Изследване на разлики в продукти, предлагани на българския пазар и

...
Изследване на разлики в продукти, предлагани на българския пазар и
Коментари Харесай

Млекопреработвател се усъмни в резултатите от изследването на храните

Изследване на разлики в артикули, предлагани на българския пазар и в други страни, не е правилно, в случай че не са направени лабораторни проучвания. Това разяснява в утринния блок на БиТиВи Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите.

" Когато към този момент един месец се приказва за това, и най-глупавите и най-непредпазливите биха си коригирали етикета. Няма по какъв начин да си сложиш визитна картичка " Лъжец ", аргументира позицията си той.

Вчера от Българската организация за сигурност на храните оповестиха резултатите от втора инспекция за това дали продуктите, които се оферират на потребителите в Западна Европа са същите, които се продават и в България. Сравнението бе основано на информацията върху етикетите и върху цените като фрапантни разлики не са открити.

Според Десислава Димитрова от " Слоу фууд " обаче с оповестяването на тези резултати " нещата си пристигнали на мястото ", тъй като оповестените в проучването резултати за разлики в границите на 3% били в границите на статистическата неточност.

Зоров разгласи още, че съответно при млечните артикули има огромни разлики. Даде образец с моцарелата, чиято валидност е 7 до 10 дни, а внасяната в България е с много по-голяма продължителност, което значи, че в нея са вложени консерванти. Освен това, съгласно него, в магазините се етикетирали като кашкавал след преопаковане полуфабрикати, които се употребявали за производството на топено сирене.

Производителят на млечни артикули разгласи също така, че оповестените резултати са противоречиви и поради това, че не е било оповестено от кои търговски обекти са купени, тъй като във връзка с цената роля играе и комерсиалната отстъпка, която била друга даже в границите на една и съща комерсиална верига. Затова сравнението е трябвало да се прави въз основата на доставни цени.

И двамата посъветваха потребителите да купуват най-вече артикули от локално произвеждане като гаранция за по-добро качество.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР