Изстиващата вътрешна част от ядрото на нашата планета е започнала

...
Изстиващата вътрешна част от ядрото на нашата планета е започнала
Коментари Харесай

Ядрото на Земята изстива, но измирането на живота се отлага

Изстиващата вътрешна част от ядрото на нашата планета е почнала да се образува относително скоро – преди към 1–1,5 милиарда години.

Това приказва за много по-бавни темпове на „ заледяване “ на недрата на Земята, в сравнение с е било признато да се счита по-рано, излиза наяве от публикация, оповестена в Nature.

„ Теоретичните модели, поправени с отчитането на нашите данни, приказват, че ядрото на Земята в този момент губи топлота много по-бавно , в сравнение с това се е случвало във всеки различен миг от историята на планетата, и тази топлота ще стигне за още един милиард години битие на магнитното поле. Измирането на живота се отсрочва “, споделя Анди Бигин (Andy Biggin) от университета на Ливърпул (Великобритания).

Както изяснява Бигин, в далечното минало земното ядро е било напълно течно , а не се е състояло от два или три пласта, както през днешния ден считат някои геолози – вътрешно железно ядро и заобикаляща го течна сплав от желязо и по-леки детайли.

В такова положение ядрото бързо се е охлаждало и е губило сила, което е довело до отслабването на изработваното от него магнитно поле . След известно време този развой е достигнал сериозна точка и централната част на ядрото е „ замръзнала “, трансформирайки се в твърдо железно ядро, което е било съпровождано от изблик и повишаване на силата на магнитното поле .

Времето на този преход е извънредно значимо за геолозите, защото то разрешава да се оцени с каква скорост земното ядро изстива през днешния ден и какъв брой дълго ще просъществува магнитният „ щит “ на нашата планета , защитаващ ни от дейностите на галактическите лъчи, а атмосферата на Земята – от слънчевия вятър.

Бигин и сътрудниците му разкрили отговор на този въпрос, като възстановили историята на съмненията на силата на магнитното поле на планетата в далечното минало, изучавайки кристали на магмени скали, които са се формирали за последните 3,5 милиарда години от историята на Земята .

Като сравнили намагнитеността на кристалите, съответстващи на разнообразни времеви столетия, създателите на публикацията се пробвали да открият този изблик в силата на магнитното поле, който би трябвало да се е случил при раждането на вътрешното ядро на планетата .

Оказало се, че това се е случило относително скоро по геоложки ограничения – преди 1–1,5 милиарда години. Причината съгласно геолозите може да е, че ядрото съдържа повече леки метали и други субстанции, в сравнение с считат техните сътрудници. Тези метали и субстанции имат по-малка топлопроводимост, в сравнение с желязото и никела, и по-добре съхраняват топлината .

Това значи, че ядрото на планетата е изстивало в предишното и изстива и през днешния ден много по-бавно, в сравнение с са считали учените, което дава на човечеството и прочие живот на Земята повече време за битие .

Според оценките на учените магнитното поле на Земята ще продължава да ни пази още към един милиард години .

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР