Изтъкнатият съветски дисидент, активист за граждански права и писател Владимир

...
Изтъкнатият съветски дисидент, активист за граждански права и писател Владимир
Коментари Харесай

Почина съветският дисидент Владимир Буковски

Изтъкнатият руски отстъпник, деятел за цивилен права и публицист Владимир Буковски е умрял през вчерашния ден на 76-годишна възраст в болница в Кеймбридж. Той живееше във Англия, а в последните години здравословното му положение се утежняваше. Новината беше обявена от " Център Буковски ", основана в Съединени американски щати доброволческа организация, обвързвана с него.

През 60-те и 70-те години на предишния век Буковски прекара 12 години в трудови лагери, затвори и психиатрични клиники, като главните обвинявания против него бяха " антисъветска пропаганда и агитация ". Той беше измежду първите хора, които повдигнаха въпроса за потреблението на психиатрични институции за наказване на политически пандизчии в Съветския съюз.

През 1976 година Буковски е депортиран от Съюз на съветските социалистически републики и е сменен в Цюрих за държания в затвор водач на Комунистическата партия на Чили Луис Корвалан. Той беше един от извънредно сериозните гласове във връзка с съветския президент Владимир Путин и директно упрекна Кремлин за отравянето с полоний на Александър Литвиненко.

През 2008 година Буковски се опита да се кандидатира за изборите за президент в Русия, извоювани по-късно от Дмитрий Медведев. Тогава той твърдеше, че посолството на Русия във Англия е отказало да възобнови съветския му паспорт заради неговите рецензии по отношение на Путин.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР