Изследване установи, че бисквитите, сладоледът и газираните напитки могат да

...
Изследване установи, че бисквитите, сладоледът и газираните напитки могат да
Коментари Харесай

Това е все едно да се опиташ да откажеш цигарите: Защо всеки седми от нас е пристрастен към ултрапреработените храни

Изследване откри, че бисквитите, сладоледът и газираните питиета могат да бъдат също толкоз пристрастяващи, колкото алкохолът и цигарите. Какво предизвикват те на тялото ни и по какъв начин да се откажем от навика си?

Когато отварятепакет слюбимияси чипс,понякога успяватеда изядетесамо половината, а останалото прибиратев шкафа. Но отвореният пакет се трансформира в плячка за мозъка ви. Не можетеда се съсредоточа върху нищо друго, до момента в който не го извадитеотново и не го изядете, облизвайки всяка парченце от пикантната, солена обвивка от пръстите си. Невероятно вкусно е. Но незабавно по-късно, може би се чувстватемалко зле, малко ме е срамно и се заклеватеникога повече да не го вършиме. Но рано или късно, несъмнено, го вършиме още веднъж, оповестява The Guardian.

Възможно е чипсът да не е за вас. Може да е шоколад, сладолед или газирани питиета. Тези свръхпреработени храни, за които знаем, че са извънредно нездравословни за здравето, са основани по този начин, че да са свръхвкусни и да се употребяват свръхбързо. Сега откривателите считат, че те не просто са сложни за устояване - те в действителност са пристрастяващи. Анализът на 281 изследвания в 36 страни, осъществен от учени от Съединени американски щати, Испания и Бразилия, оповестен в BMJ, откри, че 14% от възрастните и 12% от децата имат хранителна взаимозависимост, а храните, към които са пристрастени, са свръхпреработени.

Авторът на изследването, професор Ашли Гиърхардт от Мичиганския университет, създаваскала за мери казуса спристрастяването към храната ( Yale Food Addiction Scale): " Взех общоприетите диагностични критерии за алкохол, никотин, кокаин и хероин и ги трансферирах към храната ", изяснява тя. Критериите включват несъразмерен банкет, загуба на надзор върху потреблението, апетит, продължение на използването макар отрицателните последствия и абстиненция. Ако човек е имал два или повече признака през последната година, съчетани със " доста увреждане или дистрес ", това се класифицира като пристрастяване към храната.

Гиърхардразказва за някои от рисковите образци на пристрастяване към храната, на които се е натъкнала в своите проучвания. Един пациент с диабет е знаел какви са рисковете от това да продължи да яде храни с високо наличие на захар: ампутация, слепота, гибел. Въпреки че обезверено е желала да спре, тя не е могла да го направи. Целяла да изяде единствено една поничка, само че след това изяждала цялата кутия. " Тя сподели: " Просто не мога да устоя ". Гиърхард съпоставя случая с хората с рак на белия дроб, които не могат да спрат да пушат.

Към какво тъкмо са пристрастени 14% от нас? Храна с високо наличие на рафинирани въглехидрати и/или добавени мазнини. Основният източник на такава храна са ВПС - които създателите дефинират като " промишлено създадени храни, съдържащи съставки, които не са налични в домашната кухня ". Не всички ВПС провокират пристрастяване. Сладкишите и солените закуски, които са основани за наслаждение (и затова за печалба), е по-вероятно да провокират пристрастяване, в сравнение с, да речем, растителните млека и другите възможности на месото, които също са ултрапреработени, само че са основани с избрана цел, в този случай да заменят животинските артикули.

Що се отнася до точния механизъм на пристрастяването към храната, в публикацията на BMJ се приказва за " извънклетъчен допамин в мозъчния стриатум ". Яденето на ВМП провокира повишаване на допамина - невротрансмитер в мозъка - което ни кара да се усещаме чудесно. След това се срутва, което ни кара да се усещаме извънредно. Жадуваме за връщане на положителното чувство, тъй че ядем още. Скоковете на допамина са сходни с тези, породени от алкохола и никотина, а произлизащите от тях равнища на пристрастяване също са съвсем идентични (14% от възрастните са пристрастени към алкохола, а 18% - към никотина, както се показва в изследването на BMJ).

" Продуктите, предизвикващи пристрастяване, не са пристрастяващи за всички. Почти 90% от хората могат да опитат алкохол и да не развият проблематична връзка; доста хора могат да опитат цигари или даже кокаин. " По същия метод не всеки, който употребява ВМП, ще се пристрасти - само че въз основа на актуалните изследвания един на всеки седем ще се пристрасти.

Може би най-шокиращата констатация в прегледа е, че 12% от децата са пристрастени към УПФ. Гиърхард се е сблъсквалас деветгодишни деца с неалкохолно мастно чернодробно заболяване, породено от диетата им: " Най-важната стъпка е да се спре предлагането на UPFs на децата. Те са най-уязвимата ни група и въобще не са предпазени. "

Мнозинството от нас не са пристрастени към ВМП, само че може да имат нездравословна връзка с тях - тъкмо както доста хора са подвластни от алкохола, без да са цялостни алкохолици.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР