Изстрелването на ракета “Фалкън 9 с 49 спътника “Старлинк бе

...
Изстрелването на ракета “Фалкън 9 с 49 спътника “Старлинк бе
Коментари Харесай

УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля 49 спътника Старлинк, първата степен се завърна безпроблемно след десетия си полет!

Изстрелването на ракета “Фалкън 9 ” с 49 спътника “Старлинк ” бе извършено тази нощ в 04:02 ч. българско време. Ракетата притежаваше първа степен “B1060 ” с девет предишни задачи зад тила си. След като тя се завърна безпроблемно върху плаващата платформа “Недоимък на достолепие ”, СпейсЕкс към този момент разполага с четири ракетни степени, които са летели и са кацнали сполучливо 10 поредни пъти! Конкретно “B1060 ” е изпращала в космоса шест задачи “Старлинк ”, един GPS сателит и задачата за споделено пътешестване “Транспортър 2 ” преди днешния полет. 

След тазнощния старт интернет спътниците на Илон Мъск към този момент надвишават 2 000. От тях 1 469 са в оперативно положение, а преди днешното изстрелване други 272 се придвижваха към целевата им орбитална позиция. Скоро СпейсЕкс ще задейства лазерната им връзка, което значи, че другите спътници “Старлинк ” ще могат да се свързват един с различен и да се координират без да се постанова да разчитат на наземни станции.

През идващите седмици и месеци ще станем очевидци на още полети по програмата “Старлинк ”. Илон Мъск е получил позволение от американския регулатор да изстреля общо 12 000 спътника, а в по-далечно бъдеще групировката може да нарасне до 30 000.

Мъск не е единственият състезател в региона на сателитния интернет. Британската компания УанУеб понастоящем гради лична формация и към този момент благодарение на съветски ракети е извела 640 спътника. Наскоро галактическата организация на Русия също разгласи, че планът за сателитен интернет “Сфера ” е достигнал до стадий на практическа реализация. 

СпейсЕкс има още два планувани полета за месеца. Предстои изстрелване на италиански сателит за наблюдаване на Земята на 27-ми януари и нова задача по програмата “Старлинк ” на 29-ти януари. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР