Изследователката Шошана Коул е открила какво разяжда скалите на Марс.

...
Изследователката Шошана Коул е открила какво разяжда скалите на Марс.
Коментари Харесай

Отровна мъгла разяла скалите на Марс

Изследователката Шошана Коул е разкрила какво разяжда скалите на Марс. Това е киселинна мъгла, породена от вулканични изригвания.

Коул прави своето умозаключение на база данните от марсохода Spirit. По време на проучването им излиза наяве, че по изследваните скали на повърхност към 100 акра в региона на кратера Гейл на Марс има следи от отровна мъгла, която в миналото е покривала всичко в близост.

Регистрирано е съществуването на високо съответствие на окислено желязо към общото количество желязо. Именно тази композиция е станала причина скалите да изгубят кристалната си конструкция. Това е и повода да станат по-аморфни, безапелационна е Коул.

Хипотезата на Коул напълно не е лишена от логичност. Потвърждават я лабораторните проучвания от 2004 година.

В тях е изработен опит за влияние на сярна и солна киселина върху заместител на марсиански базалтови скали. Резултатът бил същия, какъвто се следи и на скалите на Марс.

Според Коул повода за появяването на отровната мъгла станали образувалите се от вулканични изригвания киселинни пари. Предполага се, че хипотезата ѝ ще бъде призната добре от научния свят.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР