Изследователски екип от Cold Spring Harbor Laboratory в Ню Йорк

...
Изследователски екип от Cold Spring Harbor Laboratory в Ню Йорк
Коментари Харесай

Стресът помага за разпространението на рака

Изследователски екип от Cold Spring Harbor Laboratory в Ню Йорк откри, че хроничният стрес може да усили вероятността от разпространяване на рака. По-конкретно, те откриха, че хроничният стрес кара някои бели кръвни кафези, наречени неутрофили, да образуват лепкави тъканни структури, което улеснява раковите кафези да нахлуят в тъканите.

Изследователите са провели проучване върху лабораторни мишки, които са имали рак на гърдата. Когато мишките претърпели стрес, рискът от разпространяване на рака при тях се нараснал два до четири пъти. Въпреки това, макар че проучването наподобява удостоверява, че стресът предизвиква растежа на рака, то не потвърждава, че предизвиква напредък на тумори.

„ Стресът е нещо, което в действителност не можем да избегнем при пациенти с рак “,

сподели доктор. Xue-Yan He, откривател в Cold Spring Harbor Laboratory.

„ Можете да си визиите, че в случай че сте диагностицирани с рак, не можете да спрете да мислите за заболяването си, застраховката си или фамилията си. Затова е доста значимо да разберем по какъв начин той въздейства на напрежението “, акцентира откривателят.

Мишките са имали тумори в гърдите и рак, който се е популяризирал в белите им дробове. Изследователите излагат някои от тези мишки на стресови условия и следят по-голям туморен напредък и разпространяване в белите дробове, в сравнение с гризачите, които не са били изложени на стресови условия.

„ Видях това плашещо нарастване на метастатичните лезии при животни. Увеличаването на метастазите беше до четири пъти “, сподели доктор. Микаела Егебланд, съавтор на проучването.

Стресът също по този начин предизвиква понижаване на броя на клетките на имунната система,

като Т-клетки и кафези „ естествени убийци “ (NK), като в същото време усилва броя на неутрофилите, пътуващи от кръвния поток и навлизащи в тумори. Установено е също, че хормонът на напрежението кортикостерон предизвиква разпространяването на рак и предизвиква увреждане на белите дробове на мишки. Той също по този начин отсрочва повече протеин, наименуван фибронектин, който предизвиква нашествието на раковите кафези и води до понижаване на Т клетките, които нормално потискат растежа на рака.

Стресираните мишки също имат повече неутрофили в кръвта си. Неутрофилите освобождават NETs – мрежи от ДНК и протеини – които нормално пазят тялото от навлизане на микроорганизми.

За да потвърдят, че стресът провокира образуването на NET, откривателите направиха три теста. Първо, те отстраниха неутрофилите от мишките благодарение на антитела. След това те дадоха на животните лекарство, което разстройва NETs. Накрая те преглеждат мишки, чиито неутрофили не реагират на глюкокортикоиди. Забележително е, че сходни резултати са следени и при трите изследвания.

Стресираните мишки не развиват повече метастази,

което демонстрира сериозна роля на неутрофилите и образуването на NET при индуцирани от стрес метастази на рак. Екипът също откри, че хроничният стрес провокира формиране на NET, което трансформира белодробната тъкан даже при мишки без рак.

„ Почти като че ли приготвя тъканта да се разболее от рак “, означи Егебланд.

Лекарствата, които са ориентирани към образуването на NET, биха имали за цел да трансформират средата към растящия израстък в опит да забавят или спрат растежа му. Обещаващите претенденти за медикаменти могат да понижат възпалението, което ще обезсърчи туморните метастази.

Основното умозаключение, съгласно професора от Cold Spring Harbor Lab Линда Ван Елст, е, че „ намаляването на напрежението би трябвало да бъде съставен елемент на лекуването и предварителната защита на рака “.

 

Източник: Daily Mail /Превод: SafeNews
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News
Още вести четете в категория Свят

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР