Изследване на ИПИ: Индекс на съответствието между професионалното образование и

...
Изследване на ИПИ: Индекс на съответствието между професионалното образование и
Коментари Харесай

Икономиката няма нужда от половината ученици с професионално образование

Изследване на ИПИ: Индекс на сходството сред професионалното обучение и профила на стопанската система

Индексът на сходство на професионалното обучение с профила на стопанската система за страната е 54,8 точки, сочи изследване на Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Това значи, че за към половината възпитаници в професионалното обучение в стопанската система няма насрещно търсене и претовареност на фрагменти с съответната добита професионална подготовка.

Сравнително огромен по отношение на реализацията на пазара на труда е делът на учащите в селскостопанските специалности, хотелиерството и ресторантьорството и ИКТ бранша.

В съпоставяне с действителностите в стопанската система пък непълен е приемът в специалности, подготвящи фрагменти за преработващата индустрия, строителството и превоза.

Данните на регионално равнище дават още по-ясна визия за сходството на професионалното обучение и профила на стопанската система. С най-голям резултат е столицата - 69,5 т., а с най-нисък е област Смолян - 25,0 точки.

Индексът на сходството сред професионалното обучение и профила на стопанската система демонстрира огромното противоречие сред системата на образованието и потребностите на пазара на труда, считат в ИПИ. Все още се учат специалности и специалности, чиито фрагменти не се търсят както в съответните райони, по този начин и в страната като цяло. Разширяването на професионалното обучение за сметка на общото приблизително обучение като политика през последните години има и своето отрицателно изражение, предизвиквайки блян към механично запълване на бройки в професионалните гимназии. Данните демонстрират огромната тежест на специалности и специалности, които на процедура не се търсят, само че притеглят възпитаници - от една страна във към този момент остарели и излишно необятни специалности (например, в селскостопански дисциплини), а от друга, в такива със относително ниски разноски за образование (например, в хотелиерството и ресторантьорството).

Негативните резултати от несъответствията сред това, което се учи, и профила на стопанската система могат да се понижат посредством по-общо обучение в учебна среда, увеличение на езиковите и софтуерните образования, разширение на дуалното обучение и професионално насочване на учениците, показват специалистите на Института за пазар.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР