Изследванията показват, че изграждането на успешна връзка изисква първо установяване

...
Изследванията показват, че изграждането на успешна връзка изисква първо установяване
Коментари Харесай

Ето коя е единствената съставка на успешната връзка

Изследванията демонстрират, че построяването на сполучлива връзка изисква първо определяне на доверие. Когато доверието е разтърсено в една връзка, сътрудниците са несигурни и непрекъснато нащрек. Предателството, без значение дали е същинско или мислено, може да унищожи връзката. Когато има доверие, сътрудниците се усещат сигурни.

Джон Готман (John Gottman) е откривател, който наподобява на мил дядо, само че измежду сътрудниците си и докторантите е като рок звезда. Повече от 50 години той следи и проучва взаимоотношенията сред хората. Голяма част от това е направено в неговата „ любовна лаборатория “, която е апартамент във Вашингтонския университет, където двойките живеят, а техните взаимоотношения са следени, измервани и оценени. Той разказва най-малките взаимоотношения на двойките, научавайки какво им оказва помощ да съумеят или да се провалят.

След десетилетия събиране на данни и анализиране на статистики, какво е разкрил той?

Че множеството от решаващите достижения в сполучливата връзка „ са свързани с установяването на доверие “. Доверието е в сърцето на здравото партньорство и да го подхранвате и поправяте, когато се повреди, е наложително , написа psychologytoday.com.

Доверието е лепилото на живота. Това е най-важната съставна част в ефикасната връзка. Това е главният принцип, който поддържа всички взаимоотношения ", акцентира Стивън Кови (Stephen Covey), създател на „ Седемте навика на високоефективните хора “, книга, продадена повече от 25 000 000 копия.
Много изследвания поддържат това. Доверието е една от най-търсените черти у колегата и множеството връзки няма да се развият без него.

В един от плановете на доктор Джейсън Уайтинг (Jason Whiting), професор в Университета Бригъм Йънг, той и неговите сътрудници разпитват градски дами с ниски приходи за отношението им към брака. Тези дами правят оценка доста неща, само че доверието и вярността са на върха. По подигравка на ориста това пречи на доста от тях да се омъжат, тъй като в предишното са имали неприятен опит и са били наранени. Доверието е високо ценено, тъй като в случай че не сте сигурни дали сътрудникът ви ще ви нарани или ще ви изостави, тогава мозъкът ви безусловно е в " бойна подготвеност " от самото начало. Това е под напрежение и трагичен метод на живот.

Доверие и сигурност
Клиничният психолог Сю Джонсън (Sue Johnson) изследва двойките и измененията и твърди, че нуждата от безвредна връзка е обвързвана с нашата биология.

Животът на бебетата безусловно зависи от това, да имат радушен гледач, който ще отговори на техните потребности, и до момента в който хората порастват, те към момента желаят някой да е там, да дава отговор на сигналите им и да им демонстрира, че са значими.

Джонсън допуска, че това е повода хората да реагират по трагичен метод, когато любовникът им ги разочарова. Предателството се усеща като острие, срязващо връзките на сигурността. Хората изпадат в суматоха, когато се почувстват изоставени и това е изключително правилно за тези, които са били тежко засегнати.

За мнозина поддържането на доверието изисква време и сърдечност. Когато страстите угаснат, е време за утешение, а не за оттегляне. Ако сътрудникът ви се развълнува, устоявайте на изкушението да избягате или да се противопоставяте. Вместо това се пробвайте да останете спокойни и съпричастни - това ще помогне за подсилване на доверието.

Сигурната връзка носи по-малко стрес от тази без доверие.

Както споделя Готман, сътрудниците, които се доверяват един на различен, могат да оперират с непълна информация.

Съпрузите, които могат да разчитат един на различен, са толкоз удовлетворени, колкото обичаните деца, сигурни в пашкула на връзката си, която няма да изчезне или да им аргументи умишлена болежка. Може да има борби или засегнати усеща, само че силата не се източва от безпокойствие и съмнения. Има една остаряла сентенция, че е по-добре да ти имат вяра, в сравнение с да бъде обичан. Дори когато хората не се усещат влюбени, те би трябвало да знаят, че връзката им е безвредна и почтена.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР