Изследване, отложено с три години, едва не коства живота на

...
Изследване, отложено с три години, едва не коства живота на
Коментари Харесай

Отложено с 3 години изследване едва не коства живота на плов...

Изследване, отсрочено с три години, едвам не коства живота на пловдивчанката Анастасия Кичева. Още не е навършила 50, когато стартира да й прескача сърцето. В рода й има доста хора с болно сърце и това я води при доктор Бистра Яцева. Обстойният обзор кара лекарката да се усъмни, че зад прескачанията има и нещо друго. Препоръчва коронарография - инвазивно проучване, което може да открие животозастрашаващи положения в точния момент. Но Анастасия отхвърля и три години доктор Яцева не знае нищо за нея. Докато един ден, до момента в който е дежурна в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „ Св. Георги “, дамата постъпва по неотложност – в доста тежко положение, със мощен зной и отоци.

„ Срещата ни беше много трагична. А историята й е доста поучителна за това, че първичната профилактика е доста значима за положението на пациентите “, споделя доктор Бистра Яцева.

Със своята история от Пловдив двете с Анастасия вземат участие в Националната акция „ Живот със сърдечна непълнота “ на Института за здравно обучение . Хора от разнообразни градове споделят по какъв начин се е трансформирал животът им след слагането на диагнозата и по какъв начин се оправят със болестта дружно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„ тежките “ пациенти, които лекарите са имали в своята процедура. Всяка от историите е снимана във видео, в което вземат участие лекари и пациенти. Доверието посред им, самодисциплината, медицинските открития – това избавя болните и им дава вяра за естествен живот.

" Взех неверно решение, тъй като се уплаших от проучването ", признава през днешния ден Анастасия. Но след три години то въпреки всичко е направено. Ако го беше направила в точния момент, тя можеше да не стигне до сърдечна непълнота. „ Чувствах се доста изтощена. Не можех да изкача и 10 стъпала. Не можех да дремя в леглото легнала – задушавах се “, споделя Анастасия. За домашни отговорности не може да става и дума. Заболяването е съществено – половината от пациентите умират до петата година от слагането на диагнозата. Следват лекуване, постоянно влизане в болница и пет стента, само че тя продължава да не се усеща добре.

„ Това е един миг, в който лекарят се усеща безпомощен. Направили сме безусловно всичко, само че тя има недоволства. Тогава за нейно благополучие и мое, тъй като казусът е съвместен, включихме едно лекарство, което таман беше почнало да се реимбурсира от Здравната каса “, споделя доктор Яцева. Днес, към този момент четири години по-късно, Анастасия е в прелестно физическо положение, не е влизала в болница, върви по 2-3 километра дневно. „ През всичко, което прекосих, мога да съветвам хората в моето положение – да имат един кардиолог, на който да имат вяра и да вървят единствено при него. Д-р Яцева е доста добър човек, тя е доста всеотдайна и имам възприятието, че всичките пациенти ни обича “, щастлива е Анастасия.

Повече вижте във видеото:

Сърдечната непълнота (СН) е съществено хронично заболяване , при което сърцето не може да изтласква задоволително кръв, с цел да отговори на потребностите на тялото. Сред най-често срещаните аргументи за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни недостатъци, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на зной и мощна изнемощялост могат да лимитират работоспособността на пациентите или способността им да правят нормалните си ежедневни действия, което води до обществена изолираност, тревога и меланхолия. Сърдечната непълнота заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови болести. Около 50% от пациентите умират до 5 години след слагане на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни даже от редица ракови болести, а обществото към момента счита рака за най-опасен.

В България със Сърдечна непълнота живеят към 150 000 души, които са диспансеризирани при персонален доктор или кардиолог. По данни на НЗОК в Област Пловдив болните са близо 12 000 души. 90% от тях са на възраст над 65 години. Всяка година лечебните заведения в региона регистрират близо 11 000 хоспитализации във връзка на СН.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР