Източен Йерусалим — израелските войски бяха в Ивицата Газа в

...
Източен Йерусалим — израелските войски бяха в Ивицата Газа в
Коментари Харесай

Докато Израел засилва сухопътната си война, Хамас казва, че броят на жертвите в Ивицата Газа е скочил над 8 000

Източен Йерусалим — израелските войски бяха в Ивицата Газа в понеделник, водейки това, което министър председателят Бенямин Нетаняху назова „ идващ стадий “ от войната на неговата страна против бойците на Хамас в отговор на бруталната терористична офанзива, която те започнаха на 7 октомври. Израелските отбранителни сили (IDF) пуснаха видео, показващо бойци, които влизат в Газа от север след следващия уикенд на интензивни въздушни удари.

Здравни чиновници в следения от Хамас анклав обявиха в понеделник, че повече от три седмици безмилостни израелски артилерийски и ракетни удари са довели до гибелта на над 8300 души, в това число повече от 3400 деца. Израел упорства, че е ориентиран единствено към Хамас и други въоръжени групи в Газа и че виновността за всички цивилни жертви е напълно на Хамас за разпалването на войната и укриването измежду цивилното население на Газа.

Защо Хамас атакува Израел и за какво в този момент?

Израел споделя, че първичната офанзива на Хамас и продължаващият ракетен обстрел от Газа са взели повече от 1400 живота от 7 октомври.

Решен да покаже, че е при цялостен надзор над войната, Нетаняху посети някои от войските си през уикенда, като им сподели, че са „ заобиколени от море от обич “.

Нетаняху и неговата крайнодясна лидерска коалиция са спънка за намирането на мира, който убягва на страната от основаването й през 1948 година, а не държавно управление, което има желание да работи за постигането му.

Напрежението също е нараства бързо в по-голямата палестинска територия на окупирания от Израел Западен бряг. Четирима палестинци бяха убити при конфликти с израелските сили през последното денонощие и имаше постоянни митинги в символ на взаимност с тези, които са в капан в Газа.

Министерството на здравеопазването, ръководено от Палестинската администрация, подкрепяната от Запада администрация на Западния бряг, сподели в понеделник, че съвсем 330 палестинци са починали в конфликти с израелските сили от 7 октомври.

Палестинският младеж Язан Наджар беше измежду тези, които показаха възмущението си през уикенда. Той сподели пред CBS News, че има вяра, че децата на Газа са били забравени.

„ Повръща ми се, че светът ни обръща тил и не прави нищо, с цел да ни отбрани “, сподели той.

Докато Израел удря Газа, няма безвредно място да се скрият за към 2,3 милиона палестинци, хванати в капан в тясната линия земя на брега на Средиземно море, и те са без всичко, в това число най-основните потребности като храна, вода и медикаменти. Хуманитарните организации споделят, че конвоите от камиони, на които е било позволено да преминат в Газа през южната й граница с Египет през последната седмица, са изцяло незадоволителни и те не престават да приканват за по-широко отваряне на границата.

отчаянието набъбна толкоз мощно, че хората нахлуха в склад на Организация на обединените нации през уикенда, с цел да заграбят всичко, до което могат да се докопат.

Продуцентът на CBS News Marwan Al-Ghoul е измежду тези, хванати в капан в Газа, и той мина през това, което е останало от северната част на град Газа през уикенда. Той видя деца, които се оглеждаха измежду руините на къща, която преди малко беше разрушена от израелски въздушен удар, търсейки жертви. Тялото на жена се виждаше под натрошения бетон и усуканата стомана.

Линейките се втурваха от един пъклен пейзаж към различен през целия уикенд в Газа, пробвайки се да спасят сериозно ранените.

Много цивилни бяха отведени заслон в лечебни заведения, на които израелската войска неведнъж е нареждало да се изтеглят.

IDF упреква Хамас, че употребява лечебните заведения в Газа като бази, разполагайки оръжия, бойци и даже командни центрове в тунели под постройките и в самите здания – и употребявайки медиците и цивилните на всички места към тях като живи щитове.

Червеният полумесец споделя, че не може да изтегля лечебните заведения, защото в случай че се опитат да реалокират стотиците пациенти в интензивно поделение, те ще умрат.

Докато Израел ускорява войната си против Хамас, апелите от Газа – и за Газа от целия свят – стават все по-силни, като мнозина приканват за неотложно филантропично преустановяване на огъня.

Организацията на обединените народи и държавното управление на Съединени американски щати не са стигнали толкоз надалеч, само че и двете приканиха Израел да даде приоритет на отбраната на цивилните.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР