бизнеса и държавните управления.



Както във Варна, по този начин и тук, в Клуж, видях по какъв начин моделът на отворените нововъведения се ползва на процедура – академичната общественост и нейният потенциал за научноизследователска и развойна активност, бизнесът, стартъп фирмите, общността и държавното управление работят дружно. В такава среда дълбоките софтуерни нововъведения процъфтяват и основават решения с сполучлива комерсиализация и мощно влияние, съобщи министър Стойчева.

Министър Стойчева взе участие в полемиката за дигитализацията на финансовите принадлежности дружно с министъра на финансите на Румъния Марсел Болош. Фокусът на панела е смисъла на финансовата просветеност и ролята на образованието и ученето през целия живот.

Стойчева разяснява динамичното развиване на предприемаческата екосистема и финтех бранша в България.

„ Предоставяме финансова поддръжка на новаторски финтех започващи компании, с цел да комерсиализират сполучливо своите артикули, както посредством дялови, по този начин и посредством дългови финансови принадлежности, изпълнявани от Фонд на фондовете, Европейския капиталов фонд и Българската банка за развиване. Предлагаме и схеми за безплатни средства за чисти нововъведения и научноизследователска и развойна активност. Поставяме мощен фокус върху вложенията за цифровизация на финансовия бранш “, изясни министър Стойчева.



„ Министерството на нововъведенията и растежа също по този начин ще работи за повишение на финансовата просветеност на жителите, посредством взаимни законодателни ограничения с Министерството на образованието и науката ”, сподели още тя.

В рамките на форума Стойчева организира работна среща с министъра на проучванията, нововъведенията и цифровизацията на Румъния Богдан Иван. Двамата разискаха план на меморандум за съдействие в сферите на нововъведенията, дигитализацията, стартъп екосистемата, развиването на високите технологии, цифровата съгласуваност и научните проучвания, както и основаването и развиването на стартъп компании и стартъп екосистема в България и Румъния. Меморандумът ще насърчи съдействието сред двете страни в региона на дълбокотехнологичните нововъведения, дигитализацията, високите технологии и цифровата съгласуваност, комерсиализирането на резултатите от научноизследователски планове на пазара на Европейски Съюз и на международния пазар, прехвърлянето на познания и технологии.

Целта е посредством нововъведения, ориентирани към цифровата промяна на бизнеса, да се обезпечи стопански напредък на страните. Министрите на нововъведенията набелязаха и съответните стъпки, с които да стартира съдействие сред България и Румъния с фокус върху нововъведенията в дълбоките технологии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР