Изтекли документи разкриват парична следа, която свързва олигарха Роман Абрамович

...
Изтекли документи разкриват парична следа, която свързва олигарха Роман Абрамович
Коментари Харесай

Тайна сделка за 40 млн. долара свързва Абрамович с портфейлите на Путин

Изтекли документи разкриват парична диря, която свързва олигарха Роман Абрамович с двама мъже, наречени " портфейли " на президента Владимир Путин.


Бившият притежател на футболен клуб " Челси " е глобен от Обединеното кралство и Европейски Съюз, само че преди този момент е отричал всевъзможни финансови връзки с съветския водач.

Сега изтекли документи от Кипър разкриват нови доказателства, които го свързват с загадка договорка за 40 млн. $ през 2010 година

Тайната договорка трансферира акции в извънредно печелившата съветска рекламна компания " Видео интернешънъл " на двама членове на вътрешния кръг на Путин за по-малко, в сравнение с наподобява, че костват, от компании, които в последна сметка са благосъстоятелност на концерн, обвързван с някогашния футболен необут. Те от своя страна получиха милиони долари под формата на дивиденти.

Поверителни документи разкриват, че един от мъжете, взели участие в тайната договорка, е Сергей Ролдугин, непосредствен другар на съветския президент.

Виолончелист, Ролдугин е артистичен шеф на Музикалната къща в Санкт Петербург. Той познава Владимир Путин още от времето, когато двамата са били млади мъже в Санкт Петербург, и се твърди, че го е срещнал с Людмила Шкребнева, за която бъдещият президент се дами през 1983 година (сега са разведени). Ролдугин е кръстник на първата им щерка, Мария.

Вторият мъж е различен непосредствен помощник на президента Путин - Александър Плехов, биохимик, станал предприемач, също от Санкт Петербург.

Двамата са упрекнати, че са " портфейли " на президента Путин - скрито държат пари и активи от негово име.

По-рано тази година швейцарските прокурори твърдяха, че те са " сламени хора ", а не действителни притежатели на активи в банкови сметки, открити във връзка със договорката с " Видео интернешънъл ".

Съдът не уточни никого като същински краен бенефициент на сметките.

Обявената заплата на президента Путин през 2021 година е малко над 100 000 $. Въпреки това има клюки, че положението му може да е сред 125 милиарда $ и 200 милиарда $, прикрито в мрежа от фиктивни компании и сметки на другари.

Плехов е глобен от държавното управление на Обединеното кралство, а Ролдугин също е глобен от Обединеното кралство, Европейски Съюз и Съединени американски щати, които го дефинираха като " страж на офшорното благосъстояние на президента на Руската федерация ".

Връзката с Кипър

Разследването на Cyprus Confidential се основава на 3,6 млн. поверителни корпоративни документа от компании, предоставящи офшорни услуги в Кипър, и се концентрира върху тесните финансови връзки на острова с Москва и глобените понастоящем олигарси, доста от които са употребявали острова за ръководство на тайните си офшорни активи.

Те включват документи от кипърски снабдител на корпоративни услуги, наименуван MeritServus, които в началото са получени от групата за откриване на нередности Distributed Denial of Secrets. Самата MeritServus беше глобена от Англия по-рано тази година, откакто вътрешни документи разкриха, че е нарушила глобите от името на един от съветските си клиенти.

MeritServus е работила и с фирмите на Абрамович в Кипър. Богатството на олигарха възлиза на повече от 9 милиарда $ и той е направил голям брой обществени вложения в спорта, изкуството и парцели с висока стойност. Той се трансформира в един от най-известните и авторитетни съветски олигарси в Обединеното кралство, откакто през 2003 година купи лондонския футболен клуб " Челси ".

Той омаловажава връзките си с президента Путин и оспорва догатките за близки финансови връзки или че е работил от името на съветския водач.

През 2010 година представител на някогашния притежател на Челси съобщи, че той няма " никакви финансови взаимоотношения с тогавашния министър-председател Путин ".

А през 2021 година Абрамович съди журналистката Катрин Белтън поради откъс в книгата ѝ " Хората на Путин ", в който се загатват доказателства, че е закупил ФК " Челси " през 2003 година по разпореждане на президента Путин. Делото беше уредено извънсъдебно със единодушието на издателя " да запише позицията по-точно " и да добави " по-подробно пояснение на претекстовете на Абрамович ".

През март 2022 година Обединеното кралство и Европейски Съюз постановиха наказания на олигарха след съветската инвазия в Украйна.

Европейски Съюз съобщи: " Той е имал фаворизиран достъп до президента и е поддържал доста положителни връзки с него. Тази връзка с съветския водач му е помогнала да резервира забележителното си благосъстояние ".

Абрамович оспори глобите на Европейски Съюз в съда по-рано тази година. Адвокатът му съобщи, че рестриктивните мерки са били подбудени от " известността " на съветския предприемач, а не " въз основа на доказателства ".

Но тайната договорка с Ролдугин и Плехов допуска близки финансови връзки сред Абрамович и президента Путин.

" Този случай явно дава повече информация и в допълнение удостоверява хипотетичната връзка сред Путин и Абрамович по метод, който става все по-труден за отклонение ", споделя Том Кийтинг, шеф на Центъра за проучване на финансовата престъпност и сигурността към аналитичния център за защита RUSI.

Сделката

Сложна мрежа от компании в Кипър и на Британските Вирджински острови, както и концерн, скриват присъединяване на футболния магнат в договорката - до момента.

Изтеклите документи разкриват връзките на някогашния началник на " Челси " с две компании, които през 2003 година закупиха общо 25% дял във " Видео интернешънъл ".

Двете компании - Finoto Holdings и Grosora Holdings - са основани при започване на 2003 година И двете в последна сметка са били благосъстоятелност, посредством поредност от фиктивни сдружения, на Sara Trust Settlement - концерн, в който господин Абрамович е бил краен бенефициент.

Всяко от сдруженията купува 12,5% дял в съветския рекламен колос през септември 2003 година на една и съща цена - по към 130 000 $.

Платената цена е била " смешна ", споделя Владимир Милов, някогашен министър на енергетиката в първия мандат на президента Путин, а в този момент звучен опозиционен водач. " Този дял явно струваше доста повече, с доста порядъци ".

По време на покупката " Видео Интернешънъл " има преобладаваща позиция на вътрешния пазар на телевизионна реклама, като получава дял от всяко рекламно време, закупено по съветските канали.

Според Милов компанията е била " на половин крачка от администрацията на Кремъл ".

Абрамович има дял във " Видео Интернешънъл " през идващите седем години. В един миг компанията заявява оборот от " повече от 2 милиарда За този интервал на Финото и Гросора са изплатени дивиденти в размер на 30 млн. $.

През 2010 година " Видео Интернешънъл " регистрира доходи от 3 милиарда $. Въпреки това Финото и Гросора продават вложенията си през същата година единствено за 20 млн. $ - цена, която наподобява е под справедливата пазарна стойност.

Finoto Holdings продаде каузи си на Med Media Network, сдружение, чийто номинален притежател е Сергей Ролдугин.

В същия ден, в който е осъществена продажбата на Finoto Holdings, другата обвързвана с Абрамович компания - Grosora Holdings, продава своя дял от 12,5 % на Namiral Trading Ltd, компания, която по-късно е обвързвана с Александър Плехов.

" Портфейлите " на Путин

Финансовите връзки сред президента Путин и Ролдугин бяха разкрити през 2016 година в границите на " Панамските документи ", при които изтекоха милиони поверителни документи от основаната в Панама адвокатска адвокатска фирма Mossack Fonseca.

Ролдугин, дружно с Плехов, беше в центъра на хипотетична скица за пране на пари, ръководена от банка " Россия " и някои от най-близките сътрудници на президента Путин. През 2014 година държавното управление на Съединени американски щати наложи наказания на банка " Россия ", като я дефинира като " персонална банка на висши чиновници на Руската федерация ".

По това време Ролдугин съобщи пред New York Times, че не е предприемач и не " разполага с милиони ". Въпреки това, най-малко на хартия, наподобява, че той има офшорно положение от над 100 млн. $.

" Родулгин явно служи... за прикритие на персоналната преференциална благосъстоятелност на Путин ", споделя Владимир Милов. " Този човек е безусловно ясно, че е 100 % номинална фигура, тъй като не схваща нищо от бизнес, финанси, интернационалните покупко-продажби и така нататък "

Разкритията в " Панамските документи " за банковите сметки на Ролдугин в Швейцария доведоха до следствие и правосъден развой против четирима чиновници на " Газпромбанк " по-рано тази година. Швейцарските прокурори упрекнаха банкерите, че не са ревизирали вярно сметките, открити на името на Ролдугин.

Твърди се също, че те не са съумели да разпознават приятеля на съветския президент като политически уязвимо лице - лице, чието състояние или връзки значат, че то може да бъде по-изложено на опасности от корупция и да изисква повече инспекции според интернационалните финансови разпореждания.

Според обвинителния акт сметки в Газпромбанк са били открити по едно и също време за Med Media Network и Namiral Trading Ltd с идентична " цел и конструкция " за " държане на акции и приемане на дивиденти " от " Видео Интернешънъл ".

Прокурорите настояват, че съглашението съставлява директно продължение на " активите, ръководени... за съветския политически естаблишмънт ".

Според следователите, Ролдугин и Плехов са били " сламени фигури ", а не действителни бенефициенти на сметките.

И четиримата банкери бяха наказани, само че се оповестява, че ще апелират.

" Таен канал

Много богати руснаци употребяват Кипър, страна членка на Европейски Съюз, като част от своята мрежа от офшорни вложения. Благодарение на тези стопански връзки Русия " коства десетки милиарди долари на кипърската стопанска система всяка година ", споделя Фъргюс Шийл от ICIJ.

Разследването на Cyprus Confidential повдига " съществени въпроси " за европейските институции и държавите-членки на Европейски Съюз, продължава той. " Това, което можем да забележим в тези документи, е, че една европейска членка е проводник за тайните финансови интервенции на Кремъл, на Владимир Путин и неговите доближени. "

Въпреки това има признаци, че Кипър може би стартира да почиства своите дейности.

След нахлуването в Украйна през 2022 година доста руснаци, считани за близки до финансовите активи на президента Путин, бяха глобени от Европейски Съюз. Това имаше директни последствия за тези, които имат кипърски вложения.

" Санкциите доведоха до знанието, че Кипър не може да бъде употребен от олигарсите, с цел да поддържат мръсните поръчки на Путин ", споделя Александра Аталидес, самостоятелен кипърски народен представител.

Междувременно, съгласно информацията, Абрамович прекарва времето си сред съветския курорт Сочи, Истанбул и Тел Авив. Той има съветски, израелски и португалски паспорт.

Олигархът продължава да е обект на наказания в Обединеното кралство и Европейски Съюз, само че не и в Съединени американски щати, където се допуска, че към момента има обилни активи./БГНЕС

-----------------------------------------------------

Джеймс Оливър, Хариет Агерхолм, Бен Чу, Уил Далгрийн и Беки Дейл, Би Би Си

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР