Изследването ни се фокусира върху 5 централи от т.нар. въглищна

...
Изследването ни се фокусира върху 5 централи от т.нар. въглищна
Коментари Харесай

Еколог: Въглищната империя подава различни данни за въглеродни емисии на различните институции

Изследването ни се концентрира върху 5 централи от така наречен въглищна империя на Ковачки. Две топлофикации - в Перник и Сливен, и три ТЕЦ-а - Бобовдол, Брикел и „ Марица “ 3. Нашият енергиен специалист прегледа верифицираните отчети 5 година обратно сред 2017 и 2021 година Той откри огромни несъответствия в подаваните данни.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Радостина Славкова от екологично съдружие „ За Земята “.

Различни данни за отделяните въглеродни излъчвания са подавани в другите отдели на изпълнителната организация по околна среда и КЕВР.

 
Към КЕВР са подавани по-близки до действителните парникови излъчвания, с цел да получат централите висока цена за електрическата енергия и топлоенергията. Но когато би трябвало да рапортуват своите въглеродни излъчвания, те употребяват механически начини, с цел да понижат доста своите излъчвания и да заплащат доста по-малко въглеродни квоти. За тези 5 година приказваме за най-малко 75 млн. евро.
Много забавен въпрос е за какво институциите не си споделят една с друга. Има данни за съгласуваност по веригата. От една страна упълномощените лаборатории, които вършат измервания и споделят какви са съответните емисионни фактори на употребяваните въглища, които са доста занижени, са свързани с тецовете и не са самостоятелни. Верификационните компании също имат съгласуваност с тази въглищна империя, което е открито в по-ранен отчет на „ Грийнпийс България “.

По обществени данни изчислихме, че укритите излъчвания са малко под 2 тона въглероден диоксид. Умножени по междинната цена на въглеродните квоти и умножени по международно приети емисионни фактори, стигнахме по цифрата малко под 75 млн. евро.

Досега в европейската скица за търговия с излъчвания не е имало подобен скандал, който й разклаща основите.

Вижте цялото изявление във видеото. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР