Изследването върху доброволци на първата в света ваксина срещу коронавирус

...
Изследването върху доброволци на първата в света ваксина срещу коронавирус
Коментари Харесай

Руската ваксина срещу COVID-19 премина успешно клинични изпитвания

Изследването върху доброволци на първата в света ваксина против ковид в университета „ Сеченов " е приключено сполучливо, оповестява РИА Новости. Първата група доброволци ще бъде изписана в сряда, а втората на 20 юли, сподели Вадим Тарасов, шеф на Института по транслационна медицина и биотехнология към московския медицински университет „ И.М. Сеченов ".

По-рано пресслужбата на Министерството на здравеопазването заяви, че на 18 юни университетът стартира клинични изпитвания на ваксина против ковид, която е създадена от Националния проучвателен център по епидемиология и микробиология „ Н. Ф. Гамалея ".

" Университетът сполучливо приключи проби на доброволци на първата в света ваксина против ковид ", сподели Тарасов.

Директорът на Института по паразитология, тропични и заразни заболявания към университета университет „ И.М. Сеченов " Александър Лукашев в диалог с РИА Новости означи, че задачата на този стадий от проучването е да се показва сигурността на имунизацията за човешкото здраве, което е реализирано.

Доброволците са били разграничени в две групи - първата е получила една доза от имунизацията, втората две. Освен повишение на телесната температура през първите дни след имунизацията, доброволците не са развили никакви отрицателни реакции, всички се усещат добре, акцентира Лукашев.

От своя страна Тарасов означи, че доброволците са били изолирани за дълъг интервал, били са лимитирани в контактите с външния свят още преди началото на тестванията, с цел да се изключи инфекцията с ковид.

Дългата изолираност, съгласно Тарасов, е повлияла на психическото положение на доброволците, по време на проучването са зародили спорове, прочувственият стрес се е нараснал, тъй че психолозите също са се присъединили, с цел да понижат напрежението, зародило в сложните условия.

Въпреки това, скоро доброволците ще се върнат към нормалния си живот, ще могат да спортуват, да учат, да вървят на работа, сподели Тарасов. След изписването, което е планувано за 15 и 20 юли, ще се следи здравословното им положение, а лекарите ще правят оценка по какъв начин е имунитетът им.

По-нататъшният проект за развиване на имунизацията към този момент се дефинира от тактиката на разработчика, в това число сложността на епидемиологичната обстановка с вируса и опцията за разгръщане на производството, изясни Лукашев.

„ Университетът „ И.М. Сеченов " в пандемичната обстановка действаше освен като просветителна институция, както е всекидневно, само че и като теоретичен и софтуерен център, който е в положение да взе участие в основаването на толкоз значими и комплицирани артикули като лекарствени препарати... Работихме с тази ваксина, започвайки с предклинични изследвания и създаване на протоколи, и сега текат клинични изпитвания ", акцентира Тарасов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР