Изследванията на Neuroscience Research Australia и Университета на Нов Южен

...
Изследванията на Neuroscience Research Australia и Университета на Нов Южен
Коментари Харесай

Екстравертите се радват на по-добро благосъстояние, сочи ретроспективно проучване

Изследванията на Neuroscience Research Australia и Университета на Нов Южен Уелс, Австралия, изследваха социодемографските, психосоциалните, когнитивните и житейските събития, които предсказват благополучието. Научният труд, оповестен в, е озаглавен " Предвиждане на благосъстоянието в продължение на една година благодарение на социодемографски фактори, личностни характерности, здравно държание, знание и житейски събития ". Екипът открива, че благосъстоянието на съзнателния кстраверт, който спортува относително постоянно, като цяло е с една концепция по-добро от това на останалите хора.

В изследването са употребявани данни от 1017 здрави възрастни, включени в TWIN-E (Twin study in Well-being using Integrative Neuroscience of Emotion) - изследване от 2012 година, търсещо ендофенотипни маркери за психологично здраве. То включва оценки на личността, учредени на уеб-базирани неврокогнитивни проби.

Резултатите демонстрират, че при първичната оценка невротизмът, екстраверсията, съвестността и когнитивната преоценка са най-силните предиктори на благополучието. Екстраверсията е най-силният предиктор на смяната в благосъстоянието, следвана от степента, в която индивидът се възприема като човек, претърпял позитивни или негативни събития през едногодишния интервал.

Едно от обясненията, препоръчани от създателите, е наклонността индивидите с по-висока екстраверсия да имат по-богати обществени връзки, които могат да улеснят поддържането или подобряването на благосъстоянието с течение на времето. Тази информация обаче не е отразена на никое място в данните.

Това, което изпъква от предоставените данни, въпреки и да не е част от актуалното изследване, са огромните съмнения в обособените категории на оценяване, свързани с благосъстоянието. Така да вземем за пример при първичното оценяване спането по повече от 8 часа на нощ се свързва негативно с благосъстоянието. Същевременно обаче при последвалата оценка то се оказва най-важният фактор за него. Наблюдават се и трагични обрати в позитивните и негативните корелации с честотата на физическите извършения, ниския показател на телесна маса и държанието на пушачите (минали и настоящи).

Освен това трайно негативно влияние върху благосъстоянието се свързва с прекарването на време със фамилията, както и с доброволчеството три или повече пъти седмично.

Изследователите допускат, че въпреки и личностните характерности да са потребни предиктори на благополучието, скорошните събития в живота и здравното държание също са значими.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР